ЕС дава 1,2 млрд. евро помощ за Украйна

Те ще помогнат финансово за проблемите, свързани с конфликта
24 яну 2022 15:56, Елка Василева
87
ЕС дава 1,2 млрд. евро помощ за Украйна
Снимка: БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви нов пакет от финансова помощ за Украйна от 1.2 млрд. евро, с който извънредно ще бъдат отпуснати заеми и безвъзмездни средства за страната.

Още по темата

Тя уточни, че решението е взето след проведен в петък разговор с президента на страната Володимир Зеленски.

„На първо място Комисията предлага нов извънреден пакет от макрофинансова помощ в размер от 1.2 млрд. евро. Той ще помогне финансово на Украйна за проблемите, свързани с конфликта. Разчитаме на Съвета и на Европейския парламент да одобрят този пакет възможно най-бързо. След това ще задействаме бързо отпускането на първия транш от 600 млн. евро. Освен това скоро ще започнем работа по втората дългосрочна програма за финансова помощ в подкрепа на модернизацията на страната. Второ, Комисията почти ще удвои двустранната помощ за Украйна под формата на безвъзмездни средства за тази година - ще бъдат отпуснати допълнително 120 млн. евро, които да й помогнат да укрепи държавността и устойчивостта", каза председателката на ЕК, цитирана от БНР.     

Фон дер Лайен допълни, че Комисията ще продължи да инвестира в бъдещето на страната чрез инвестиционния план, който планира да насочи към нея над 6 млрд. евро.

"Нека ясно заявя, че Украйна е свободна и суверенна страна и сама прави своя избор. ЕС ще продължи да я подкрепя", бе категорична тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
0
 
! Отговори
US Motherfucker преди 2 години
До Анонимен 68 --- Зная достатъчно и имам около дузина приятели, които са тук, т.е. украински емигранти. Бил съм и в Одеса, и в Киев няколко пъти и зная до каква степен "обичат" руснаците.
73
0
 
4
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
Като е свободна и суверенна страна,вие защо се месите във вътрешните и дела.Защо не дадете на нас 2-3милиарда безвъзмездна помощ?Все едно аз да дам на едно дете прашка и да го пратя да счупи прозорците на комшията.
72
3
 
2
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 2 години
В това число и русофилчовците ще даряват на Украйна. Русофилите веднага да напуснат ЕС в знак на протест дълбоко възмущение и несъгласие с политиката на убиване на родната им майчица Русия.
71
0
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Реално погледнато...Това не тормози краварите !..Напротив,такава е целта им:..-КОНФЛИКТ,но НА ГРАНИЦАТА на Русия !..ДАЛЕЧЕ,ДАЛЕЧЕ от Кравария!..Само ФАКТА,че Русия не е нито Ирак,нито Афганистан,нито Либия, възпира ОСВИРЕПЯЛИТЕ военолюбци отвъд Океана да започнат някакви по-масирани действия..Разбира се,най-вероятно ще се опитат да набутат на огневата линия ПАПАГАЛИКАТОНАС..Но какво ще се получи,само Господ знае..
70
0
 
6
 
! Отговори
Тея тепат! преди 2 години
"Нека ясно, че Украйна е свободна и суверенна страна и сама прави своя избор." - да се самоубие, "ЕС ще продължи да я подкрепя" - да натисне спусъка!
69
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
О !!!..."ВЪРХАРСКО"!...Айде по-"сугестиливите" да познаят колко нови милионери и жъ са пръкнат в Окраина след тая..."помощ" ,дадена им от ФЕЛДФЕБЕЛ Лайнън !?
68
0
 
9
 
! Отговори
Реално погледнато преди 2 години
С тая шумотевица за война - запада само стегнаха до удошаване каишката около врата на Украйна! Помислете само: НИКАКВИ външни инвенститори няма да погледнат региона близко бъдеще. Тотална липса на енергийни ресурси! Марионетъчно правителство на венозна система от финансови подеяния. Още една зима и пак ще почнат социалните бунтове.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мечтата на англо-саксите.
66
0
 
6
 
! Отговори
В моргата преди 2 години
Анестезия преди аутопсия - няма смисъл!
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До US Motherfucker- струва ми се че нищо не знаеш за Украйна.
64
7
 
0
 
! Отговори
US Motherfucker преди 2 години
Айде, купиха и Украйна. За Джуджето остана Крим. С други думи борша за Путин, а мръвките за Запада.
63
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия парички са на нашия зад ник, но никой не ни е питал.
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До преди седмица им продаваха излишъка от германски газ на петорно цени, сега решиха да им хвърлят някоя троха. Хахахха.
61
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тези кинти ще се върнат обратно в ЕС с закупуването на оръжие с което ще се избиват бивши украински граждани, от руски произход, н то поколение по земите известни днес като ДНР и ЛНР. И ние всички трябва да плащаме с вноски за това безумие, вместо да принудим Окрайнските елити да си решат хуманно проблема в предвид християнските ценности на които Европа е наследник и пазител. Явно нещо е сбъркано в матрицата на Европееца. Отново идеите за господари и *** се надигат. Нищо, ще има отпор.
60
0
 
9
 
! Отговори
Много Много Добре! преди 2 години
Една финансова инжекция за трупа Украйна няма да позволи да замирише поне 1-2 години - точно колкото трябват на съюза Русия - Китай да заемат добри позиции на световната стратегическа дъска. Зеленски е на края на нервите си - държавен банкрут, никакви енергийни ресурси, Порошенко се гаври нагло с него, сега американците демонстративно го изоставят - направо може да направи дългоочаквания военен зулум! А със инжекцийката може да се успокоят нещата!
59
0
 
9
 
! Отговори
бабати преди 2 години
До 11За да си купят оръжие от САЩ
58
0
 
7
 
! Отговори
11 преди 2 години
Е от къв зор?
57
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще потънат като нас в заеми
56
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, заради 1,2 милиарда и 6 милиарда да се сбият. За една никаква сума ще се избием, бе!
55
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тая защо така еднолично борави с парите на ЕС и то по този непрозрачен начин. Лично купи ваксини за милиарди от Пфайзер ЧРЕЗ СМС-И, а сега пак в лични телефонни разговори дарявала милиарди!?????????? Баси корупцията е този жалък ЕС