Повелителят на акулите: Без тях ще бъде катастрофа!

Двигателят на "Седмица на акулите" Джеф Кър пред Dnes.bg
14

Снимка: Discovery Channel

Създателят на филми за живота в дивото Джеф Кър е сред творческите двигатели на "Седмицата на акулите" по Discovery Channel. Той е изпълнителен продуцент, режисьор, истински подводен кинематограф, редактор, сценарист и оператор на 35 епизода от 1991 г. Продуцирал е 5 от 10-те най-рейтингови епизода, включително и "Големият бял сериен убиец" през 2013 г., който е най-гледаният нощен епизод в сряда по време на "Седмицата на акулите".

За 6 последователни години, между 2010 и 2015 г., Джеф е продуцирал топ предавания в неделните издания на „Седмицата на акулите“, удряли рекорди в летните рейтинги.

Известен с иновативната си техника при снимането на филми, Джеф използва режим за нощното виждане, режим с "термални" изображения, дистанционно управление на снимките под вода и от хеликоптер, тюлени-роботи, специални подводни камери с кабел на камара, подводни и високоскоростни камери, улавящи непредсказуемото поведение на акулите и много други. Той е и първият, заснел скачащите големи бели акули Фантом на слоумоушън камера, с което печели и номинация за наградата Еми през 2010 г.

Работата на Джеф е била тема на множество публикации в издания като TIME Magazine, Wall Street Journal, New York Daily News, Emmy Magazine, NY Post, Entertainment Weekly, Washington Post, Details Magazine, Scientific American, Shark Diver, Hollywood Reporter и десетки други.

Джеф, самотен баща, живее със своите 10-годишни близнаци в Таусънд Оукс, Калифорния. Обича да язди коне с дъщеря си и помага на сина си в тренировките по бейзбол с отбора Pony League.

Това лято е двигател на мащабно телевизионно събитие. "Седмицата на акулите" завладява Discovery Channel от 25 август за серия от поредици, посветени на атрактивните хищници.

В България "Седмицата на акулите" пристига с най-големия брой премиерни заглавия, излъчвани досега. От 25 август всяка вечер между 22:00 и 24:00 часа зрителите ще могат да следят серии от тематични предавания, посветени на съществата, които пораждат страх у всекиго.

Със съдействието на Discovery Channel в предлагаме среща с Джеф Кър, който ще ни потопи в света на акулите.

Продуцирали сте 30 документални филма за акули и сте част от "Седмицата на акулите" от 1991 г. Какво привлече интереса ви специално към акулите и какво ви дава вдъхновение да продължавате да изучавате тези животни след всичките тези години?

Току-що се завърнах от Южна Африка, където снимахме "Челюсти във въздуха: Нещо дебне в тъмното". Това е една от любимите ми страни, прекрасно място е и притежава красива природа, а акулите там бяха изумителни. Едно от първите предавания, които продуцирах през 2000 г. бе оригиналната поредица "Челюсти във въздуха" и бе снимана точно в Южна Африка на Фолс Бей, където е известно, че големите бели акули скачат над водата и атакуват тюлени.

Нарекохме това поведение "Челюсти във въздуха". То бе революционно откритие за нас, защото хората дори не знаеха, че големите бели акули имат такъв тип поведение и бяхме един от първите снимачни екипи, които документираха това. Нови подобни открития са част от причината да продължавам да искам да се занимавам със "Седмицата на акулите" след 26 години. Просто е невероятно да видиш такъв тип поведение на тези животни и има толкова много неща, които още не знаем за тях. Често откриваме нови неща, само докато прекарваме време с тях, заснемаме ги във водата и работим с едни от най-добрите изследователи и учени.

Тези създания ме изумяват, защото са толкова по-сложни, отколкото сме предполагали. Удивлението ми от акулите продължава цял живот. Спомням си като малко момче как гледах документалните филми на Кусто и си казвах: "Уау, това е нещо, което бих искал да правя някой ден, наистина да имам възможността да снимам животните и да бъда във водата с тези невероятни създания” и явно съм късметлия, защото си изкарвам прехраната с това като възрастен.

Кое е най-важното нещо, което хората могат да научат от акулите?

Мисля, че хората все още много се страхуват от акулите, но мисля, че е важно да разберат, че те искат да ги хванат. От време на време акулите и хората си взаимодействат. Но това, което наричаме "атаки", не е правилно, защото акулата не се опитва да се нахрани с човека, тя прави това, което е правила милиарди години – иска да намери плячка и да оцелее. Това няма нищо общо с нас и мисля, че като цяло хората трябва да разберат, че акулите и човека могат да съществуват заедно в океана. Ако научим повече за местата, които обитават акулите и разберем тяхното поведение, ще бъдем в безопасност в океана, заедно с тях.

Какво прави акулите толкова удивителни за хората?

Често ме питат какво е очарованието на акулите и "Седмицата на акулите". Не мисля, че има еднозначен отговор на този въпрос. Знам, че сега има много хора, за които гмуркането с акули е хоби. По целия свят има организирани гмуркания с акули, те са много безопасни и са много образователни за хората. Мисля, че щом видиш акула под водата, веднага се пристрастяваш и това няма да е последният път, в който се срещаш с тези животни. Когато хората се гмуркат с акулите, те се влюбват с тези животни, заради тяхната красота, величие, грация и усещането, когато виждаш големи животни, е различно. Акулите са в изобилие в много области и са големи и е страхотно да ги видиш под водата. Мисля, че има част от обществото, която е предприела решителна крачка и е отишла да се гмурка с акули и се е влюбила в тях.

Други хора наистина харесват да гледат акулите по телевизията, може би не са гмуркачи, не обичат водата, обичат да си стоят на земята, но гледат документални филми за акулите, защото те са едни от последните наистина диви животни на планетата. Повечето от другите големи хищници все по-често взаимодействат с хората, популациите им са унищожавани, докато акулите са наистина диви животни и мисля, че е много привлекателно за хората да гледат "Седмицата на акулите", за да научат повече за тях. Надявам се, че гледайки нашите филми те ще разберат по-добре акулите и ще се страхуват по-малко. Говорил съм с много хора, които са били вдъхновени от "Седмицата на акулите" да станат морски биолози и да заснемат филми за акулите като мен.

Кое е било най-екстремното ти преживяване с акули?

Най-екстремното преживяване, което съм имал е с акули, които се появиха преди 4 години в Южна Африка, когато бях теглен зад лодката на малък сал, който беше изработен от тънък метал. Возих се на него, за да заснема изскачането от водата на голяма бяла акула от по-нисък ъгъл, от нивото на водата, по начина, по който би я видял тюлен. Това, което се случи докато бях теглен зад лодката на сала е, че голяма бяла акула, дълга над 4,5 метра, която кръстихме "Колосус", изскочи от водата на около 3 метра зад мен, разби се във водата, напръска ме и се приземи само на няколко метри от мен.

Случи се толкова бързо, че нямах време да реагирам или да се изплаша, но имах невероятен кадър на голяма бяла акула от няколко метра разстояние, по начина, по който атакува жертвите си. Това може би е най-екстремната ми среща, но като човек, който снима акулите, често трябва да поставям летвата по-високо с всяка изминала година и да заснемам подобни невероятни кадри за нашите документални филми. Не го правим като каскада, правим го, защото знаем достатъчно за поведението на акулите, за да го направим безопасно и не искаме някой от нас да бъде наранен по време на заснемането. Защото това би се отразило зле върху акулите. Така че веднъж разберем ли поведението им, може да поемаме рискове като този и да заснемаме тези невероятни кадри, които гледате в "Седмицата на акулите" по целия свят.

Вие сте известен със своите иновативни техники за заснемане, има ли нещо ново, върху което работите в момента и какво можем да очакваме от Джеф Кър в следващите 6 месеца?

Винаги изучавам най-новите технологии при камерите, за да видя как можем да ги използваме при акулите. За тазгодишното издание на "Седмицата на акулите" станахме първия снимачен екип, който използва невероятни нови камери за снимане в тъмното и заснехме поведението на големите бели акули. Това ни помогна да се превърнем в невидим наблюдател в нощния им живот и имахме възможността да го направим без акулите да разберат, че сме там. Обикновено, ако трябва да снимаме през нощта, използваме ярки светлини и това наистина влияе на поведението на животните, а сега с новите камери нямахме нужда от никакво осветление. Буквално можеш да виждаш в тъмното с тези камери.

Гледах в области, в които плуваха тюлени и можех да ги чуя, но не можех да ги видя с окото си, след това поглеждах през визьора на камерата и беше като посред бял ден. Това е най-новата камера, която сме използвали за заснемане на акули, не е създадена специално за акули, но се оказа, че е невероятен инструмент, с който можем да заснемем тези животни, без да ги обезпокояваме. Има много предавания, в които искам да използвам новите технологии, но ако ви кажа за тях, конкуренцията ще разбере и ще ме удари под пояса, затова винаги ги пазя в тайна до момента преди да излезе поредицата.

Коя е най-важната роля на акулите в екосистемата?

Най-важната роля на акулите в подводната екосистема е, че поддържат всичко балансирано, защото са хищниците на върха на хранителната верига. Ако няма акули в океана, ще забележим скок в популацията на видове, с които те обикновено се хранят, като тюлени и морски лъвове. Тук в САЩ имаме стотици хиляди тюлени и морски лъвове, които са се превърнали в неудобство за хората и дори за рибарите, защото те ядат много риба. Благодарение на големите бели акули популацията им се контролира.

Можете да си представите, ако премахнете върховния хищник в хранителната верига от екосистемата, колко катастрофални ще са последиците. Това би изкарало целия океан извън баланс, тъй като го използваме като един от основните източници на храна. Би било катастрофално и за хората. В крайна сметка, ние наистина се нуждаем от акулите и трябва да намерим начин да защитим тях и техните местообитания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
SSSR преди 7 години
70ta godina - SSSR : nie shte pobedim prirodata / 20 godini po kasno - SSSR : nie ne moje da pobedim prirodata zatova shte pravim perestroika
8
1
 
2
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
А без нашите акули България рай ще стане. Ама те нашите са акули - лешояди, и мършата ще ни изядат. Нема откачване.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и аз се изкушавам да ти споделя че живея в Сидни на 5 км от Манли и Шели бийч и редовно се гмуркам сред невероятна красота. И с акули съм плувал, сам без нищо, имам го на камера заснето която нося често докато се гмуркам, в кадър пребройх 5 акули, като преглеждах записа. Плувах до тях но като реша да ги докосна бягат. Те се храниха с пасаж риби който минаваше по дъното. И това е само едно от безбройните вълнуващи неща които са част от живота ми от както се преместих в австралия. Поздрави!
6
0
 
5
 
! Отговори
мда преди 7 години
До еееНе съм много сигурен защо точно пиша тези редове, но се изкушавам да попитам: нима смятате, че е такава рядкост да се види бременна акула? Бих Ви посъветвал да излезете малко от "пушкула си" и да видите един по-голям свят заслужава си... Направо се изкушавам да ви споделя че плувахме и с майка и бебе кит на приблизително съседен остров само за да чуя колко е невъзможно :)
5
7
 
1
 
! Отговори
еее преди 7 години
До mda Е те това вече е върха на холивудските извращения и шаблонни преструвки!Абслютно е задължително в най-неподходящия момент на всеки филм да се покаже някоя БРЕМЕННА която веднага се дере да ражда...тука даже са две!!! :):):)... иначе не става тъпия филм, няма да го приемат критиците
4
0
 
6
 
! Отговори
mda преди 7 години
До brosПожелавам Ви да тествате лично няма да съжалявате. Толкова са грациозни във водата. Дори на едното гмуркане бяха две бременни с големите си кореми бавно бавно се предвижваха във водата :) Подводния свят е толкова красив особено в някои краища не света. От китове през манти с големината на човек до рибки около 1 см...
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само поради импотентни мъже се избиват 1 000 000 акули като само им се режат гръбните перки, само някой смахнат да яде супа от перка. Като не му става и ракета да яде все тая.
2
0
 
3
 
! Отговори
bros преди 7 години
До мда Брато, благородно ти завиждам :)Аз не съм сигурен като спуснат клетката във водата, дали ще скоча в нея А пък съм правил достатъчно други абсурдни нещица :)
1
3
 
15
 
! Отговори
мда преди 7 години
Всичко което е описал за това как се влюбваш в тях когато се гмурнеш с тях беше точно така за мен самия... невероятно усещане което искам да повторя. Първия път мога да го сравня с адреналина който имах при скока с парашут.

Спонсорирани публикации