Путин: Славянската писменост дойде при нас от македонска земя

Руският президент се срещна с колегата си Георге Иванов
Обновена: 24 май 2017 19:09 | 24 май 2017 18:57, Веселина Йорданова
971
Путин: Славянската писменост дойде при нас от македонска земя
Снимка: БТА

Руският държавен глава Владимир Путин заявил, че 24 май е празничен ден в Русия заради Деня на славянската писменост, която "дойде у нас от македонската земя". Това пише македонското издание на Deutsche Wellе, позовавайки се на официално съобщение от Кремъл.

Президентът казал това в рамките на срещата с македонския си колега Георге Иванов в Москва, съобщава "Фокус".

От своя страна Иванов заявил, че светите братя Кирил и Методий не са забравени.

"Въпреки, че са минали толкова векове, ние почитаме паметта на светите братя Кирил и Методий и техния ученик свети Климент. Нашият народ казва, че човек не умира, когато бъде погребан, а когато бъде забравен. Това е нашата обща памет за нашите просветители – Кирил и Методий, и тя ни дава надежда за запазването на тяхното учение", казал още македонският президент.

На срещата Путин изразил надежда за демократично и конституционно разрешаване на вътрешнополитическата ситуация в Македония, предаде ТАСС.

"Внимателно следим случващото се във вашата страна и желаем безусловен успех за това вътрешнополитическата ситуация в Македония да се развива в съответствие на нейната конституция и по демократичен начин", заявил руският президент и отбелязал, че двустранните отношения между двете държави се развиват в положителна насока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


971
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
11
 
0
 
! Отговори
До 54 преди 6 години
До Анонимен 54Не е казал държавата Македония, не прави волни интерпретации. Казал е македонски земи. И днес в Гърция има административна единица (не знам област ли е, какво е) която се казва Македония. Затова се държат и с макетата... И какво от това? Кирил и Методи до колкото знам са византийци каквото и да значи това, но гарантирано не са славяни, не бъркай със солунските братя, те не са славянски братя...
57
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев трябва да реагира незабавно срещу тази безочлива провокация на Путин !
56
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде сте бе, "патриоти" и "родолюбци"? Къде е Волен дето на цяла София клозетите устата му не могат да запушат? Къде е прасевидния военен министър дето трябва да бъде влачен вързан по чакъл гол? Къде ви е предателския президент назначен от кремъл? Мажете и лъжете, вашта семка руска заразна! Предатели и ***. Връщайте българските си паспорти!
55
14
 
5
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
Това изказване доказва "обичта" му към България на връх светлия празник.Русофилите и путинофилите да ликуват.--------------------Пак някой инфантилно желае да бъде необичан или обичан! В политиката има интереси, а не емоции! Путин отново си гони интересите на страната си! Евала на такива държавници! пп. завиждам благородно на руснаците за държавника Путин!
54
10
 
4
 
! Отговори
бг преди 6 години
След като тъ.пи.те ни политици начело с плевнята направиха всичко за да спрат изгодните за България руски проекти под американско и ес влияние, какво искате да каже. Дано новите се окопитят и мислят за Родината ни независимо от къде идват проектите и предложенията.
53
8
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Велик е Володя!Да му каже за 24 май, че българите Кирил и Методи ли са създателите азбуката на госта си македонец? Тактична димпломатична лицемерност до болка от страна на Владимир. И оня се кефи горкия...
52
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Антируските хейтъри унищожиха отношенията ни с Русия, и сега обвиняват Русия, че била против българите. Въжето ви се точи, евроатлантически приятелки.
51
2
 
30
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Когато България е била царство със свой език и писменост Русия не е съществувала на картата !виж: Историята
50
4
 
10
 
! Отговори
ами нема преди 6 години
Такава държава . Византия. И никога не е имало. А братята Кирил и Методий са били ромеи. Демек източноправославни християни, поданници на Източната Римска Империя. А там не са се делили по етноси. Империята е била мултинационалнаТи да не би да имаш копие от личните им карти?Или по логиката на македонските историчари. Гоце Делчев може да е писал че е българин. Но се е чувствал македонец. Звездите им го говорят.
49
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Исторически смешно изказване!"Седнало яйцето да учи кокошката"!
48
1
 
11
 
! Отговори
Шефа преди 6 години
Путин продължава да слуша ЦК на КПСС!Голяма излагация за Русия!Когато Кирил и Методи са разпостранявали азбуката е нямало нито македонци , нито Македония , само българи!
47
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека русофилите кажат нещо добро за любимия си Вовка
46
10
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Кирил и Медодий не са писали азбуката за запада. 3апада си има латиница. Говорете си и си пишете на немски, френски, английски и там имате избор. Путин ще си пише на български старославянски . Честит празник на братска Русия !
45
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво значи понятието "славянска писменост"? Днес е ден на българската култура и писменост, а не на славянската писменост. По голямата част от истинските славяни не пишат на тази писменост и второ това е писменост и на някои не славянски народи.
44
0
 
0
 
! Отговори
Очуден преди 6 години
А! Този, като знае какво е азбука, да не би да може и да чете? А ако може да чете, защо не чете, бе?
43
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По отвратителни от руските мерзавци са единствено техните слуги и лакеи с български лични карти.
42
0
 
6
 
! Отговори
Дядя преди 6 години
До Анонимен 52Лично чичо Донолд и китайците ще коригират грешката.И то в най-скоро време.
41
6
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Путин е казал македонски земи, а не Македония. По това време македонските земи в пределите на коя държава са били е отделна работа. Да не говорим, че официално държава Македония няма. Какъв ми е проблема бе хора? По това време Солун не е ли бил в област или каквото там е било Македония??? А че сега съседите се пъчат за македонци кой е виновен?
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я гледай ти - македонската земя била и филолог, цяла азбука измислила и пратила на братята руснаци! Слава на умната македонска земя ;)
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едва ли е 'фалшива новина', другари ... на съвсем истинска новина ми прилича.Това че Путин не ни обича е добра новина всъщност, защото виждаме съдбата на всички които Путин обича.Колкото до нашите селски путинолюбци ... там дискусия не може да има. Дискусия с *** не може да се води, добре че от тях нищо не зависи.