България, Гърция и Румъния ще помагат за възстановяването на Украйна

Решението е взето на среща в София
16 окт 2022 15:37, Нели Христова
49
България, Гърция и Румъния ще помагат за възстановяването на Украйна
Снимка: БГНЕС

България, Гърция и Румъния са постигнали тристранно споразумение за възстановяване на Украйна след приключване на военните действия. Това е станало след среща в София на ниво зам.-министри на външните работи. От българска страната това е била Велислава Петрова. На срещата са били обсъдени и енергийни въпроси, предаде БНР. Гръцкият заместник външен министър Милтиадис Варвициотис е отбелязал, че ескалацията на събитията в Украйна през последните дни е тревожна и това налага обсъждането на по-конкретни мерки в рамките на Европейския съюз.

Още по темата

По думите му трите страни е важно да обединят усилия и да изпратят послание, за да съживят и върнат живота в Украйна. По време на тристранната среща Варвициотис е повдигнал въпроса за премахване на енергийната зависимост от Русия, като е отбелязал важността на интерконектора между България и Гърция и геополитическото му значение, като част от европейската политика за енергийна независимост. На официалното откриване на 1 октомври в София беше гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Европейските страни прилагат политика за енергийна независимост, за да не се допусне "да бъдат заложници на лидер на трета страна, която използва енергийните доставки като оръжие за влияние", подчерта гръцкият заместник-министър на външните работи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
18
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Браво, руснаците няма да има нужда да се харчат от бюджета. Работници от България ще въстановят новите руски региони. Каква щедрост.
10
4
 
13
 
! Отговори
Върнете ги в Украина преди 1 година
Първата стъпка на трите балкански държави е да върне в родината им насилственно изселениет от родните им места украински семейства и отделни граждани. Същите с радост ще се включат във възстановяването на прекрасната Украина. Мъжете ще копаят, жените им ще пеят и семействат а децата ще си играят и така до следващия Зеленглист
9
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава Украiна!
8
1
 
23
 
! Отговори
АК-47 преди 1 година
Нещо не разбрах! България да помага на една свършена държава, пълна с нацисти. С нашите пари!! Брях да му се не види!! А на обикновените българи, милиони, кой ще помага?? Мене не са ме питали, нито милионите българи.
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И един дедо от Карловско пита кога ще му възстановите къщата
6
0
 
22
 
! Отговори
Айде преди 1 година
Стига с тия анекдоти. България теи Карловски села не може да възстанови, ще ми възстановява Украйна. Да не говорим, че тия бръщолевения са говорени и за Косово, и за Сърбия, и за Ирак. Истината е, че България не я бръсне никой за нищо. България дори не може да се продаде, защото политиците й са евтини улични.......Тук дори няма капацитети. Вижте жалките политици само.
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щото ние сми вързали и цъфнали и много богати, ще инвестираме сили и пари в Украйна!!
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
българия кога ще започне възстановяването на българия?
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О Боже, то в България е пълно със срутени сгради, хора нямат още домове след наводненията, училища и пътища се рушат..те Украйна щели са ми възтановяват!
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако е останало нещо от нея и СИ ПЛАЩАТ, ще възстановяваме.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
коя Украйна?