Юнкер към британците: Eдин ден ще съжалявате

Шефът на Еврокомисията не изключва асоциирано гражданство след Brexit
29 мар 2017 22:20,
62
Юнкер към британците: Eдин ден ще съжалявате
Снимка: БТА

"Днес е тъжен ден, защото британците решиха и писмено да напуснат ЕС. Това е избор, за който те ще съжаляват един ден". Това заяви Жан-Клод Юнкер в разговор с граждани от Малта, след като Лондон задейства процедурата за напускане на ЕС, подавайки днес писмо, с което иска развод.

Шефът на Еврокомисията каза, че не би се притеснил, ако британските граждани получат право да запазят европейските си паспорти след раздялата.

"Асоциираното гражданство ще зависи от това как се развият преговорите. За мен това не би било притеснително, защото Европейската комисия иска да даде истински отговори на гражданите. Проблемът е, че когато британците гласуваха на референдума, те не се интересуваха от гражданите", каза Юнкер.
Пред малтийските граждани председателят на Еврокомисията заяви, че "Европа е най-доброто място за живеене и трябва да се грижим за нея".

Според него идеята за Европа на различни скорости е "опция, която трябва да бъде проверена, ако не е възможно всички да вървят заедно". Групирането по държави нямало да бъде насочено срещу останалите. Всички щели да могат да обсъждат предложенията за политики, но само тези, които участват в тях, ще могат да ги гласуват.

Председателят на Европейската комисия определи като "скандално" поведението на някои еврочленки, които отказват да изпълняват бежанските квоти, договорени за преразпределянето на 160 000 души от Гърция и Италия. Юнкер заяви, че е неприемливо да се поставят условия, че не се приемат чернокожи или мюсюлмани бежанци, тъй като това противоречи на европейските ценности.

Комисията засили натиска срещу европейските столици да си изпълнят задълженията, тъй като квотите изтичат през септември. Досега са разселени около 5500 души, а 26 000 човека с готови документи очакват преселване от лагерите в Гърция и Италия. Предстои да се търси място на още 83 000. Унгария и Полша не са взели нито един бежанец от квотите си, а България е приела 29, като й отстават още 1723-ма. Австрия, която до средата на март беше освободена от квотите заради високия брой имигранти, пристигнали в пика на кризата през 2015-а, е подала ново искане за изключване от преразпределянето на бежанците. Еврокомисията в момента го проучва, съобщи неин говорител.

От Валета Юнкер разкритикува и решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли подписа на САЩ от споразумението за борбата с климатичните промени. "Това е бедствие, което ни води към глобална катастрофа", предупреди той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Свободен българин преди 7 години
До luckyman - за щастие, ти си само една бледа и жалка сянка на провокатор. Другият вариант е да си толкова зом-биран, ограничен, дълбоко зависим и т-ъп, че да не разбираш какви ги пишеш. Всеки с номера си, нали?
38
7
 
2
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Драги ми британци, и ние сме били империя. Колко пък Рим е бил империя... ! А и други. Събудете се. В друго време живеем. За този акт със сигурност ще съжалявате.
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целта на ЕС-творение на Фининтерна,е да се създаде наднационално работно място за националните номен и клатик-ури на издръжка от наднационалната печатница на евро!Дейността им-официално финансиране и "усвояване" от "нашите" на "средствата" за ликвидацията на организирани от тях кризи,бедствия,аварии, бежанци, за решаване на проблемите с формите и размерите на доматите и краставиците,щастието на кокошките и грипа по прасетата,закриване на АЕЦ,строежи на стадиони...!Ликвидатори на средства!
36
9
 
7
 
! Отговори
Таси преди 7 години
Защо една държава да не може да напусне Съюза и да има икономически отношения?Омразата на Юнкер към Великобритания прилича на омразата на Украйна към Русия.Къде е демокрацията?Намирисва на фашистка диктатуру или много ги е страх,че и други ще поискат да се измъкнат от хватката на Германия.
35
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един ден ще съжалявате, че не напуснахте по-рано./следва злобно хилене зад кулисите/
34
13
 
22
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Не съм сигурен дали британците ще съжаляват за ЕС,ама съм сигурен че в ЕС ще се чудят откъде в UK са знаели какво има да става с него!Щото много лоши неща предстоят,а Великобритания просто се спасява рано-рано....
33
1
 
22
 
! Отговори
Циник до 50 преди 7 години
Чиста семантика ! Идеята е, че африканските пълч*ища ще се умножават....и никакви пари, които Меркел налее в африканските племена няма да ги спрат! Най - вероятно Мутумбо Нгонго да си купи нов Мерцедес и 2 ковтейнера с калашници...и да се пукне от смях колко т*ъ*па е яловата немкиня подаряваща му милиони "бъдева"Във всички случаи следващите 10 години ще решат съдбата на континента! Аз се питам - защо пред бреговете на Либия няма Канадски, Японски,Американски, Австралийски кораби...да СПАСЯВАТБЕЖАНЦИ
32
1
 
13
 
! Отговори
до 47 Циник преди 7 години
Ако в Африка месечният прираст е 30 000 души,ние трябва да се радваме,за съжаление не е така.По вероятно е 30 000 души да е дневният прираст.
31
2
 
24
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Гета като тези в Париж, Брюксел, и Берлин (Кройцберг) ще се превърнат в "стандарт"! Бавно ( или не толкова ) социалните системи изградени от европейците след ВСВ ще колабират...безработицата ще продължава да расте....фирмите за временна заетост ще процъфтяват ( само в Германия официално регистрирани над 33 000 ) Ще се "срутят" , и минималните заплати в Европа.На континента ще се върнат холера, чума, и "по новата Ебола",престъпността, и тероризма ще станат ежедневие ..и всичко това - заради шепа извратеняци
30
2
 
15
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Кой беше този на снимката? На престъпник, изменник и колаборатор на Световния Ислямски Джихад прилича!
29
0
 
23
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Не знам кой , колко ще съжалява...ама тази сутрин по немските новини - за тази година в Италия се очакват ОЩЕ 400 000 африканци...някой ще съжалява но не съм сигурен кой! До края на 2016 в Италия имаше 720 000 и всички на гърба на европейския данъкоплатец.Търтеи от цял свят - без перспектива за интеграция - превърнаха флотите на Европа в таксиметрова служба за гладни гиб*они.И това никога няма да престане по простата причина, че всеки африкански ****как разбра за Меркелската далавера! Ще става интересно
28
17
 
8
 
! Отговори
rofl преди 7 години
На бугарския умрял от глад *** и в марсианския съюз да влезем ще му е виновен, че е *** и го мързи, пък те не го оценяват. Ах колко им липсва на някой *** пиянските дежурства в кремиковци и баничките от 8 ст... Ама не се притеснявайте рашка пак ще ни вземе, та да се върнем в 15ти век...
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 29 ,Всъщност иддиoтa си ти. Това че в превода се губи нюанса "някой ден" не ти дава право да правиш такива забележки. Май точно би следвало да звучи "от даден момент нататък" след като осъзнаят каква глупост са сторили.
26
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за момента обаче ЮК не само, че не съжаляват ами се и радват, а съжаляващите са старите козли от бюрокрацията на ЕС, които осъзнават че краят им наближава
25
12
 
24
 
! Отговори
ФЕДЕРОСен преди 7 години
Господин Юнкер, и българите искаме да съжаляваме така като британците. Вие си стойте сам в глупавия ЕС и бъдете щастлифт.
24
5
 
15
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Ще съжаляеат че не са го направили по рано
23
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще съжаляват в смисъл? Че са запазили независимостта на вътрешната и външната си политика от размандени гейове, които не могат да устискат на елементарен външен натиск?
22
5
 
21
 
! Отговори
Fff преди 7 години
Един ден ЕС няма да я има..,
21
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Donald duck явно е способен да съсипе не само собственната си държава, ами и светът.
20
4
 
8
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
А европейска ли е ценост някои страни да са на по ниска скорост-това е дискриминация.....