Марко Белокио разказва "Сладки сънища"

Филмът му - на София Филм Фест 2017
31 яну 2017 20:54, Петя Славова
0
Марко Белокио разказва "Сладки сънища"
Снимка: София Филм Фест

Според критиката "Сладки сънища” е най-емоционалният филм на Марко Белокио. Италианският майстор на киното адаптира популярния биографичен роман на Масимо Грамелини за журналист, завладян от спомените за майка си, която умира, докато той е още дете.

Спомените са ключов елемент в "Сладки сънища” и Белокио постепенно съживява тези моменти, гравирани в съзнанието на Масимо (Валерио Мастандреа) - спомените за майката, която внезапно и жестоко му е отнета. Тази зауба, предадена като разказ далеч от евтината мелодрама, оставя незаличим отпечатък в цялостното развитие на журналиста.

Работата му като репортер го води на различни места по света, работи по различни теми – спорт, войната в Босна. Връзките идват и си отиват - до появата на жената, която може да замести майка му...

Забележителната кариера на Марко Белокио като режисьор на внушителен брой игрални, документални, късометражни и телевизонни филми минава през различни теми и жанрове. Кинотворбите му го нареждат сред най-важните италиански режисьори, заедно с Бернардо Бертолучи и Пиер Паоло Пазолини.

Роден през 1939 година в Пиаченца, Италия, през 1959 Марко Белокио прекъсва следването си по философия и се записва в Експерименталния център по кино в Рим.

През 1961 и 1962 година продуцира три късометражни филма, след което се мести в Лондон, където посещава Училището по изящни изкуства „Слейд”.

Става известен още с първия си филм – "Юмруци в джобовете”, показан през 1965 година на фестивала в Локарно. За филма си "Китай е близо” ("La Cina è vicina”, 1967) получава специалната награда на журито на Фестивала във Венеция, а през 2011 година е награден отново там със "Златен лъв” за цялостно творчество.
 


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари