"Когато внукът ми беше на четири години, ми каза "Дядо, не наранявайте гъските", споделя си Марсел Мецлер, производител на известния "фоа гра" (специално приготвен черен дроб от угоена гъска или патица - бел.ред.) от почти 40 години в Елзас, в Североизточна Франция. Оттогава той експериментира с алтернатива на механичното принудително угояване на птиците, пише Франс прес.
Според Мецлер е необходимо да се намери начин гъската сама да се угоява, без да се прибягва до обичайната тръбичка, която се поставя в гушата на животното, за да вкарва смес от вода и царевица.
Въпреки че много европейски страни забраниха тази практика, Франция остава водещият производител и потребител на гъши дроб в света. Според проучване на браншовата организация на производителите гъши дроб (CSA/Cifog) през декември близо седем от десет французи са решили да се почерпят с деликатеса за празниците.
За да постигне целта си, Марсел Мецлер разчита на естествената склонност на гъските да се хранят прекомерно с наближаването на периодите на миграция.
"Давахме им нормална храна и постепенно ги свикнахме с много други неща", обяснява той.
На няколко километра от магазина му в Гюбершвир, недалеч от германската граница, ято гъски се клатушкат с издути кореми.
Плодове, царевица, напоена с мед, джинджифилов хляб и дори шпецле (вид яйчена паста - бел.ред.) - елзаските гъски и патици са се научили да се хранят сами и да го правят от шест до седем пъти на ден.
В северната част на Елзас, в Ебербах, 37-годишната Алине Майер също се е заела с подобен експеримент. Тя е дъщеря на фермери и поема семейната ферма преди две години, но не иска да продължи насилственото хранене, практика, определяна като жестока от асоциациите за защита на животните.
"Аз не ги храня насила, вероятно никога няма да го направя, не искам“, твърди тя.
Царевицата остава основната храна на нейните гъски, но към нея се добавят плодове или хляб, потопен в мед.
"Добавяме лакомства и те ядат още повече", обяснява фермерката.
След няколко опита тази година Алине Майер успява да произведе за първи път това, което нарича "златен дроб".
Майер предлага този продукт заедно с традиционния гъши дроб и уверява, че половината от хората не правят разлика. По думите й "златният черен дроб" е "малко по-тъмен, тъй като не е толкова мазен" и с по-кремообразна текстура.
Швейцарски клиент вече е закупил първите два килограма, продадени тази година, обем, който обаче остава скромен.
"Цената обаче остава много по-висока от тази на традиционния гъши дроб, защото се прави по-трудно", признава Алине Майер.
Целта е цената да "да достигне 200 евро за килограм след няколко години" и да се произвежда само "златен дроб".
От своя страна Марсел Мецлер е продал тази година 5-6 кг черен дроб от "естествено добре отгледана гъска". Той не може да използва името "гъши дроб", което според разпоредбите означава "черен дроб от патица или гъска, специално угоявани чрез принудително хранене".
Марсел Мецлер води кампания това наименование да включва и черния дроб, произведен без насилствено хранене. Той уверява, че търсенето е налице. "Продадохме всичко за два часа", казва той в заключение. / БТА
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Дефлационният натиск в Китай се смекчи леко през октомври
Лавров е готов да се срещне с американския държавен секретар Марко Рубио
Акция на седмицата: „Смарт Органик“ АД
Страхът се завръща на пазара на junk облигации
Кадър на деня за 8 ноември
Китай подновява доставките на чипове на Nexperia в Европа
Вили Стоянов за изкуството да владееш тромбона
Катастрофа затвори Прохода на Републиката
Цените на храните: Кое поскъпна и кое поевтиня тази седмица
Ретрограден Меркурий: Съветите на астролога Антоанета Салфидж
ДСБ сезира НАТО за търпимостта на управляващите към руското влияние в България
От „Герена“ изригнаха: Това отличава Левски от всички останали тимчета разни + СНИМКИ
Дуо се завръща за Славия срещу Монтана
Гуардиола е оптимист за голяма звезда на Ман Сити
Престижно! Дадоха голяма награда на Фьолер
Директор в Левски: Трябва да приемем загубата с достойнство
Меси вилнее, Интер Маями громи + ВИДЕО
Седмична таро прогноза за 10 – 16 ноември
Трапезата на Свети Мина
Какво да хапвате за здраво сърце, бъбреци и кожа?
Стек хапки с чесново масло и зелен фасул
Поверия за Свети Мина
Срещи след развод – как да преоткрием любовта
Повечето основни хранителни стоки и плодове поскъпват
Авария остави местност край Варна без вода
Денков: Сега е ясно е, че от това, което наричахме чалга политика, вече имаме рап политика
Румен Овчаров: В 21-и век България е първата държава в ЕС, която започва национализация
Опит за имотна измама осуетиха полицаите във Варна
Българите си купуват все повече вили в Кипър
MeerKAT засече радиосигнал от междузвездната комета 3I/ATLAS
Неочаквано откритие: Момиче намери на плажа следи от гигант на 200 млн. години
Канадски учен твърди: Извънземни се крият на Луната и шпионират Земята
Учени откриха „блуждаеща“ планета, която поглъща 6 млрд. тона вещества в секунда
Може ли човек да оцелее в черна дупка
Астронавтите масово страдат от космическа болест – какво представлява тя