Дзен будизъм - как да живеете по-щастлив живот?

Не подминавайте добрите възможности
20 фев 2020 23:00, Дарена Найденова
265
Дзен будизъм - как да живеете по-щастлив живот?
Pexels

Дзен будизмът е школа, която поставя на централно място осъзнаването на текущия момент и прозрението в същността на нещата чрез личния опит. То може да се определи и като практика, която помага на човек да проникне в своя собствен ум чрез медитация и да превъплъти постигнатото разбиране в ежедневието си.

 
Дзен започва да се разпространява в Япония през далечната 1191 година от монаха Ейсай, който се счита за основоположник на школата Риндзай Дзен. Теориите ѝ са били популярни главно в средите на самураите и на военната класа. Постепенно учението се пренася по целия свят и много хора започват да следват правилата на Дзен школата.
 
Ето няколко правила, които ще ви помогнат за по-добър живот:
 
1. Заспивайте по едно и също време
 
Лягането вечер в един и същи час създава важна последователност в живота ви. Тялото и мозъкът ви имат нужда от почивка, която да получават по едно и също време всеки ден, за да могат да бъдат готови за следващия ден. Създаването на такъв график е от изключително значение за хората, които стават рано всяка сутрин и никога не получават необходимото количество сън.
 
2. Яжте с мярка
 
Много лесно забравяме ефекта, който храната оказва върху качеството ни на живот. Особено в свят, в който сме засипани от сладки изкушения и вкусни бързи храни, често прибягваме към нещо непозволено и вредно за организма. Много от нас решават да се подложат на различни диети, но веднъж в месеца си позволяваме да прекрачим границата на ограниченията.
 
Точно в такива дни обаче прекаляваме с храната и често се наслаждаваме на повече неща, отколкото организмът ни може да приеме. Според Дзен школата, трябва да ядете точно толкова, колкото да задоволите глада си. Допълнителното количество се отразява зле не само на физическото, но и на психическото ви състояние.
 
3. Не пропускайте добрите възможности, но винаги помислете два пъти преди да направите решаващата крачка
 
Колко пъти сте се отказвали от нещо, защото ви е било страх да направите нужната крачка? Най-вероятно сте пропускали хубави оферти за работа, пътувания до далечни дестинации или пък сте подминали сродната си душа, защото ви е било страх да кажете „здравей“.
 
Затова Дзен школата съветва да скачате смело към новите възможности, но винаги да имате едно наум. Помислете дали това е точното място за вас и дали отговаря на вашите морални ценности. Никога обаче не позволявайте на страха да вземе превес над ума ви.
 
Още дзен правила за по-щастлив живот четете в Tialoto.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тази земя няма щастие.Какво е това щастие? Пари?Жени?Власт? Кое се нарича щастие?
11
0
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
И по-полека с капс лока. Я кажи, какво му е ти нали на един родоостъпник, да пише в Български сайт?
10
2
 
4
 
! Отговори
мимими преди 4 години
Трябва ни само Лутер и Менгеле.
9
1
 
4
 
! Отговори
Българин Бойковист преди 4 години
Аз си живея щастливо в Дзен бойковзъм и ми дреме на томахавката! !!
8
7
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
До БЪЛГАРИН БУДИСТБудисте,какъв го крепиш тук,върви си на изток,да се потопиш направо във извора.
7
4
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ДО 2:АКО ИЗЧЕЗНЕ ВСИЧКО АЗИАТСКО ТИ НЯМА ДА ИМАШ НИТО РЕЛИГИЯ НИТО КУЛТУРНА ИДЕНТИЧНОСТ СЛЕДОВАТЕЛНО ЩЕ ИЗЧЕЗНЕШ И ТИ ПОНЕЖЕ ЩЕ ПОТЪНЕШ В МРАКА И ДУШАТА ТИ ЩЕ СЕ ИЗГУБИ ТАМ А ОТ ТЕБЕ ЩЕ ОСТАНЕ САМО НЕНУЖНАТА ОБВИВКА
6
3
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ДО 6:АМИ САМО РОМЕНГЕЛЕ ПИШАТ ПРОТИВ НАС БОГОИЗБРАНИТЕ БУДИСТИ А ИНАЧЕ ЩЕ Е ПО ДОБРЕ ТИ ДА ИЗЧЕЗНЕШ НЯКАКСИ ДА НЕ МЪРСИШ ЗЕМЯТА
5
12
 
1
 
! Отговори
ми.... преди 4 години
Не съм от роменгеле-произход, благодаря за интереса.
4
1
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ДО 2:ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ ВЕРОЯТНО СИ ОТ РРОМЕНГЕ ПРОИЗХОД И ДА ТЕ СВЕТНА ЧЕ ТВОЯ ЕТНОС СЪЩО ИДВА ОТ АЗИЯ(ОТ ИНДИЯ,АФГАНИСТАН,ПАКИСТАН,ИРАН И ПРОЧИЕ)
3
1
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ДО 2:ЗНАЧИ И ТИ ЩЕ ИЗЧЕЗНЕШ ПОНЕЖЕ ХРИСТИЯНСТВОТО И ИСЛЯМА СА СЪЩО АЗИАТСКИ ОТ БЛИЗКИЯ ИЗТОК А БУДИЗМА СИ Е АРИЙСКА РЕЛИГИЯ ОТ ИНДИЯ!!!! АФРИКА,ЕВРОПА,АМЕРИКИТЕ НЯМАТ РЕЛИГИИ ПРОИЗЛЕЗНАЛИ ТАМ ВСИЧКИ ВЕРОИЗПЕВАДАНИЯ СА ОТ АЗИЯ!!!!
2
16
 
3
 
! Отговори
Мими. преди 4 години
Може ли всичко азиатско на този свят, дали е човек или учение, просто да изчезне? Мерси.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анален преди 4 години
кекс и диптрот. Може и голден шауър.