Чувствали ли сте се стресирани и объркани по време на пандемията? Колко от вас са похапвали любимия шоколад, за да се успокоят? А случвало ли ви се е да преядете на вечеря, защото сте нещастни? Няма какво да се лъжем, всеки един от нас е изпитал на гърба си така нареченото емоционално хранене. Заради разпространението на коронавируса и множеството промени в живота ни през последната година, мнозина ядат безконтролно и покачват килограми.
„Храната променя мозъка и нашите хормони по толкова много начини, че е разбираемо, че се обръщаме към нея като към спасителен пояс, когато нещата се объркат“, казва Джулиет Раджаратинам, диетолог, практикуващ в Дубай. Тя обяснява, че това се случва често, когато човек е безпомощен.
Как пандемията ни кара да преяждаме?
Дори и да имате здравословни навици, заради социалната изолация, карантината или боледуването „под ключ“, режимът на всеки от нас тотално се е променил. А и след затварянето на залите за пореден път, спортуването и въобще двигателната активност между четири стени е изключително трудна.
Неотдавнашно проучване, обхващащо 8 000 души в 50 страни, ръководено от изследователи от Луизиана, показва, че 27% от хората са покачили килограмите си през 2020-а. Повечето от тях са прибегнали до нездравословни храни, за да се справят със стреса. Няколко по-малки проучвания потвърждават тези констатации, пише Тhenationalnews.com.
Какво се случва, когато ядем под въздействие на емоциите?
Стресът първоначално „изключва“ апетита на тялото, тъй като надбъбречните жлези се активират, задействайки реакцията на организма да се бие или бяга. Но когато той е по-продължителен, се получава обратното – на човек му се яде още и още, макар и всъщност да няма нужда от храна.
При емоционалното хранене надбъбречните жлези произвеждат кортизол – хормон на стреса, който ни кара да ядем повече въглехидрати, за да имаме енергия. Но вместо това се чувстваме по-мудни и отпуснати. След като стресът изчезне, тялото трябва да се върне към обичайния си режим на хранене, но когато той се случва всеки ден, в един момент покачването на кортизола става нещо нормално, което не е хубаво за организма. Резултатът е напълняване.
Кои храни да ядете, за да се чувствате по-добре, вижте в материала на Tialoto.bg
Източник: Tialoto.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.

Щатските индекси записаха най-лошия си ден от над един месец
Кадър на деня за 13 ноември
Verizon ще съкрати около 15 хил. работни места
General Motors притиска своите доставчици да изместят веригите си на доставки от Китай
Норвегия може би скоро ще позволи на държавния си фонд да инвестира пак в отбранителни компании
Управляващите партии в Германия постигнаха компромис за военната служба
Невидимият враг на Луната – хиляди удари всяка година
Пуешко с ориз, черен боб и авокадо
Наркотици, опаковани като чай, заливат бреговете на Южна Корея
Ранно лягане за здраво тяло и ум - посочиха най-подходящия час
Спортът по телевизията днес, 14 ноември
Мачовете по телевизията днес,14 ноември
Чудо! Верстапен призна, че е направил грешка
Барса най-накра обяви новия си треньор
Ирландците шокираха Португалия в Дъблин, Роналдо с червен картон
Франция попиля Украйна и е на Мондиал 2026
Дневен хороскоп за 14 ноември, петък
Маникюри за зодия Стрелец – винаги различни и красиви (+Снимки)
5 храни, които да избягвате при гастрит
Диетична рецепта: Пуешко с ориз
„Дяволът носи Прада 2“ идва през май 2026-а
Биотин – витаминът за красота отвътре
Зима 2025/2026 може да започне с по-изразен и блокиращ характер
До 10 дни ще започне връчването на глоби за средна скорост
Варненци протестираха срещу насилието на животни
Юпитер е спасител на Земята, ето как
Темата за продажба на билети и от водачите в градския транспорт във Варна е отворена
Опасност за децата: Дилъри продават бонбони с наркотици вътре
Магнитната буря на Земята продължава почти две денонощия
Mars Express снима последствията от ледниковия период на Марс
Учени от САЩ назоваха датата, на която астероид може да се сблъска с Луна
В Шотландия откриха гъба на 407 млн. години
Скрита опасност дебне астронавтите, които ще кацнат на Луната
Създадоха цифров двойник на Земята