Очаква се поскъпване на храните в световен мащаб

Пазарите на растителни масла се повишиха след напрежението около износа на зърно
4 авг 2023 20:48, Йоана Цонева
37
Очаква се поскъпване на храните в световен мащаб
Снимка: БГНЕС

Храните поскъпват в световен мащаб. Индексът на световните цени на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) се възстанови през юли от двегодишните си дъна, тъй като пазарите на растителни масла се повишиха след подновеното напрежение около износа на зърно от Украйна и опасенията относно световното производство, предаде Ройтерс.

Ценовият индекс, който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, достигна средно 123,9 пункта през юли срещу ревизирани 122,4 за предходния месец.

Индексът се покачва с 12% през юли спрямо юни заради отказа на Русия да удължи черноморската зърнена инициатива и непрестанните руски атаки по инфраструктура в Украйна, предназначена за износ на зърно по суша и вода.

Слънчогледовото олио се възстанови с повече от 15 на сто на месечна база. Производствените опасения и покачващите се цени на суровия петрол доведоха до повишаване на други растителни масла, отбелязва Ройтерс, като цитира индекса на световните цени.

Цените на царевицата спадат заради перспективата за прибиране на реколтата в Южна Америка и производството в САЩ ще попълни запасите. За разлика от това, съмненията относно украинския износ и сухото време в Северна Америка повишиха цените на пшеницата, а индексът на ориза се изкачи до най-високата си стойност от почти 12 години след забраната за износ от Индия, съобщи БНР.

Организацията по земеделие и прехрана изрази притесненията си относно въздействието на нарастващите цени на ориза, цитирайки "съществени опасения за продоволствената сигурност за голяма част от световното население, особено най-бедните".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
Ъ преди 9 месеца
Дърдоренето продължава. Скъпи коментатори, ако си въобразявате, че от коментарите ви тук има някакъв смисъл, много се лъжете.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ами щом и в украинските средства за масова информация се говори за масова търговия с органи - сещай се кой печели- нещо като в косово- дето разкри италианската съдийка- евроатлантически ценности
32
0
 
3
 
! Отговори
Ъ преди 9 месеца
Безмислените коментари се леят като планинско поточе. От коментарите ви тук няма никакъв смисъл.
31
5
 
1
 
! Отговори
кур за русофилите... преди 9 месеца
пPozzия издава паспорти по опростена процедура! Отивайте там русофилчета, за всеки ще има! Ниска инфлация, евтини жени, бензин, нови Москвичи...
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Cera yceтиxтe ли ce вeчe зa "инвecтициитe" във фaбpиkи зa rъceници нanocлegъk?
29
0
 
5
 
! Отговори
хахахаааа......... преди 9 месеца
ЕС и НАТО искат да ядат,моля
28
1
 
3
 
! Отговори
ес и нато преди 9 месеца
ХАХАХАХХАХАХХАХАХХХХАХАААААААААААААААААААААААААА.........................
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
СУПЕР!
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Който не е излизал той не знае че цените в БГ са адски високи. Всички пляскат с ръчички и се правят на невидяли че сме най-бедните в Европа с най-скъпи храни, услуги, имоти, и държавата загива мъчителна смъртт
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо и у нас? Нали били пълни складовете със зърно?
24
1
 
13
 
! Отговори
СЛАВА на РУСИЯ преди 9 месеца
Краваристан фалира.
23
1
 
8
 
! Отговори
Тенгри кан преди 9 месеца
Нека;))) Западняка прай голем излишък от храна, която за да не я зеноса, най-лошото е реекспортира в България, а по-убавата - на кучетата и котките;)))Да настане криза, че и ние болгарете да станем по-горе от кучетата и котките;))))
22
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Джуджето е слабо за това спира храната, типично за губещ.
21
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия инфлация 3%, България инфлация 30%
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия разполага с изобилие от продоволствия и храни.
19
1
 
13
 
! Отговори
в Белорусия преди 9 месеца
в Белорусия няма да има никакво увеличение на храните.
18
1
 
12
 
! Отговори
в Русия преди 9 месеца
В Русия няма да има никакво увеличение на храните.
17
2
 
13
 
! Отговори
Хич не вярвам преди 9 месеца
Днес в Чехия в ресторанта на театъра: шопска салата (пълен супник) прясно нарязани зеленчуци със сирене чудесно 100 крони, два панирани шницела по 250 гр, ако някой изобщо е виждал 250 гр в българско заведение съпроводен с картофена салата със шпек за по 140 крони! Келнерите с бяла риза и папионка, келнерките в безсрамно секси поли. С бирата, естествено чешка Старопрамен и Козел за двама струва 30 евро заедно с почти 5 евро бакшиш за келнера! Кеф ли му викаха в България? Елате да се наядете!
16
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Руснаците през вековете са избили десетки милиони от своите и чуждите. И сега няма да дреме им за глада и загиналите, особено след като сани са предизвикали Гладомора.Това са истинските фаши
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен Ами да купуват от Русия жито . Миналата година 103 мл.т. ,тази година очакват още повече . Най големият износител в света с 60 милиона тона . Да ,ама няма да има аванта ,няма борси ,няма кьораво