КНДР изстреляла балистична ракета като предупреждение към САЩ

Оръжието може да достигне всяка точка от територията на САЩ
19 дек 2023 08:36, Елка Василева
30
КНДР изстреляла балистична ракета като предупреждение към САЩ
Снимка: архив, БГНЕС

Северна Корея обяви днес, че е изстреляла вчера най-новата си междуконтинентална балистична ракета - "Хвасон-18", която е способна да достигне всяка точка от територията на САЩ, предаде Ройтерс.

Този ход е бил предприет като предупреждение към Съединените щати заради засилващата се враждебност от тяхна страна, пише в съобщението, разпространено от севернокорейската държавна новинарска агенция КЦТА. В текста се отбелязва, че държавният ръководител Ким Чен Ун лично е наблюдавал изстрелването от площадка на изток от столицата Пхенян на ракетата, която е прелетяла 1002 километра за 73 минути, достигайки височина от 6518 километра, за да порази успешно набелязаната фиктивна цел в празна част от Японско море.

Още по темата
Вчера южнокорейските въоръжени сили съобщиха, че Северът е изстрелял втора ракета в рамките на няколко часа, а източници от японското правителство предположиха, че става въпрос именно за междуконтинентална балистична ракета.

Днес севернокорейският лидер каза, че ракетният пуск изпраща "ясен сигнал към враждебните сили, разпалили безразсъдна военна конфронтационна истерия" срещу страната му. "Порочната амбиция на американските империалисти и техните васални сили за конфронтация няма да отслабне от само себе си", предупреди той и наблегна на необходимостта Северна Корея "никога да не пренебрегва всичките безразсъдни и безотговорни военни заплахи на враговете".

САЩ и техните съюзници в региона - Южна Корея и Япония, осъдиха изстрелването на ракетата като крещящо нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Също вчера Китай - най-близкият съюзник на Северна Корея, който преди е гласувал в подкрепа на санкции срещу нея - обаче многозначително прие високопоставена делегация на затворената комунистическа държава.

Днес Съветът за сигурност на ООН ще се събере на извънредно заседание за севернокорейския ракетен опит по искане на Съединените щати и други страни.

Южнокорейският президент Юн Сук Йол на свой ред предупреди Севера да не предприема провокации, които само ще му донесат още проблеми.

В съвместно изявление Вашингтон, Сеул и Токио обявиха, че са задействали изцяло система за проследяване в реално време на ракетните изпитания на Пхенян. САЩ и техните съюзници в Североизточна Азия освен това са се договорили да провеждат повече съвместни военни учения.

Войниците от международните сили под американско командване от южнокорейската страна на границата със Севера вече отново ходят въоръжени на фона на повишеното напрежение в региона, съобщи още Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
2
 
! Отговори
ЖжээфН преди 4 месеца
Глупи не сравнявай пиратките на Кндр с ядрените оръжия на Русия. Фащ се поакват само като чуят за Сармат и Посейдон. И не не не съм русофил, просто не съм американо роб.
26
2
 
0
 
! Отговори
Ъээээ преди 4 месеца
Не съм фен на кравчовците, но тия не осъзнават ли, че ще бъдат заличени за броени минути.
25
1
 
1
 
! Отговори
Иво преди 4 месеца
Само страни с голями територии имат шанс при ядрена война, като Русия, САЩ, Китай. Малката по територия държава винаги е обречена, без значение с какви ракети разполага. При един тотален ядрен удар с повече от 1 500 термоядрени бомби от Северна Корея ще е останало силно радиоактивно течно стъкло
24
1
 
2
 
! Отговори
БРАВО! преди 4 месеца
А Йемен си няма и краварите се правят на смели.
23
3
 
1
 
! Отговори
Антикомунист преди 4 месеца
Тия корейски *** май ще станат мишената за назидание на руснаци и китаци какво може да им се случи......
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Янките нали пробваха и после на бегом - евакуация. -> По-късно 10-и корпус се отправя към морското пристанище Хиннам; там на 11 декември започва евакуация с военноморските съдове на САЩ, завършила на 24 декември. Морето при Южна Корея бива прекосено от 105 хил. войници от американската и южнокорейската армии и 91 хил. цивилни лица.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
хаха,както казва по горе един белгийски офицер воражавай се за да има мир
20
9
 
5
 
! Отговори
ясно като 2+2 преди 4 месеца
дебелото пресенце ким пръцна заплашително срещу америка.ММй ще види що е туй голям американски
19
3
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Тия като не са нацелили МКС, пак добре.Че руснаците скоро бяха нацелили спътник и ония от МКС ореваха орталъка. Даже се бяха изпокрили из тоалетните.
18
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
комунделите съвсем изтрещяха, голям зор дават да ги смачкат
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чета коментарите и не вярвам на ушите си колко неграмотни са неолибералните баламурници...тая ракета е балистична и съзнателно е изстреляна на 6000 километра във височина за да падне след 73 минути на хиляда километра от брега ...просто за да може да стигне сащ тя трябва да има много гориво тогава ще бъде изстреляна под друга балистична крива максимум до сто километра във височина и ще преодолее 8000 километра по хоризонтала ...глупави хора се подиграват на хора който са технологично по развити.
16
5
 
12
 
! Отговори
Никой преди 4 месеца
нищо не може да им свали! Технологичните ,,гиганти'' САЩ, Япония и ЮК се напикават само като чуят за Ким! Така трябва и да продължи! А, и още нещо за дамите евроатлантици - обикновените южнокорейци ненавиждат САЩ. Смятат, че само те са истинската пречка за обединението! Има много литература по този въпрос. И то основно от американски и европейски анализатори!
15
9
 
14
 
! Отговори
Перниканец преди 4 месеца
Тоя акълия не се ли сеща, че тая ракета могат да я отстрелят още във въздуха поне 50 държави. Вместо да се издига в очите на слепите, не е лошо да помисли за хората...поне да спрат да гладуват на първо време.
14
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тази ракета, както и всяка една СССРска, ще се свали. Въпросът е какви поразии ще направи подобен взрив от свалена ракета... Ракетните джужета от бедните държави продължават да плашат гаргите. На тоя най-модерното му оръжие е МиГ-21... Седнал да се перчи на САЩ. САЩ го измитат за около 20 минути. Лошото е, че ще изстреля ей такива антики, които ще бъдат свалени, но рискът от ядрен взрив във въздуха и екологична катастрофа е огромен. Затова САЩ бавят голтаци като КНДР, Русия, Иран.
13
5
 
4
 
! Отговори
Деди преди 4 месеца
Хубавелке, преди да публикуваш, помисли малко за Фактите, а не да ставаш за смях с тези 6500 км
12
14
 
7
 
! Отговори
верно преди 4 месеца
"височина от 6518 километра", тези да не вземат да свалят луната първо? само севернокорейски партенки, те нямат ток за скарата кебапчета да си опекат, ракети изтрелват с обсег 100км. да не говорим че с тази бавна скорост са допотопни от 2св война, пътнически самолет лети по-бързо
11
13
 
9
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Да вземат да изстрелят кимчо и ще се куртулишат
10
5
 
6
 
! Отговори
Митев преди 4 месеца
Само още една война и в този район,и света е пред разпадане и хаос!!!.....
9
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Човек Ракета по добре да беше купил ориз с тея пари дето ги дава за бомби!
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Височина от 6500 km е някъде в космоса