Почина нобеловият лауреат Гюнтер Грас

Германският писател си отиде на 87 години
Обновена: 13 апр 2015 16:22 | 13 апр 2015 16:10, Веселина Йорданова
12
Почина нобеловият лауреат Гюнтер Грас
Гюнтер Грас. Снимка: архив, Ройтерс

Почина един от най-известните германски писатели Гюнтер Грас. Нобеловият лауреат за литература за мнозина бе гласът на цяло едно поколение германци.

Гюнтер Грас почина на 87 г. в град Любек, съобщи издателството му.

Грас е смятан за един от световните интелектуалци на 20-и век. Той бе активен участник в обществените и  политическите дебати до самата си смърт, допълва БНР.

Световна известност добива още с първото си произведение "Тенекиеният барабан", което издава през 1959 г. То разказва за това как едно общество може да попадне в капана на националсоциализма.

Грас е роден в Гданск и спомените от детството му стават основа на известната "Данцигска трилогия". През 1999 г. той бе удостоен и с Нобелова награда за литература.

Славата му бе помрачена едва през 2006 г. след публикуването на автобиографичния роман „Да обелиш глава лук”. В него той за първи път признава, че от края на 1944 г., когато е на 17 години, до края на април 1945 г. е служил в бронирана дивизия на SS. Това разкритие разклати позициите му на морален стожер на германската демокрация.

Гюнтер Грас живееше в Западна Германия и десетилетия наред подкрепяше с речи и публицистика Социалдемократическата партия.

При разпадането на съветския блок в края на 80-те години той се обявяваше за запазване на двете германски държави с аргумента, че обединена Германия отново ще стане войнстваща страна.

Грас твърдеше, че правителството му се държи лицемерно, като подкрепя с въоръжение израелската армия, а после критикуваше Европа, че била причинила дълговата криза на Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Гюнтер Грас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зиг....пред трупа на младият SS - овец!
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Илияami i obama e mobelist,ama e ubil milioni
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бог да го прости.На млади години - есесовец, на стари - голям фен на В.Владимирович...Нека помълчим.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В статията пише нещо по-различно, но може да се направи проста сметка. Освен това, знаем, че в самия край на войната в някои военни части биват включвани и момчета в пубертета. Друг е въпросът, каква сметка може да се търси на самите хлапета за това.Какво да кажем ние, като ни приемаха "ан блок", всички накуп, в комсомола, който изрично се наричаше "комунистически младежки съюз", а впоследствие и комунистическата идеология, и комунистическата партия набързо бяха обявени за престъпни.
5
0
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 9 години
На 16 г. ли е бил в СС ?Защото, когато е станал на 17 г., войната вече е била свършила.
4
1
 
3
 
! Отговори
Илия преди 9 години
До 1,2,3 коментари ,личи си,че не сте прочели дори една книга !
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Edin itinksi chovek si e otishal.
2
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един умрял есесовец едва ли предизвиква скръв у който и да е нормален човек. Но е повод да се замислим как и на кого се раздават хуманитарните нобелови награди.
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NE SAM SI PIL KAFE S NEGO,A I NE ME INTERESUVA.