Хубавата храна винаги се нуждае от добра компания. У нас виното е една от най-любимите напитки, която допълва ястията. Избирате виното по нечия препоръка, по това колко е отлежало и по много други негови качества и характеристики.
Но най- важното е да го консумирате с удоволствие. Дали има правила за различните видове вина и за това кое вино към каква храна подхожда? Разбира се, но основното правило си остават вашите вкус и предпочитания. И все пак има няколко основни линии, които е добре да следвате, когато искате максимално да се насладите на вкуса на храната и виното.
Текстурата на храната спрямо текстурата на виното
За да направите перфектната комбинация от вкусове е следният пример. Ако менюто ви е съставено от риба, която е по-лека и с плътен вкус, изберете вино, което да е бяло и да подхожда на текстурата на рибата като Пино Гриджо, например. Когато консумирате по-мазни и тежки риби като сьомга, изберете по -богато и плътно бяло вино като Шардоне.
Баланс на интензивността на храната и виното
Когато ястията са ви по-ароматни и включват меса като пилешко и пуешко месо, изберете бели и червени вина като Совиньон блан и Beaujolais . Когато към месата има боровинков или друг плодов сос, комбинирайте с бяло вино като Гевюрцтраминер или червено вино Сира.
Балансирайте интензивността на аромати в храната и виното
Има пет основни вкуса, които са сладко, кисело, солено, горчиво и умами. Всяка добавка към храната като сладост, соленост, кисело, променят по различен начин вкуса на храната.
Соленост
Солеността подчертава горчивината и крие танините. Сладките десертни вина си подхождат добре със солени храни. За солените храни са подходящи и плодовите червени вина.