Мисия "добър" съсед

Как да сте в добри отношения със съседа и да получите същото в замяна?
11 мар 2013 19:29, Мария Дуковска
4
Мисия "добър" съсед
Снимка: Getty Images/Gulliver Photos

90% от хората, които живеят в градове, обитават жилищни кооперации. Това предполага съжителство в една и съща сграда с много хора, различни по възраст, характер и манталитет. За да живеем в добри отношения и без да навлизаме в излишни пререкания, е необходимо да уважаваме съседите, колкото и да ни е трудно това понякога. Много често си мислим, че правим всичко по силите си, за да сме добри съседи, но дали това е вярно или само така ни се иска да си мислим?

Любезни ли сте?

Често се присмиваме на чужденците, че не познават съседите си и дори не ги поздравяват (гледайки по филми и сериали). Но дали ние не правим същото? Колко често поздравявате съседа ви или пък го подминавате, все едно не сте го видели, защото вчера беше надул уредбата, слушайки любимите си юго-фолк хитове от 80-те? Не съдете хората, защото са различни от вас и бъдете учтиви. Това е първият закон в добрите съседски отношения.

Сближете се

За да сте в нормални взаимоотношения със съседа, трябва да сте не само учтиви, но и отзивчиви. Намерили сте сметка на комшията, която е паднала от пощенската му кутия, занесете му я. Нека види, че сте положили грижа и сте бдителни. Следващия път може да сте сигурни, че ако той види писмо за вас на земята, ще стори същия жест.

Помагайте си

Виждате, че комшията ви е закъсал с колата – спрете се, помогнете му. Ако ви помоли да наглеждате имота му, защото заминава в командировка или на почивка, бъдете искрени и наистина следете. Знайте, че и на вас може да се наложи един ден да помолите за същата услуга.

Намерете приятел

Защо да не се сприятелите със семейството от горния етаж например? Вярно, времената са финансово нестабилни и не можем да си позволим тежки вечери и пищни партита, но пък защо да не ги поканите на следобедно кафе с домашен ябълков сладкиш? Мъжете ще си побъбрят за работа и коли, вие по женски ще обсъдите целия свят, а пък децата ще си играят заедно. Звучи като идилия, но е възможно най-добрият ви приятел да е именно вашият съсед. :)

Още полезни съвети прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В това отношение аз съм щастливка. Живея в малка жилищна кооперация и съседите ми са общо взето нормални хора. Някои са заже готини. Например до нас има момче и момиче, горе-долу моя възраст или малко по-малки и са много готини. Бабата и дядото под нас пък ми напомнят на моите баба и дядо, понякога бабата ми носи сладкиши...Абе, въоще имам късмет! И на вас пожелавам готини съседи, че искаш или не ги срещаш по-често от роднините си и ако са *** е тегаво!
3
2
 
0
 
! Отговори
Изнервен преди 11 години
Само ми кажете как да продължа да съм любезен след като съседите не зачитат часовете за почивка и започват да чукат и пускан бормашини в 14.30 ч. в почивните дни, цепят дърва в мазето след 23ч. почти всяка вечер или в 6.00 ч. сутрин и събират във входа бездомните котки от квартала, за да ги хранят. И всичко това след любезно напомняне, че трябва да спазват закона и да се съобразяват със съкооператорите ?!
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
много приятни съвети, ако бяха и грамотно написани, щеше да е чудо. Който не е минал през мекомелачката на граматиката да го направи, че смешно, бе колеги. То бива преводи от чужди сайтове, *** айде първо с българския да започнем. "Колко често поздравявате съседа ви" - съседът Ви вие си го поздравявайте. Аз поздравявам съседа СИ
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имах една много готина колекциика наречена "Лош съсед" на торент.Цялата се състоеше от звуци на бормашини, секс звуци, ***, крясъци и т.н.Специално направена за тормоз на съседи. Не помня откъде я бях свалил.Не беше лоша.Както и да е. Сега не съм такъв злобиян. Промених се.