Германия изгони служители на руското посолство

Руснак е заподозрян за убийството на грузинец в Берлин
Обновена: 4 дек 2019 15:08 | 4 дек 2019 14:56, Елка Василева
28
Германия изгони служители на руското посолство
Снимка: архив, Reuters

Германското външно министерство заяви, че е обявило за персона нон грата двама служители на руското посолство в Берлин заради поръчковото убийство на грузинец в германската столица, предаде Ройтерс.

Министерството заяви, че е решило да експулсира двамата дипломати, защото руските власти не са съдействали на разследването на убийството.

Федералната прокуратура на Германия, която отговаря за делата за шпионаж, обяви, че поема разследването на това извършено през август убийство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

За убийството на грузинеца е заподозрян руснак, който е задържан под фалшива самоличност.

От самото начало за поръчковото убийство беше заподозряна Русия. Кремъл категорично отрича да е замесен.

Русия смята да предприеме ответни действия след експулсирането на служители на руското посолство в Германия, се казва в изявление на руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

"Смятаме изявлението на германската страна за експулсиране на двама служители на руското посолство в Берлин за неоснователно и неприятелско. Политизираният подход към следствени въпроси е недопустим. Принудени сме да осъществим комплекс от ответни мерки", заяви руското дипломатическо ведомство.

Тази сутрин посланикът на Русия в Германия Сергей Нечаев е бил извикан в германското външно министерство, където му е била предадена вербална протестна нота във връзка с нови сведения по делото за убийството на грузински гражданин в Берлин.

Според електронното издание на сп. "Шпигел" в нотата е поискано Русия да сътрудничи на германската федерална прокуратура, която е поела разследването.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като абсолютно безпочвени подозренията, че Русия може да е замесена в убийството на грузинеца в Берлин.

Разследването се пое от германската федерална прокуратура, тъй като има достатъчно улики, сочещи, че убийството е извършено "било по заповед на руските държавни власти, или от властите на Чечения като част от Руската федерация", отбелязва германското външно министерство.

На 23 август в парка Тиргартен в Берлин беше застрелян с три куршума, от които два в главата, 40-годишният грузински гражданин Зелимхан Хангошвили, който е воювал на страната на антируски сепаратисти в Чечения, предаде Франс прес.

Убийството било извършено с пистолет със заглушител. Очевидци го определили като екзекуция.

Близо до местопрестъплението бил задържан руснак, който имал документи за самоличност на името на Вадим Соколов, 49-годишен. Те обаче не съществуват в руските бази данни. Смята се, че задържаният в действителност е 54-годишният Вадим Красиков, срещу когото Москва е издала международна заповед за задържане за убийството на руски бизнесмен през 2013 г. Видеокадри показват как той се приближава до жертвата с колело и стреля в гърба и главата й.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
7
 
! Отговори
Диагноза преди 4 години
Май няма изобщо руснак , който да не е шпионин ! Наистина кремълското джудже направи от Русия клоака на болшевишката простотия и наглост !
23
7
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Пише си в Шпигел каква е работата - хванали са го с перфектен фалшив паспорт, явно произведен от КГБ."АНО УМНИ1. КГБ няма вече повече от Четвърт век2. В новите руски паспорти се вгражда малко допотопен но все пак електронен чип. Който между другото се произвежда само в Русия и е доста трудно да се сдобие човек с подобно нещо(както и със САЩ подобни чипове). Виж ако паспорта е фалшив тогава всичко е ясно и вероятно паспорта е от стария образец без чип. Скоро ще изтече срока :-)
22
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гениална логика на коментаите по-долу: За да си издейства алиби и да може да се дистанцира от агент, ако го хванат, руските тайни служби го обявяват за издирване, предварително в страна, в която софтуер за разпрознаване на лица работи навсякъде.Това е като офицалната история със Скрипал, в която най-съртоностната отрова която неможе да се проследи, не убива никого, я проследяват, съхраняват я в спрей за парфюм, но всящност е гел, за часове се разпада но месеци след това намират следи...
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Eлка пак ги е списала едни. Пише си в Шпигел каква е работата - хванали са го с перфектен фалшив паспорт, явно произведен от КГБ. Имал е висящо дело в Русия и са му обещали да му изчистят досието ако свърши една мокра поръчка в Берлин ама москала се продънил и са го хванали
20
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Логиката е, че след като е омазал в Русия е трябвало да го пратят някаъде по-далече, където хем ще може да пордължи да работи за Кремъл, хем и няма да е пред очите на хората"Хорица стрелба от упор е за АМАТьОРИ. Ето само погледнете какво е това "ВИНТОРЕЗ" в Интернет. Още от СССР време това е БЕЗШУМЕН СНАЙПЕР с компактни размери за водене на бойни действия в града. Доказано е че в града на повече от 50м човек реално губи детайлите(Винторез пробива тежка бронежилетка на 200м)......
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе, ама това че го издирва Интерпол не му ли затруднява работата?
18
2
 
6
 
! Отговори
русофилите=предатeли преди 4 години
Руското посолство в София също трябва да се изчисти откъм агенти, също една метла сред петата им колона русофилското братство в България - гонене, присъди и трудов лагер за тях, минимум по 10 години.
17
4
 
6
 
! Отговори
до 12 преди 4 години
До АнонименУбил е противник на Путин .Пуснали са го да излезе от Русия с фалшив паспорт и след това са го "обявили" за издирване , докато в действителност той изпълнява други мокри поръчки на КГБ. Какво неясно има?
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На всички руски посолства и търговски представителства трябва да се сложи по един голям катинар и точка.
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10Логиката е много проста - Москва е с "чисти ръце" - "Ние също го издирваме"На това му викат - "Ако мине номера!"
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10Логиката е, че след като е омазал в Русия е трябвало да го пратят някаъде по-далече, където хем ще може да пордължи да работи за Кремъл, хем и няма да е пред очите на хората които е омазал в Русия. Факта че руснаците не искат да съдействат на германците за въпросния показва, че Москва толкова много не "иска да го хване" че даже рискува влошаване на дипломатическите отношения с Германия пред алтернативата. Явно е някой много важен изпълнител на мокри поръчки на матрьошките.
13
7
 
12
 
! Отговори
Боби преди 4 години
"Министерството заяви, че е решило да експулсира двамата дипломати, защото руските власти не са съдействали на разследването на убийството.""Смята се, че задържаният в действителност е 54-годишният Вадим Красиков, срещу когото Москва е издала международна заповед за задържане за убийството на руски бизнесмен през 2013 г."Тоест РФ е издала заповед за задържане със Снимка, Отпечатъци и прочие в Интерпол и не е съдействала на Немското Разследване да установи какво Самоличност? Фалшиво Име?
12
9
 
14
 
! Отговори
Добра новина преди 4 години
Москалите биват изритвани от ЕвропаТова да се чува!
11
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНе пише,че е агент на Русия,къде го прочете това?Пише,че е убил руски бизнесмен и затова руснаците го издирват,за да го осъдят.Той явно е бил шпионин и е работел за западни служби срещу Русия,когато става ненужен или неудобен,са си го очистили господарите му.
10
1
 
2
 
! Отговори
Германец преди 4 години
Закривай!
9
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо не разбирам логиката.Русия е издала международна заповед за задържането на "неин агент" и след това го е пратила да работи в Германия. Къде е логиката?
8
16
 
6
 
! Отговори
НАТО ОТАН преди 4 години
Малко им е на москалските диваци, това си е нападение върху суверенна държава от НАТО, малко ракети трябва да им пратим на изток да се научат как да се държат като идват на гости в цивилизована Европа.
7
6
 
5
 
! Отговори
Сбъркан народ преди 4 години
Невъзможно спрете с тези отвратителни статии така подкопавате вярата на българина в германия.Ако бай *** моеше да върне времето щеше да сАюзи Хитлер със Сталин.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е да си шпионин работещ за някого и срещу държавата си,работиш и когато ставаш ненужен,те убиват,взимайте си поука!
5
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поръчковите убийства са патент на КГБ фирмата на Чепига и Мишков за хранителни добавки, анаболици, халюцогенни вещества, пянообразуващи субстанции и кулинарни изотопи на Полония.Бог да пази България от рускотурската империя и предателите на Татковината ни !