Египтяните ядосани, че Клеопатра е чернокожа, а режисьорът се защитава: Произходът й е спорен

Адвокат призова египтяните да заемат позиция срещу стрийминг гиганта
20 апр 2023 16:02, Нели Христова
231
Египтяните ядосани, че Клеопатра е чернокожа, а режисьорът се защитава: Произходът й е спорен
Снимка: Netflix

Документална драма на Netflix, която изобразява кралица Клеопатра VII като чернокожа африканка, предизвика полемика в Египет. Стигна се до там, че адвокат е подал жалба, в която обвинява African Queens: Queen Cleopatra в нарушаване на медийните закони и цел да "изтрие египетската идентичност".

Топ археолози и историци също настояват, че Клеопатра е била „"светлокожа, а не чернокожа".

Но продуцентът защитава проекта си, като твърди, че "нейното наследство е силно обсъждано" и актрисата, която влиза в ролята на Клеопатра заяви: "Ако не ви харесва кастингът, не гледайте шоуто."

Адел Джеймс направи коментара в публикация в Twitter, включваща снимки на обидни коментари, сред които имаше и  расистки обиди.

Клеопатра е родена в египетския град Александрия през 69 г. пр. н. е. и става последната кралица от гръкоговоряща династия, основана от македонския генерал Птолемей на Александър Велики.Тя наследява баща си Птолемей XII през 51 г. пр. н. е. и управлява до смъртта си през 30 г. пр. н. е. След това Египет пада под римско владичество.

Самоличността на майката на Клеопатра не е известна и историците казват, че е възможно тя или която и да е друга предшественица от женски пол да е била местна египтянка или някъде от Африка.

Придружаващият уебсайт на Netflix Tudum съобщи през февруари, че изборът на Адел Джеймс, британска актриса от смесена раса, като Клеопатра в новата документална поредица е "намигване към вековния разговор за расата на владетелката".

Джейда Пинкет Смит, американската актриса и съпруга на Уил Смит, която е изпълнителен продуцент на документалния филм и разказвач, междувременно беше цитирана да казва: "Ние не виждаме или чуваме често истории за черни кралици и това беше наистина важно за мен, както и за дъщеря ми, и за моята общност да може да знае тези истории, защото има тонове от тях!"

Но когато трейлърът беше пуснат миналата седмица, много египтяни осъдиха изобразяването на Клеопатра.

Захи Хавас, виден египтолог и бивш министър на антиките, каза пред вестник al-Masry al-Youm: "Това е напълно фалшиво. Клеопатра е била гъркиня, което означава, че е била със светла кожа, а не чернокожа."

Хавас допълва, че единствените владетели на Египет, за които е известно, че са били чернокожи, са кушитските царе от 25-та династия (747-656 г. пр. н. е.).

"Netflix се опитва да провокира объркване, като разпространява неверни и измамни факти, че произходът на египетската цивилизация е цветнокож", добавя той и призова египтяните да заемат позиция срещу стрийминг гиганта.

В неделя адвокатът Махмуд ал Семари подаде жалба до прокурора с искане да предприеме "необходимите правни мерки" и да блокира достъпа до услугите на Netflix в Египет.

Той твърди, че поредицата включва визуални материали и съдържание, които нарушават медийните закони на Египет, и обвини Netflix, че се опитва да "насърчава афроцентричното мислене... което включва лозунги и писания, насочени към изкривяване и заличаване на египетската идентичност".

Преди три години плановете за филм за Клеопатра с участието на израелската актриса Гал Гадот предизвикаха разгорещен дебат в социалните медии, като някои хора настояваха вместо това ролята да отиде на арабска или африканска актриса.

Впоследствие Гадот защити решението за кастинга, като каза: "Търсихме македонска актриса, която да пасне на Клеопатра. Не открихме, затова аз бях готова да играя Клеопатра".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
15
 
! Отговори
Предлагам преди 1 година
В следващия филм за Мартин Лутър Кинг, ролята да бъде изиграна от бял човек, пък да видим "борците" за права как ще реагират?
63
0
 
7
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 84 - не е достатъчно! Кенеди не само трябва да е черен и гей! Филма трябва да е с режисьор Даниъл Куан и Кенеди да е изигран от Мишел Йео! Е това ще е съвършенство!
62
3
 
16
 
! Отговори
До 79 преди 1 година
Оуу да. Наскоро гледах документален филм за последните дни на ВСВ! 90% бише за американските войски, които стигнали до Райн..за битката в Берлин на Съветската Армия казаха едно изречение! 500 000 съветски войници дагиват в Берлин преди да забият знамето на Райхстага..нито дума!
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички знаят че Клеопатра е била японка...
60
1
 
3
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Тя е била - обаче твоя прочит открехна и друга енигма! А именно - кой е Египетския бог Avenger? Това е Морния сокол дето пие вода от Вардара!
59
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Netflix, пуснете нов филм за Джон Кенеди, който е черен и гей. Така съвсем ще паснете на новата тенденция.
58
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Египтяните ядосани, че Клеопатра е чернокожа, а режисьорът се защитава: Произходът й е спорен"--------------Нищо спорно няма, била е от Птолемейската династия, тоест с гръцки произход, тоест бяла. Това смешно, жалко политкоректно "документално" филмче е включило интервю с някакво черно бабе, чиято баба й била казала да не вярва на ученото в училище, защото тя била вярвала, че Клеопатра била черна. Правете си сметка на каква смехотворна теза се гради тази пародия.
57
0
 
1
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Очаквам - мани! А като стане Блек хоук да не говорим!
56
0
 
12
 
! Отговори
Маке преди 1 година
Клеопатро, Клеопатро, царице македонска, и за тебе ли ке се тепаме, и за тебе ли кръв ке се лее?...
55
0
 
7
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Тя е била - от Охрид е! Личи си и - по цвета на кожата!
54
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е първият опит на американците да фалшифицират историята. Гледайте National Geographic, там има документална поредица за войните. Като ги гледате, ще разберете, че САЩ са единствените, които са се били срещу Германия, победили са и само те и единствено те са сложили край на ВСВ, без никой друг.
53
0
 
8
 
! Отговори
Тя е била преди 1 година
Македонка! Предците и са дошли с армията на Александър Велики от древното царство Македон със столица Пела! Тя не е била етническа египтянка..даже първата от династията на Птолемеите, която говорила египетски! Не е била и гъркиня а още повече северна македонка! Древната царство Македон не съществува вече, но се е простирало от Пела в Гърция до Хиндокуш в Афганистан по едно време!
52
0
 
4
 
! Отговори
До До 66 преди 1 година
Всяка епоха има свои критерии за красота. Потърси в мрежата информация за 33-те критерия, на които е трябвало да отговаря външността на една жена по времето на Луи ХIV, за да я признаят за хубава и ще се хванеш за главата. Само няколко от тях са приемливи днес - гъста коса, гладка бяла кожа, големи очи, равно подредени бели зъби, тънка талия, финни китки и пръсти на ръцете. Всичко останало днес се оценява негативно - дебели ръце и крака, малки гърди, колкото е възможно по-едро седалище и т.н.
51
0
 
10
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
Ако има нов сезон на сериала "АЛФ", сигурно симпатичният извънземен косматко ще бъде не кафяв, а черничък.
50
0
 
12
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Добре бе! И не можахте да намерите по хубава актриса от увехналата и доста смехната жена на Уил Смит?! Тея в Netflix заприличаха на ЦК на БКП! Що се подигравате с религията бе?
49
0
 
12
 
! Отговори
до 53 преди 1 година
Цитат: ....Децата ще питат майките си, защо те са бели като всичките им предци са чернокожи ?!......Те и друго ще питат децата: за какви права се борят .егри.е, като открай време са и благородници, и поети, и всичко друго, за което се сети човек.
48
0
 
15
 
! Отговори
Споко преди 1 година
До преди 30 години се опитваха да ни изкарат жълти: били сме тюрки, монголи и не знам си какви. Опитваха се да правят "възстановки на черепи", където убедително българските боляри ги представяха с дръпнати очи. А на въпроса: ама защо всъщност сме бели отговаряха с умната теза, че всъщност не сме българи и сме се претопили в голямото славянско море. Пък вие за една Клеопатра сте се разтревожили. След 2000 години ще се спори французи, англичани и немци какви точно са били.
47
2
 
13
 
! Отговори
марги - християнка преди 1 година
До 66 Но не е била негърка! Македонската династия на Птолемеите, определено не е от черна Африка.
46
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В африканския фолклор има предостатъчно митове и легенди за тъмнокожи владетелки. Защо не направят цяла серия от филми, използвайки като основа на сюжетите точно тези фолклорни творби? Няма лошо, цял свят ще ги гледа с интерес. Спомняте ли си колко популярен беше серийният филм за Шака Зулу? Легендите за африкански владетелки с туземен произход ще предизвикат същия фурор.
45
0
 
31
 
! Отговори
Веселяк преди 1 година
"Ние не виждаме или чуваме често истории за черни кралици и това беше наистина важно за мен, както и за дъщеря ми, и за моята общност да може да знае тези истории" Нямам думи - това направо е съкрушителен аргумент. Понеже тяхната "общност" си нямала кралици и затова решили да направят Клеопатра черна.