Турция се отдалечава от НАТО със сделката за руските С-400

Руски печат: Турците получават ракетни системи за над $2 млрд.
13 сеп 2017 09:27, Елка Василева
304
Турция се отдалечава от НАТО със сделката за руските С-400
Снимка: архив, Reuters

Руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество заяви, че Москва е готова да достави на Анкара ракетни системи С-400 и продажбата им отговаря на руските геополитически интереси, пише "Газета".

Подписаният с Турция договор за продажба на руски зенитно-ракетни комплекси С-400 е събитие, което се случва на пазара веднъж на 10-20 години, изтъква бизнес експертът Константин Макиенко пред "Ведомости". Покупката на някои видове оръжейни системи като модерни изтребители и далекобойни системи за ПРО има геополитическо значение, а в случая с Турция бележи продължаващото й раздалечаване от НАТО, обяснява той.

По данни на "Комерсант" се предвижда турците да получат 4 дивизиона С-400 на стойност над 2 милиарда долара. Още не са решени окончателно въпросите с кредита за покупката и трансфера на ракетни технологии в Турция; предстоят нови преговори.

При успешна сделка Турция ще стане третата страна в света след Русия и Китай, въоръжена със С-400, и първата членка на НАТО, сключила толкова голям договор с Русия.

Още по темата

Военнодипломатически източници признават, че договорът се дължи на "политически договорености на най-високо равнище между президентите Путин и Ердоган", без чието решение "би било невъзможно да се сключи в рекорден срок - по-малко от година".

САЩ и НАТО изразиха вчера недоволство от решението на Анкара и подчертаха колко важно е да се запази оперативната съвместимост в алианса. "Никой натовски съюзник в момента не борави със С-400", заяви говорител на пакта.

Докато бе министър на отбраната, турският вицепремиер Фикри Ъшък заяви, че ведомството му "е наясно, че не ще може да интегрира С-400 в системата за ПВО на НАТО". Но подчерта, че алиансът не е поставял подобно изискване, припомня изданието.

Турция разчита да произвежда С-400 на своя територия, и то при висока локализация на производството. Против това се обявяват руските тайни служби, според които е нецелесъобразно страна от НАТО да получи достъп до тези технологии, допълва "Комерсант".

По-рано Анкара заявяваше, че би желала да купи американска ПРО, но не е успяла да договори трансфера на технологии за производството им в Турция, пише "Взгляд". Според онлайн всекидневника обаче "Москва ще предаде на Анкара технологията за С-400".

Америка не се радва на турското решение за покупка на руски системи С-400, посочва в заглавие "Независимая газета".

Говорителят на Пентагона Джони Майкъл изтъкна, че Анкара е сред ключовите съюзници на Северноатлантическия алианс, пише "Комсомолская правда". САЩ имат нагласа за тясно партньорство с Турция в отбраната и смятат да ускорят доставките на системи за ПРО, съвместими с натовските стандарти, в тази страна, добави Майкъл.

След като Русия подписа договора с Турция, се образува "истинска опашка" за С-400, пише "Аргументи недели". Седмичникът цитира Владимир Кожин, помощник на руския президент Владимир Путин по въпросите на военнотехническото сътрудничество. Според него на опашката са застанали ред страни от Югоизточна Азия, Близкия изток и някои държави от Организацията на Договора за колективна сигурност.

С-400 "Триумф" е далекобойна зенитно-ракетна система, която може да изстрелва няколко вида ракети с различен обсег. Комплексът е предназначен за поразяване на всички модерни средства за нападение от въздуха и от космоса. Разработен е през първото десетилетие от 21-и век от руската компания "Алмаз" и е приет на въоръжение в Русия през 2007 г., припомня "Аргументи недели".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още по темата: натоРусияТурцияС-400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
3
 
! Отговори
Турко преди 6 години
До 29След отказа на американците за пейтриътите, турците се опитаха да купят италянските Астна, но пастаджиите им дадоха безумни цени и някъкви срокове за доставка от сорта на 15-20 години
30
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 24Ха-ха-ха-ха......Кои томахавки бе, тия дето улучиха всичко друго, но не и пистата, а другите изпопадаха неизвестно къде, я в морето, я по пустинята......Още повече, че руснаците са били предупредени! Егати краварското "оръжие"....тия що не се гръмнат вече, толкова са жалки............Я ти по-добре ми обясни ЗАЩО на корейчето ракетите безпрепятствено прелетяха над Япония и НИКОЙ НЕ СЕ ПОМРЪДНА??? Той никого не е предупреждавал, КЪДЕ ИМ Е ЗАЩИТАТА от "неизвестни" ракети????
29
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идеално ! Изключвайте ги от НАТО и докарайте всичката технология в България. Време е ние да пазим входа към християнския свят, както е било винари. От Русия неможе да се чака подобно нещо.
28
2
 
33
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
Трябва да признаем, че Турция прави каквото им кефне за да има келепир, а ние си даваме задните части само за да угодим на този и онзи, даже си нарязахме нашите СС23 .... смешни сме с продажни политици и дребни душици по високите етажи на властта
27
0
 
0
 
! Отговори
МДа преди 6 години
До АнонименМинаха и... заминаха
26
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питайте американците защо Турция купува зенитни ракети. Защото отказаха да им предоставят Пейтриът. Когато някой отказва да ти продаде нещо, то логично ще потърсиш алтернатива. За отдалечаването на Турция от НАТО вина имат основно американците.
25
0
 
6
 
! Отговори
генерел майор преди 6 години
До Прос Селендурможе да е 2-ра по сила, но ще се дистанцира от НАТО , нали има териториални претенции към натовски държави..., препдолагам че скоро ще почне да рекетира държавите включително и нас... след като 2020г изтече Ньойския договор...
24
2
 
13
 
! Отговори
чекист преди 6 години
До По принцип Турция , ако е треторазрядна страна нас ни няма в "разрядите"Турция в последните години е като асансьор и то не само в региона, която когато светът очевидно бе в рецесия остана една от малкото страни бележеща сериозен ръст на Брутния си продукт. Да не говорим какви високотехнологични неща сглобява и какво произвежда
23
5
 
19
 
! Отговори
Радослав преди 6 години
Турция води умна политика и усеща къде е истината. Ние се кланяме на евроатлантическите шамани, но проливите ги държи Турция, така че с нас и без нас Путин си пече питката, а ние нека си джафкаме.
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Пешо 1Като "имат нужда"....да не бяха се заигравали с кюрдите, под носа на Турция!!! Ама на говедарите това е в "стила им"...........дай оръжие и а едните и на другите, па от патакламата ти обирай дивидентите!!! Без да си дават сметка, че патакламата може да им дойде и в техния двор и даже двата океана няма да ги спасят! То от океаните се видя какво може да е "спасението" де (не дай Боже!), ама с тия съвременни оръжие НИКОЙ НЕ Е ЗАСТРАХОВАН! Ха-ха-ха...една Северна Корея им го показа!!!!
21
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
плашат гаргите с тия железа.томахавките си минаха като на парадна стрелба
20
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тежка година за краварника.
19
1
 
10
 
! Отговори
От 9 преди 6 години
До Анонимен12Територията. Ако си спомняте Ердоган доста често говори за размерите на османската империя. Ние сме били част от тази империя.
18
7
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
султанатьт ще си плаща за сваления самолет и убития посланик
17
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От векове турците и руснаците само привидно са в конфликт. Всъщност те са зловеща комбина. Българите най-много сме си патили от тези варварски империи.
16
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха, ха ... а нашите *** си изхвърлиха оръжето, че не било по стандартите на НАТО?!?Турция - главенн член на нато купува руски оръжия.Гърция, член на Нато също.Словакия, член на НАТО - също.Словения , член на НАТО - също.и т. н. ...
15
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
турците нямат четири американски бази и имат боеспособна армия. Затова могат да правят каквото си искат за разлика от "демократична" България
14
4
 
14
 
! Отговори
Krom преди 6 години
Айде бе? Всъщност, Ердоган съвсем умело си сложи Щатите на онази работа. Първо, добива нова технология. Второ, ги подтиква да го помпат с още оръжие. Със Саудитска Арабия зад себе си и с Щатите които води яко за носа, ще постигне каквото иска - новата си Османска империя. Това е положението, дами и господа. Дали ни харесна или не, не е от значение.
13
3
 
7
 
! Отговори
до Turko преди 6 години
ot 3те византийците много неща могат да искат, но великата турска войска дали ще им позволи да си развяват байрака на воля в KKTC (Кипър)?Това са статии пак да плюят Турция, хамериканците да си гледат работата, много малко остава до 2023 г.
12
4
 
19
 
! Отговори
Прос Селендур преди 6 години
Турция е с втората по сила и големина армия в НАТО след САЩ....!!!