Морски мъх: Задължителната съставка за красота през есента

Какво представлява растението?
25 окт 2021 18:10, Дарена Найденова
4
Морски мъх: Задължителната съставка за красота през есента
Снимка: Istockphoto

 В последно време морският мъх е навсякъде около нас. Ако не сте попадали на овлажнители, напоени с тази съставка, вероятно сте виждали фитнес инфлуенсъри, които хвърлят миниатюрни бучки трева в съдове с вода, като ги оставят да се накиснат докато се превърнат в гел, след което го добавят към своето смути. 

Независимо дали сте чували, или не за морския мъх, растението, обитаващо водата, е изключително популярно в наши дни и различни хора рекламират ползите му. Според тях, то лекува всяко възпаление, подсилва имуннната система, помага да кожата ви да задържа влагата. Някои от тези твърдения обаче изглеждат твърде добри, за да са истина. 

Затова от Allure се обръщат към няколко професионалисти, които да ни разкрият своята експертна гледна точка за какво всъщност е полезен морският мъх и как наистина помага на тялото. На помощ идват дерматолози, козметичен химик и диетолог за създаването на пълна картина за това как морският мъх може или не може да се отрази добре на кожата и цялостното ни здраве. 

Какво е морски мъх и какво прави за кожата?

Важно е да се отбележи, че морският мъх, който по същество е разнообразие от водорасли, носи няколко различни имена. Дерматологът Антъни Роси обяснява, че той често е наричан ирландски мъх, карагенов мъх или с научното му наименовани chondrus crispus. Независимо как го наричате, той е богат на витамините А и Е, които са големи антиоксиданти, както и на сяра, която също се използва в грижата за кожата заради способността й да помага при акне, розацея и в борбата с бактериите. 

Тъй като е пълен с хранителни вещества, морският мъх има някои потенциално големи ползи за кожата ви. Той създава защитен слой и поддържа влагата, като в същото време задържа в кожата всички полезни за вас хранителни вещества и съставки. "Той образува неоклузивен филм върху кожата, който е подобен на естествено откритите протеини", обяснява козметичният химик Крупа Коестлайн пред Allure. Поради тази си характеристика екстрактът от морски мъх подсилва и стимулира кератинизацията на епидермиса. С други думи, той може да защити кожата ви, като същевременно й даде протеинов тласък. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
7
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
Ако не се къпеш поне седмица, морски мъх се събира от пъпа. Не знаех че е толкова полезен. Сигурно и в ушната кал има много полезни неща. Не случайно казват че който е опитал ушна кал, няма да вкуси никога повече сополи!
3
0
 
0
 
! Отговори
не преди 2 години
ни вьлнуваш болниците не са направени за това
2
0
 
0
 
! Отговори
нито преди 2 години
сме чували за твоята красота нито за твоята потенция
1
0
 
0
 
! Отговори
не преди 2 години
не сме чували за морския мьх дори и не през есента