Валонците отхвърлиха ултиматума на ЕС за СЕТА

Хакери превзеха туитъра на икономическия министър на Белгия
19 окт 2016 12:14,
105
Валонците отхвърлиха ултиматума на ЕС за СЕТА
Снимка: Reuters

Премиерът на белгийския регион Валония Пол Маньет отхвърли ултиматума, поставен му от външните министри на ЕС, да свали блокадата за подписването на търговското споразумение с Канада (СЕТА) до петък.

Валонският парламент отказа да даде разрешение на белгийското правителство да подпише договора на 27 септември, което е на път да блокира влизането му в сила. След 6-часови заседания в Люксембург вчера външните министри дадоха срок до петък за разрешаване на проблема под заплахата да бъде отменена срещата на върха ЕС-Канада, на която споразумението трябва да се подпише.

Почти веднага Маньет отхвърли ултиматума, обявявайки пред извънредно събраната комисия по външна политика на валонския парламент, че демокрацията си има процедури и целият им път трябва да бъде извървян.

Още по темата

Днес той потвърди пред белгийските медии, че остава противник на СЕТА и че единственият начин Валония да я подкрепи е да се отворят отново преговорите по съдържанието на споразумението и то да се промени в желаната от провинцията посока.

След като в последните дни се цитираха различни аргументи, които не позволяват на законодателите да подкрепят СЕТА, Маньет уточни, че най-важната пречка е арбитражният механизъм, чрез който ще гледат споровете между компаниите от ЕС и от Канада. Той не е доволен от уверенията, че в някои случаи страните ще могат да се регулират сами. Остават в сила и опасенията, че белгийските селскостопански продукти ще станат непродаваеми пред по-евтините си конкуренти от Канада.

"Трябва да си дадем още няколко седмици, за да анализираме споразумението, което време си струва, предвид колко ще се промени животът ни след него", коментира валонският премиер пред белгийските медии.

Междувременно икономическият министър на страната Дидие Рейнолдс съобщи, че вчера туитър акаунтът му е бил хакнат и той не е можел да го ползва. Рейнолдс участва в срещата на външните министри от ЕС от името на Белгия. Той заяви, че федералното правителство, както и останалите регионални парламенти на Белгия подкрепят подписването на СЕТА.

Излизащият в Брюксел електронен вестник "Политико" пише днес, че канадският премиер Джъстин Трюдо е дал да се разбере, че ще напише исканите от България и Румъния писма, гарантиращи отпадането на визите, в замяна на белгийското съгласие за СЕТА. София и Букурещ обявиха вчера, че не възразяват по същността на търговското споразумение с Канада, но искат обещанията, дадени на премиерите им от Трюдо в началото на месеца, че визите ще отпадат постепенно от 1 май 2007 г., да бъдат формализирани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
П.С. ЕС е съюз само в главите на българите, които живеят със спомените за СИВ. В ЕС страните не са равни по подразбиране и тъй като финансовите потоци се командват централизирано, никоя от малките страни не е независима. Франция дори не е независима. Всички са подчинени. Че нашите управници не смеят да надигнат глас щото са на хранилката е ясно. Но погледнете размириците във Франция срещу трудовите закони - месеци протести и безредици и нищо. Защото Германия така е наредила. Не сме независими.
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А да, освен това, мисля че има голяма вероятност да ползват валонците като бушон. ЕК (и Германия)може и официално да драпа за подписването на споразумението, защото са взели едни много сериозни пари от лобистите. Но правителствата си дават сметка каква съпротива ще има и вероятно се опитват някак да отворят пак преговорите, като си измиват ръцете с валонците, щото с нас не стана, защото ни е по-важно да имаме лесен достъп до още едно място за емиграция. Но мисля,че много страни ще се запънат.
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
@80Първо СЕТА не е икономическо решение, а е политическо. Независимо кой ще го ратифицира,участието на всяка страна в такова споразумение се оценява по всички ресори, както и натиска е по всички флангове. Второ, валонците не са единствените, които са против, те са единствените, които го заявяват категорично. Французите също са против, но предполагам Оланд разчита, че ще потуши безредиците както ги потушаваше досега. Предполагам във всички страни с геогр. защитени марки ще има протести.
62
3
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 79 преди 7 години
Ти си го написал много ясно : "На кой в Белгия му пука за нашите визи? :" С това изречение ясно се показва и дълбокото неразбиране не само на канадците, но и на белгийците за европейската политика. Съюз означава обединиение и работа в екип на всички страни, какъв е този съюз където има равни и по-равни. Цялата структура ЕС никога не е била истински съюз, това е някакво европейско споразумение. Заистински съюзи виж бившия СССР, САЩ и почти всички европейски държави, разделени на окръзи (Валония)
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен79На никой не му пука за нашите визи, обаче когато в ЕС се вземат политически решения, трябва да има съгласие на всички държави, а когато се вземат икономически и други много, Съвета на министрите(министрите на държавите по ресора) решават и подписват. Този случай е прецедент, защото властта в Белгия от години не е централизирана и се вижда защо.
60
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шапка им свалям на валонците. Дано да удържат, въпреки че се съмнявам. Канада ако искаше да уважава законите на страните и да защитава европейските производители нямаше да инвестира толкова пари в създаването на това споразумение на първо място. А изречението, че Канада ще подкрепи отпадането на визите за българи и румънци в замяна на белгийското съгласие показва дълбокото неразбиране на европейската политика от страна на канадците. На кой в Белгия му пука за нашите визи? :)
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** доМа то е ясно ,че тоя няма представа накъде се върти Земята и че е кръгла.
58
1
 
15
 
! Отговори
Циник до преди 7 години
.. съфорумници.Колеги не обръщайте внимание на този анонимния "защитник на Сета".Момчето си мисли, че тези дъглашения ще му донесат канадски долари "ей така бъдева...и без пари"Евросъюза....гадниците в Брюксел, и Берлин разчитат на подобни наивни лапнишарани, че будни граждани не им трябват!:-)
57
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що им трябваше да вкарат тази тема в новините, сега ще се чудят как да я заметат под килима от рози.
56
1
 
20
 
! Отговори
венета преди 7 години
Ето това е политик - казва се Маньет. Господин Маньет, моля ви, продължавайте да отстоявате интересите на хората в Европа. Вие сте ни единствен.
55
2
 
11
 
! Отговори
МИМИКРИЯ преди 7 години
Уж е ДЕМОКРАЦИЯ, ама май е само ДИМоКРАЦИЯ - ЛЪЖИ и СИЛА на власт
54
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еми това е съюз, избираш едни, те назначават други и когато да се подписва нещо, никой не те пита. Хората си имат мандат, а народа после плаща сметката.
53
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен64Ти сигурно си кучето в стадото.
52
0
 
9
 
! Отговори
МАДАМ YES преди 7 години
да бъде пратена веднага в затвора заради личния си интерес поставен над държавния. Това е ПРИМЕР как СВОБОДНИ хора си защитават интересите, а не шепа самозванци да ги мачкат както у нас
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 64Сиромах, само ти от целия форум не разбра за какво става дума.
50
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До zeusДааа zeus въоще не е анонимно! Ти и*иот ли си?
49
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затова Путин подписва всичко сам.
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да , а валонците искат референдум за присъединяване към Русия. Е те това е демагогия. Американският комунизъм е също толкова лош колкото и руския, вденете си го в главите.
47
3
 
3
 
! Отговори
Циник до Анонимния преди 7 години
...защитник на СЕТАМда...за такива , като теб народната мъдрост го е казала:"Теле се родил - вол ще умре' , и още :"Ти гокръщаваш - той пЪрДи"Комунистически кърлеж някакъв предполагам Пхахаха - тя простотията не ходи по гората! Дано това поне разбереш - за другото явно не стига пипе! А???
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е.С.=СССР. А САЩ са терорист 1....