Почина Джон Глен – първият US астронавт в орбитата на Земята

Той е и най-възрастният астронавт, летял в космоса на 77 години
Обновена: 9 дек 2016 08:34 | 9 дек 2016 08:27, Елка Василева
21
Почина Джон Глен – първият US астронавт в орбитата на Земята
Джон Глен. Снимка: архив, Reuters

Джон Глен, първият американски астронавт, излязъл в орбитата на Земята, и дългогодишен сенатор, почина на 95-годишна възраст, предадоха световните агенции.

Той е починал близо седмица, след като бе приет в болница в Кълъмбъс, щата Охайо, като причината за смъртта му не се съобщава.

Още по темата

Авиационната кариера на Глен започва през 1942 година, когато се присъединява към военноморските сили и става пилот. На 20 февруари 1962 г. той извършва историческия си полет, при който излиза в орбита с апарата "Меркурий-Атлас 6".

Глен, който е сам в космическия кораб, обикаля три пъти Земята за близо пет часа. Тогава той е 40-годишен и е едва третият американец в Космоса.

Преди през 1959 г. да се присъедини към НАСА, е участвал във Втората световна война и в Корейската война. След това е избран за един от първата група американски астронавти, той е най-възрастният от седмината, но умира последен.

Глен печели място в Сената на САЩ през 1974 г. като представител от Демократическата партия на щата Охайо и остава в законодателния орган пет последователни мандата. През 1984 г. се включва в кандидат-президентската надпревара, но не успява да спечели номинацията на партията.

През 1998 година, само година преди да се оттегли от политиката, 77-годишният Глен отново полита в Космоса - със совалката "Дискавъри" - и става най-възрастният астронавт.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: Джон Глен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
До Другия преди 7 години
Човече, какво да споря с тебе за плоската Земя и за измислиците за космонавти, кацане на Луна и т.н. Особено пък кацане на летящ обект!? Има над 200 доказателства за плоската Земя, десетки филми и клипове, на които ясно можеш да я видиш. Темата е много дълга, а ти си неподготвен чини ми се и много неща не са ти ясни, нищо че си ходил повече от моите 20 години на училище, институт и т.н. Защищаваш нещо, което са те учили, но в грешната посока. Доверил си се и се оставяш да те лъжат и заблуждават.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г.Сомов и Не може да бъде! Пичове, то не ви и пръскат с химикали и отрови кемтрейлс от тежки ниско летящи самолети, ама са над главите ви повече от 11 години. За това нещо правителствата не ви казват - даже са променили нормативните документи, но е истина. Вие погледнахте ли какво се случва над главите ви или смятате, че това са нормални самолети и ей така случайно замъгляват небето от двигателите? Мога и с въглен да ви го напиша, но сега ще се огранича с клавиатура от компютър.
7
3
 
5
 
! Отговори
До Г.Сомов и другия преди 7 години
Господа, не зная кой е ахмак и за Карлуково, но бихте ли ми показали с вашите USA джамлъци в туй нещо интернет как в условията на ГРАВИТАЦИЯ има ЗАОБЛЕНА ВОДА и как вода тече от ниско към високо върху това "въртящо се земно кълбо"(въртящо се май само във вашите умни глави)!? Да вземете един леген студена вода и преди да се полеете с нея добре я ВИЖТЕ дали не е ХОРИЗОНТАЛНА?! И след това да пишете, кой е ахмак и кой за Карлуково?!
6
2
 
3
 
! Отговори
Г. Сомов преди 7 години
ДО НЕБИВАЛИЦИ, Абе ти в кой клас си бе? Да не вземеш да дрънкаш тия глупости на мегдана в вашто село. Излагаш даскалите бе ахмак .
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А горките руски космонавти си отиват на 60 години, смазани от съветската система и водката.
4
7
 
3
 
! Отговори
Небивалици преди 7 години
Нека не се заблуждаваме и да повтаряме лъжите за космонавти, Космос, кацане на Луната, МКС и т.н. Това са небивалици. Земята си е ПЛОСКА, над нея има огромен похлупак на 120 км височина, който я капселова. Слънцето и Луната са над него и са с един и същ размер около 55 км диаметър и обикалят на една орбита. Никой не може да излезе през похлупака, който е опитван да бъде пробит с атомна бомба. Напишете Flath Earth в Google и вижте повече. Няма ЗАОБЛЕНА ВОДА и да ТЕЧЕ НАГОРЕ! Няма и да има!
3
9
 
10
 
! Отговори
Hollywood преди 7 години
Този астронавт е от плеядата астронавти дело на NASA hollywood.Единственно могат да се докажат полетите на Американците с Руснаци другото е кино.Та те горките в момента не могат да пратят самостоятелно астронавт а какво остава 40 години назад.СМЯХ.
2
14
 
8
 
! Отговори
няма доказателства преди 7 години
Няма доказателства, че Джон Глен изобщо е летял в космоса!
1
2
 
28
 
! Отговори
Оправете си статията преди 7 години
Оригиналното заглавие "Почина Джон Глен астронавтът, първи в орбитата на Земята" е уловка, защото човек трябва да е наясно с разликата между космонавт и астронавт. След това в статията пише "и е едва третият американец в Космоса", което е грешно - той е едва третия човек в космоса въобще след Юрий Гагарин и Герман Титов, но е първият американец!