В чашката ще откриете вкуса на сушени плодове, малини и ягоди, а в аромата - нотки на канела и кафява захар. Тялото е кремообразно, а послевкусът продължителен и сладък, с нежна цитрусова киселинност.
Така накратко може да се опише кафето от Коста Рика - ферма Доня Илеана, което е финалист в световното състезание Cup of Excellencе 2015.
Кафето е сложен и дълъг процес, който свършва в чаша, като най-важното, което трябва да запомним според Асоциацията на българските баристи (АББ) е, че ароматната течност е плод и трябва да има вкус на плодове.
Тази година АББ ще участва за втори път в хорека изложението СИХРЕ, като едно от кафетата, които ще представи Йордан Дъбов, съосновател на АББ e финалистът на Cup of Excellencе.
Йордан Дъбов също така е и член на международното жури на Cup of Excellence, и единственият българин в Alliance for Coffee Excellence, който през месец май журираше на състезанието в Коста Рика.
Участието на АББ на СИХРЕ ще бъде на 13 и 14 ноември в Интер Експо Център.
Откъде идва финалистът
Фермата на Сезар Вилялобос е разположена върху пет хектара земя на над 1700 метра н.в. и почти цялата е обработваема. Фермата се намира в област Заркеро, регион Аляхуела. Климатът в региона се характеризира със силни ветрове и ниски температури, които създават идеална среда за кафето и въпреки по-бавно развиващите се растения, плодовитостта е голяма.
Основната цел на фермата е развитието и отглеждането на екологично чисто и сертифицирано кафе с високо качество. Фермата има зад гърба си дълги години история. Това не е просто бизнес, а продължение на семейна традиция, започната още преди 60 години. Фермата Доня Илеана получи впечатляващите 85.68 точки от общо 100 на Cup of Excellence 2015.
Най-значимата награда в света на кафето
Наградата Cup of Excellence е най-значимата в света на кафе производителите, за която се борят десетки хиляди участници. Тя се присъжда след строго състезание, което подбира най-доброто кафе, отгледано и обработено в съответната държава през годината.
Кафетата се оценяват от специалисти от държавата, в която се провежда дегустацията. Състезанието има няколко кръга, като накрая остават около 150 кафета. Те се оценяват от 0 до 100 бала, като кафетата с над 84 точки стигат до финалния кръг, който вече е под юрисдикция на международно жури. Критериите включват аромат, вкус, дефекти и тяло.
Кафетата, които участват в Cup of Excellence, са специални, защото са много редки. Те са перфектно узрял, внимателно подбран продукт с добре развито тяло, приятен аромат и живителна сладост – качества, които биха могли да съдържат само най-висококачествените сортове кафе.
Познавачите на кафето в световен мащаб, които ценят комплексния вкус и аромат на кафетата от този клас, изкупуват продуктите победители. Пекарят, закупил кафето, се грижи за това да му осигури класата, която неговите клиенти очакват, а също така да влезе в пряк контакт с фермера-победител. Кафетата се продават в интернет аукцион до пет седмици след края на конкурса.
Cup Of Excellence се организира от Alliance of Coffee Excellence – кафе-специалисти, които заедно с международни правителствени и неправителствени организации застават зад идеята, че такъв тип състезание и онлайн аукцион са ефективен начин да се покаже на фермерите, че потребителите оценяват тяхната работа и усилия.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Отчетът на Nvidia очаквано надмина прогнозите на инвеститорите
Wall Street затвори с ръстове в очакване на отчета на Nvidia
Audi планира изцяло нов модел за пазара в САЩ, който ще се изгражда на местно ниво
AI конкурентоспособността изисква радикална промяна в климатичната политика на ЕС
Тръмп в шеговит тон: Ще уволня Бесънт, ако лихвите не бъдат намалени
Експерт: Бюджетните мерки ще засегнат тежко социалните предприятия
Хороскоп за всички зодии за 20 ноември: Новини и промени
Регенерираните гуми - достатъчно безопасни ли са
Защо е полезно да си лягаме леко гладни
Руският Далечен изток е пред енергиен колапс - потреблението скача с 30%
Месо със салмонела, риба с живак, краставички с парацетамол - сигнали за опасни храни
Мачовете и спортът по телевизията, днес 20 ноември
От Макларън: Не сме наивни!
Рубен Аморим е далеч от мисълта, че Ман Юнайтед е перфектен
Мицин ги отвя на 1500 метра свободен стил на Държавното
Играчи на ЦСКА са лидери по спасявания и картони в Европа
Наполи на загуба въпреки титлата
Таро карта за 20 ноември, четвъртък
Дневен хороскоп за 20 ноември, четвъртък
5 важни ритуала за Ден на семейството – 21 ноември
Женски хороскоп за декември
Колко още остава до Коледа?
Витамин С и цинк – мощна комбинация за силен имунитет
Намалява смъртността и раждаемостта у нас, расте продължителността на живота
Кои са петте най-разпространени мита за климатичните промени?
Тръмп много държи Лукойл да е в американски ръце
Варна се затвърди като целогодишна дестинация, откъде идват най-много туристи?
ЕС с нова идея: Военен Шенген за придвижване на техника в случай на война
Бил Гейтс зове: Забранете телефоните за децата
Откриха две геоложки структури в Италия, които могат да предизвикат силни трусове
НАСА е готова да прекрати договора си със SpaceX в полза на Blue Origin
James Webb откри агресивна черна дупка в ранната Вселена
Обсерваторията „Вера Рубин“ направи неочаквано откритие
Нов лазер може да пробива през дебел лед върху близки космически тела
Най-неуловимият кит на планетата е забелязан жив за първи път