Непризнатият принц Паул Филип Румънски е заловен в Малта

Той е осъден на затвор в Румъния за търговия с влияние
29 апр 2024 13:14, Елка Василева
10
Непризнатият принц Паул Филип Румънски е заловен в Малта
Снимка: архив, БГНЕС

Паул Филип Румънски, непризнат член на румънското кралско семейство, е бил заловен в Малта, предава Диджи24. Според цитираните от медията източници той е бил на почивка в курорт, откъдето е бил прибран от полицията. Принцът се укриваше почти четири години от властите в Румъния, където беше осъден на 3 години и 4 месеца затвор.

През юни 2022 г. той бе заловен в Париж, но съдът във Франция категорично отхвърли предаването му на румънските власти. Днес те отново настояват принцът да бъде екстрадиран в Румъния, за да излежи присъдата си от 2020 г.

Паул Филип Румънеску е обвинен в купуване на влияние и злоупотреба със служебно положение в ущърб на обществените интереси. Той беше осъден по дело за незаконна реституция на някогашната кралска ферма Баняса, намираща се недалеч от Букурещ, и гората Снагов - защитена природна зона в южния окръг Илфов.

По делото "Фермата Баняса", което започна през 2016 г., бяха изправени пред съда 22 души, включително румънският бизнесмен Ремус Труйка, израелският милиардер Бени Щайнмец и редица други. Според Националната дирекция за борба с корупцията обвиняемите са сформирали организирана престъпна група, която имала за цел да осигури незаконната реституция на множество имоти, за които Паул Румънски претендирал.

През декември 2020 г. Върховният касационен съд произнесе окончателните присъди, възлизащи сумарно на 79 години затвор. Щетите по делото се оценяват на 145 милиона евро.

Паул Филип Хоенцолерн е роден през 1948 г. във Франция. Той е син на Карол Ламбрино, роден от морганатичния брак през 1918 г. на румънския принц Карол (бъдещия крал Карол Втори), и Зизи Ламбрино, който година по-късно е анулиран. Паул не е признат за законен член на румънското кралско семейство.
(Кореспондент на БТА Мартина Ганчева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от ЕС
И Барселона с мерки за туристите, скри автобуса до парка Гюел на Гауди
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Значи е внук на краля на Румъния, независимо дали го признават официално за член на кралската фамилия. Човекът си е принц по рождение. Дали е правил шашми и далавери не знам. Трябва подробно да знаем за какви сделки става въпрос, за да можем да преценим какъв е случаят. Ако става въпрос за бивши кралски имоти, и той има моралното право да се облагодетелства с нещо.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А тук седерсстите като загубиха изборите домъкнаха "царя" . И от тогава избори няма, всичко се оправдава с "евроатлантизъм", а си е мръсен фашизъм.
7
0
 
0
 
! Отговори
Спонсор преди 2 седмици
Келбечката мое и диплома да му продаде! Пък ко са скрий в САРА ЙТЕ, мое и декоративно 150 кило грамово прасенце да си води на каишка!
6
0
 
0
 
! Отговори
Спонсор преди 2 седмици
Дали няма роднинска връзк със САКСА? Ако е така, да идва! Мое и партия да направи! Я колко мър зеливи жълтопаветни чукундури се озъртат! А и колко марди от Пловдив също!
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Докато нашия мо(нар)шеник няма неприятности.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
нашите "царе и царици" кога?
3
0
 
3
 
! Отговори
mgs преди 2 седмици
Ех, нашите ги чакама на опело, ама те не се дават
2
1
 
1
 
! Отговори
то и тук преди 2 седмици
тои нашите направиха опит да си купят ама кой ги бръсне - май само парите им вземаха краварите
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да идва в България. Нашите не ги пипаме, та румънските. Ще си живее като цар до старини.