Гласът – по-важен от външния вид и характера

Интонацията и акцентът са определящи
20 фев 2014 17:48,
4
Гласът – по-важен от външния вид и характера
Снимка: Reuters

Канадски експерти по лингвистика твърдят, че сме по-привързани към колеги и приятели, които имат сходен на нашия глас, пише "Дейли мейл". Предпочитаните гласове са тези със сходни интонация, тон, акцент. 

Гласът е едно от малкото неща, които могат постоянно да се променят. Затова учените го определят като подвижен инструмент, около който може да се изгради идентичността на човека. 
 
За целите на изследването д-р Моли Бел е записала гласовете на 30 доброволци, като след това е помолила всеки един от тях да оцени атрактивността на останалите гласове по скалата от 1 до 9. Установило се, че за атрактивни се определят гласовете, които звучат като типични за района на оценяващия. 
 
Експертите посочват, че тези предпочитания почиват до голяма степен на социалните стереотипи.
 
Резултати от предишни изследвания по темата твърдяха, че мъжете с дълбок и жените с висок глас са по-привлекателни, защото се те се асоциират съответно с по-едро или по-дребно тяло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: любопитностереотипи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
opa преди 10 години
Много чаровна усмивка има жената на снимката, супер е!
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Определено мисля че статията е вярна. Поне в тази своя част "Гласът по-важен от външния вид ...". Може би за пръв път съм съгласен с мнението на тези британски учени, които така усмиваме по принцип в сайта.Колкото до характера - мисля че е по-важен от гласа, но под думата характер може да има много вложени неща и предполагам, че от английски е преведена думата character, която за американци и англичани няма толкова голямо значение. Като българин бих казал, че "характер" е по-скоро kind.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В телевизиите хич не се съобразяват с гласовете на журналистите. В Нова има една *** Георгиева която е с един груб и стряскащ глас, че и някакъв акцент досаден. В БТВ Генка Шекерова също не е с добро звучене, но при нас са важни връзките, а не нещата да са добри.
1
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
това е като характера че е важен, така говорят всички грозници :D