Картина на Пикасо продадена на търг за над $100 млн.

Това е петата му творба, търгувана за 9-цифрена сума
15 май 2021 09:19, Елка Василева
65
Картина на Пикасо продадена на търг за над $100 млн.
Снимка: БГНЕС

На търг в аукционна къща "Кристис" в Ню Йорк картина на Пикасо беше продадена за сума от над 100 милиона долара.

"Жена, седнала до прозорец" е петата творба на испанския майстор, която се търгува за 9-цифрена сума. Първоначалните прогнози бяха за цена от 55 милиона. Наддаването продължи 19 минути.

Картината изобразява любовницата и муза на Пикасо Мари-Терез Валтер.

Пикасо е сред малцината художници с няколко творби, продадени за над 100 милиона долара. Останалите са Джаксън Полък, Винсент ван Гог и Френсис Бейкън. Рекордът за Пикасо е над 179 милиона, платени за творбата "Жените на Алжир" през 2015 година, припомня БНТ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Таз жена е била много трудна за рисуване. Явно човека бая се е озорил с нея :))) А Адо.лф казва че било дегенеративно изкуство .Може пък просто жената да си е била толкова грозна .И тука е дилемата .Грозна жена ли е нарисувал ,,гения,, или е дегенеративно изкуство :)
15
1
 
17
 
! Отговори
Бизнеспарко преди 2 години
Междувременно деца умират от глад по света за по долар на ден..
14
2
 
2
 
! Отговори
Паразит сингъл преди 2 години
Една репродукция на оригинала е някъде 100$!!! без милионите!!! А ако е принтирана hd фотография 10$ ?!??!!
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До xaxsasбда се бъзикаш с всеки вземащ себе си сериозно и да изживееш остатъка от живота ти като дете на игралната площадка, иначе си просто един от милиардите "трезвомислещи". :}Това да запазиш детското в себе си и да си позитивен човек няма нищо общо с това да си вдиотен екцентрик с огромно его и арогантност, който си мисли, че е център на вселената. И да ми обясняваш какъв връх на изкуството е кубизма е простотия. Харесването на картини е индивидулно. Твоето избива на снобизъм и парадиране.
12
6
 
5
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 13 - Отне ми 4 години, да се науча да рисувам като Рафаел, но ми отне цял живот да се науча да рисувам като дете. :} Виждам, че си схванал основната идея на изкуството му, сега остава да се облечеш в прости дрехи, да си вечно усмихнат, да се бъзикаш с всеки вземащ себе си сериозно и да изживееш остатъка от живота ти като дете на игралната площадка, иначе си просто един от милиардите "трезвомислещи". :}
11
9
 
5
 
! Отговори
Истина преди 2 години
За да разберете нещо от тази картина , трябва да сте прочели поне два вагона с книги за изобразителното изкуство.
10
7
 
6
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 4 - Изкуството се усеща. Не си позволявай да интерпретираш естетиката на безформието с форми. Посети родният град на Пикасо - Малага иначе нищо не си видял от живота. Казвам ти го от гледна точка на човек живял в Ню Йорк, Амстердам и Берлин. Не се ограничавай с материалното, бъди промяната, която искаш. :} Пикасо е човека, който ме върна в България и ме научи да виждам красивото в простото. Онова просто, което държи баба ми усмихната на село.
9
0
 
21
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
И 2 лева няма да дам за тая картина...
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези "експерти" които седят и обясняват какво искал да каже Пикасо или който да е художник са просто едни безделници и говорят с гз си. А пък комплексираните балъци слушат.
7
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е ми за да разбираш такива неща трябва да имаш необходимото образование.То вие не разбирате и интегралното смятане и някой трябва да ви го обяснява и пак не го разбирате.Това значи ли да сравнявяме математиката с банан на стената?
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жената с маска ли е? Или цялата е маскирана..
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такива новини ме подсещат за онзи бъзик със залепения за стената с тиксо банан, който беше продаден за почти половин милион...
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ооо супер.Клошарка мутант обута в парцали.Ако не пишеше че е на Пикасо а отдолу пишеше например "Кевин -8г .Местожителство -психиатрична клиника еди коя си" никой нямаше да даде и 5 пробити долара. А сега струва колкото няколко стотин средностатистически семвйства от внук до баба и дядо плюс роднините ще изхарчат за цял живот.Ако имам пари бих я купил и подпалил това грозно извращение.Толкова ли не могат да нарисуват нещо красиво ,защо са тия уродщини.
3
15
 
5
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Бил съм екскурзовод в Малага и за мен Пикасо е вдъхновение! Като дете учителката ми по рисуване ми се кефеше много на карикатурите, които рисувах и ме сравняваше с Пикасо, но не разбирах какво има в предвид и се обиждах, докато не се запознах с творчеството му, хахаха. Кубизма е най-красивото нещо на света! Естетиката е завинаги на първо място пред консумаризма!
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
100 млн за тая грозотия ?
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съдейки по картината, лпбовницата на Пикасо е била извънземна..