Пучдемон обвини Мадрид в тоталитаризъм към Каталуния

Испанската провинция е в режим на извънредно положение
Обновена: 20 сеп 2017 16:07 | 20 сеп 2017 16:07,
28
Пучдемон обвини Мадрид в тоталитаризъм към Каталуния
Снимка: Reuters

Централната власт в Испания показва тоталитарно отношение с арестите на високопоставени представители на регионалната изпълнителна власт на провинция Каталуния, заяви регионалният премиер Карлес Пучдемон, цитиран от Асошиейтед прес.

Той обаче обеща, че референдумът за независимост ще се състои въпреки решението на съда, който го обяви за нелегитимен, съобщи БТА.

Още по темата

Пучдемон и членове на каталунското правителство направиха публично изявление след арестите, извършени от испанската Гражданска гвардия. Сред 13-те задържани е високопоставен служител, управляващ икономическите въпроси на региона.

Според Пучдемон полицейската операция е незаконна и има за цел да попречи на каталунците да гласуват на 1 октомври.

"Централната власт "де факто прекрати временно автономията на Каталуния и наложи режим на извънредно положение", заяви регионалният премиер. Той обвини правителството в Мадрид в нарушаване на основните права.

Преди няколко дни правителството на Мариано Рахой замрази финансите на Каталуния и разпореди ареста на 13 високопоставени служители на провинцията, припомня Франс прес.

Пучдемон обвини испанските власти, че редовно привикват каталунски кметове на разпит в полицията с цел да им окажат натиск, предаде ТАСС.

"Правителството на Каталуния стана жертва на координирана агресия от страна на полицейските сили на испанското вътрешно министерство", посочва той на официалната страница на каталунското правителство в Туитър.

В момента в центъра на Барселона са се събрали около 2000 протестиращи против действията на Мадрид. Те скандират "Ние ще гласуваме" и държат плакати с надпис "Нека цяла Европа да види!"

На 6 септември парламентът на Каталуния одобри закон за свикване на референдум за независимост на провинцията, който Мадрид обяви за нелегитимен.

Испанската Гражданска гвардия е иззела около 10 милиона бюлетини, предназначени за гласуването на референдума за каталунската независимост, съобщава в. "Периодико". Те са били открити при обиск в печатница в каталунското селище Бигес-и-Риелс. Задържани са и двама служители на печатницата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
КЪНЧО преди 6 години
До Иво СтанковИмената ,Иво Станков...и КЪНЧО са еднакво анонимни тук.
26
0
 
0
 
! Отговори
КЬНЧО преди 6 години
До До автораА защо не се отдели Източна Румелия от БЪЛГАРИЯ?
25
4
 
3
 
! Отговори
Тттт преди 6 години
Чудно ми е какви ще са коментарите на защитниците на отделянето на Каталуния ,ако утре Кърджали и Хасково поискат да се отделят от България!!
24
1
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Леле, хич не си поплюват "демократите" в Мадрид! Май са достойни наследници на Франко.
23
0
 
20
 
! Отговори
Антидемокрация преди 6 години
Това със забраната на референдума доказва, че в западното общество не се допуска демокрация, а се препоръчва само на третия свят.
22
0
 
19
 
! Отговори
До автора преди 6 години
Защо Босна може да се самоопредели, защо Косово може, защо Черна гора може, защо смехотворната Македония може, защо балтийците могат, защо измислената Украйна може, защо съдействат и на Кюрдистан а Каталуния, Баския, Корсика, някои щати в САЩ и т.н. нямат това право на самоопределяне. Тези хора второ качество ли са?
21
1
 
4
 
! Отговори
Иво Станков 7 преди 6 години
Забравих, до редакцията:Законът за референдума на 01.10 не е забранен, от Конституционния съд, законът е спрян с обяснението, че на КС на Испания му е необходим 6 месечен срок да се произнесе за неговата съобразност.Нали с представяте, как един Констотуционнен съд в която и да е държава сппира изпълнението на един обнародван закон, без да се е произнесъл.
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
зависимо от крайния резултат.Имам много въпроси за след това, и сериозни и в стил мйтап, ама майтап, майтап ...... май сии е истина.Завършвам с две неща: 1. Става въпрос за много пари, ама наитина за много.2. Ако Каталония се отцепи, шампионската лига, без дербито Барцелона - Реал Мадрид, е немислима, в стил майтап, Барцелона ще бъде удостоена с пожизнена шампионска титла.За повече, въпроси и коментари съм на разполежение във Фейса. Или в град Берга, Испания.
19
1
 
7
 
! Отговори
Иво Станков 6 преди 6 години
дума, нешо което единственно го е правил Сталин, дори Франко не го е правил."Противник" когато имаш един кърлеж или пиявицс, е наложително колкото се може по бързо да го отделиш от себе си. В случая, кърлежа е Правителството на Рахой.В 21 век, може да има нова държава, в Европа, и без тя да е член на ЕС, с разменна монета Евро, и това няма да пречи на никого.Но пак се връщам на въпроса: Необходимо е с всички средства да се гарантира правото на Каталонците да упражнят правото си на глас, не-
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На дон Фелипе ще му падне най-ценният скъпоценен камък от короната, май...
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само преди 50 години на планетата Зема имаше приблизително 3,7 милиардо човешки същества, сега са почти 7,5 млрд. Гони и цифрата 8. Популацията извън Европа, Русия САЩ и Канада е с диви темпове. Не знам какво толкова има да се учудваме занапред. С тези темпове на размножаване на човеци какво може да последва - или перфектна организация в човешкото общество и вразумяване(което е трудно постижимо), или глад, болести, емигранти и вероятно войни.
16
3
 
13
 
! Отговори
ИСПАНСКО РОБСТВО преди 6 години
ИСПАНИЯ Е ПОЛИЦЕЙСКА ДЪРЖАВА, НЯМА СВОБОДА НА СЛОВОТО И НЕ СЕ СПАЗВА ПРАВОТО НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ НА НАРОДИТЕ.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
жителен резултат, да започнат преговори по отделянето на страната.Сега какво се поллучава:Насрошен е референдум, Рахой започва да конфискува агитационни материали, затваря печатници които печатат бюлетини за референдума, изпраща полиция да всява страх, спира финансирането на стратегически обекти и обчественни институции, включително болници, училища, социални домове и очабчественни институции.Преди дни забрани на пощите в Каталония да рзпространява частно списание, което популяризира референ-
14
9
 
2
 
! Отговори
Противник преди 6 години
Твърдо "не" на сепаратизма. Държавите не може в 21 век да се разделят. Разделението води до отслабване и разруха.
13
1
 
6
 
! Отговори
РЕПУБЛИКА? преди 6 години
Ако ШОТЛАНДИЯ СЕ ОТДЕЛИ ОТ ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО, КАКВА ФОРМА НА УПРАВЛЕНИЕ ЩЕ ИМА.ВСЕ ПАК СА СИ БИЛИ САМОСТОЙНО КРАЛСТВО.
12
1
 
4
 
! Отговори
Иво Станков 4 преди 6 години
..... има право на самоопределение, и никой не може да му забрани да изрази своята воля.Въпрос на политика е Мадрид или Барселона да защитават свойте позиции, за или против отцепването, но най-демократичната постъпка е да се гарантира правото на Каталонците с всички възможни средства на испаснкото правителство и автономното на областта, да упржнят свото право на глас. Независимо от резултата. Освен това след провеждането на референдума, резултатите трябва да бъдат одобрени. и в случай на поло-
11
2
 
15
 
! Отговори
НЕДЕМОКРАТИЧНО преди 6 години
ЧЕХИТЕ И СЛОВАЦИТЕ СЕ РАЗДЕЛИХА МИРНО И ТИХО.А МАРИАНО РАХОЙ ТРЪГВА ПО СТЪПКИТЕ НА МИЛОШЕВИЧ.
10
0
 
4
 
! Отговори
Иво Станков 3 преди 6 години
.....на Рахой връща всеки месец 1/12 от предвидените дотации за всяка автономна област.Въпросът на референдумът е "Искате ли Каталония да бъден самостоятелна държава с реяубликанско управление?"Забележете, тук не става въпрос само за нова държава, става въпрос и за формата на управление. Можеше да запази формата на управление, както е съседна Андора, но с референдума це цели създаването на нова държава - 100% различна.Моята позиция, нямам право все оше да гласувам, е че всеки нарад имам право
9
0
 
8
 
! Отговори
42 преди 6 години
Моментът е добре избран. Каталония може да поиска подкрепа от Великобритания и най-вероятно ще я получат.
8
1
 
7
 
! Отговори
Иво станков 2 преди 6 години
не помня точно колко.За първи път този референдум е организиран според всички законови норми на Испания, в съответсвие с Хартата за правата на човека на ООН и Европейската такава.Въпросът е личен за М.Рахой, който ако допусне да се отцепи Катлония, ще му приключи корумпираната поитическа кариера.Наистина става дума за много пари, почти 37% от БВП на Испания идва от Каталуния, но за разлика от Баските, Каталония внася 100% от събраните такси и данъци в държавната хазна, и правителството на Рах