Египтяните ядосани, че Клеопатра е чернокожа, а режисьорът се защитава: Произходът й е спорен

Адвокат призова египтяните да заемат позиция срещу стрийминг гиганта
20 апр 2023 16:02, Нели Христова
231
Египтяните ядосани, че Клеопатра е чернокожа, а режисьорът се защитава: Произходът й е спорен
Снимка: Netflix

Документална драма на Netflix, която изобразява кралица Клеопатра VII като чернокожа африканка, предизвика полемика в Египет. Стигна се до там, че адвокат е подал жалба, в която обвинява African Queens: Queen Cleopatra в нарушаване на медийните закони и цел да "изтрие египетската идентичност".

Топ археолози и историци също настояват, че Клеопатра е била „"светлокожа, а не чернокожа".

Но продуцентът защитава проекта си, като твърди, че "нейното наследство е силно обсъждано" и актрисата, която влиза в ролята на Клеопатра заяви: "Ако не ви харесва кастингът, не гледайте шоуто."

Адел Джеймс направи коментара в публикация в Twitter, включваща снимки на обидни коментари, сред които имаше и  расистки обиди.

Клеопатра е родена в египетския град Александрия през 69 г. пр. н. е. и става последната кралица от гръкоговоряща династия, основана от македонския генерал Птолемей на Александър Велики.Тя наследява баща си Птолемей XII през 51 г. пр. н. е. и управлява до смъртта си през 30 г. пр. н. е. След това Египет пада под римско владичество.

Самоличността на майката на Клеопатра не е известна и историците казват, че е възможно тя или която и да е друга предшественица от женски пол да е била местна египтянка или някъде от Африка.

Придружаващият уебсайт на Netflix Tudum съобщи през февруари, че изборът на Адел Джеймс, британска актриса от смесена раса, като Клеопатра в новата документална поредица е "намигване към вековния разговор за расата на владетелката".

Джейда Пинкет Смит, американската актриса и съпруга на Уил Смит, която е изпълнителен продуцент на документалния филм и разказвач, междувременно беше цитирана да казва: "Ние не виждаме или чуваме често истории за черни кралици и това беше наистина важно за мен, както и за дъщеря ми, и за моята общност да може да знае тези истории, защото има тонове от тях!"

Но когато трейлърът беше пуснат миналата седмица, много египтяни осъдиха изобразяването на Клеопатра.

Захи Хавас, виден египтолог и бивш министър на антиките, каза пред вестник al-Masry al-Youm: "Това е напълно фалшиво. Клеопатра е била гъркиня, което означава, че е била със светла кожа, а не чернокожа."

Хавас допълва, че единствените владетели на Египет, за които е известно, че са били чернокожи, са кушитските царе от 25-та династия (747-656 г. пр. н. е.).

"Netflix се опитва да провокира объркване, като разпространява неверни и измамни факти, че произходът на египетската цивилизация е цветнокож", добавя той и призова египтяните да заемат позиция срещу стрийминг гиганта.

В неделя адвокатът Махмуд ал Семари подаде жалба до прокурора с искане да предприеме "необходимите правни мерки" и да блокира достъпа до услугите на Netflix в Египет.

Той твърди, че поредицата включва визуални материали и съдържание, които нарушават медийните закони на Египет, и обвини Netflix, че се опитва да "насърчава афроцентричното мислене... което включва лозунги и писания, насочени към изкривяване и заличаване на египетската идентичност".

Преди три години плановете за филм за Клеопатра с участието на израелската актриса Гал Гадот предизвикаха разгорещен дебат в социалните медии, като някои хора настояваха вместо това ролята да отиде на арабска или африканска актриса.

Впоследствие Гадот защити решението за кастинга, като каза: "Търсихме македонска актриса, която да пасне на Клеопатра. Не открихме, затова аз бях готова да играя Клеопатра".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То поне някоя хубава да бяха намерили, а тази е направо смешна. Не знам гримьорите ли са се издънили, ама само се излага женицата. Не е трябвало да приема ролята. Не могат да й платят толкова, колкото хората ще я намразят.
43
0
 
25
 
! Отговори
марги - християнка преди 1 година
Върви подмяна на всичко, на историята, на семейството, на ценностите....Лъжата е истина, извратеното-нормално!
42
1
 
2
 
! Отговори
има рисунки, викаш преди 1 година
До Македонска? - много дълги крака, като на каракачанка, нали те са останали/потомци/ от древните траки ...
41
3
 
15
 
! Отговори
Македонска? преди 1 година
Значението на тази дума преди повече от 2 000 години не е същото, каквото е сега. Гъркиня? Съществувало ли е такова понятие преди Новата ера? Древна Македония е била населена главно с тракийски племена. Затова някои да си запишат и добре да научат, че тази кралица е била със светла кожа и подчертано дълги крака - така е изобразявана и на рисунки, и чрез скулптури от онова време.
40
4
 
3
 
! Отговори
монгол преди 1 година
До Белите американци не - тва де е имало племе по земите на древна роосия монголите всичко са изклали и са си веели опашките неколко века по тая територия! древна роосия - по-скоро древна монголия...
39
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Аха, добре - по времето на клео бугарско племе не имало, еле по балканите, а съвременните египтяни имат толко общо с древнитетакива, колкото древните египтяни имат общо с пирамидите! а доктор захи е голем фатазьор/меко казано/, една дума не му вервам, не само аз!
38
0
 
30
 
! Отговори
Белите американци не преди 1 година
знаят какво ги чака. Скоро ще стане ясно, че Америка е открита от чернокожи пионери, които са доплували на еднодръвки и са завладели Новия свят. И Джордж Вашингтон е бил чернокож, следоветилно Белият дом изначално е Черен. После ще чуем новини за парния локомотив, телефона, електричеството и т.н., все дело на чернокожи. Накрая ще се окаже, че първият космонавт е произлязъл от Централна Африка - слязъл от дървото и се качил на ракета. За компютри дума да няма, те са открити в Африка преди 1000г.
37
0
 
27
 
! Отговори
джиди-бджи преди 1 година
Да не забравяме, че Орфей във филма "Похода на аргонавтите за Златното руно" е също афроамериканец. В мини сериал на Chanel 5 Ан Болейн, втората съпруга на крал Хенри VIII също е чернокожа.. и още куп подобни фалшификации на исторически личнсти. До къде ли ще стигне това ?
36
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мамо, защо Хан Аспарух е бил чернокож, а ние сми бели??
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така както е тръгнало египтяните ще трябва да променят надписите на тези всички артефакти дето са намерени за да паснат на новото течение в света...
34
0
 
21
 
! Отговори
Гледах преди 1 година
Доста филми от Викториянската епоха в Англия ( по романи на Джейн Остин) и там всички героини бяха чернокожи...спрях да гледам бълвоч!
33
0
 
22
 
! Отговори
Аха, добре преди 1 година
И тъй като македонците са българи, тогава излиза, че Клеопатра е с доказано българско потекло.
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво има да спорят за произхода, като си е доказано македонка?
31
2
 
18
 
! Отговори
Можеше преди 1 година
Да направят филм за Аида, щом искат чернокожа. А Клеопатра е македонка. Добре е да се придържат към фактите, защото някои деца учат история само от филми.
30
0
 
27
 
! Отговори
Абе преди 1 година
На времето Кльопи я игра Елизабет Тейлър и тогава негpите не протестираха, доколкото си спомням.
29
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е Брад Пит да изиграе Мартин Лутар Кинг.
28
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 45 - Ами не става Джейда, щото няма много коса, ама не казвай на Уйл, че ще ни набие шамарите.
27
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нетфликс още малко ще направят документален филм за полярните мечки, които ще бъдат изиграни от кафеви мечки
26
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-големите расисти това са цветнокожите - афроамериканците. А тия от нетфликс направо се подиграват с всичко. Ми хайде някой да направи филм за Майкъл Джордан и него да го играе Ейдриън Броуди. Или Майк Тайсън да го играе Том Харди.
25
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами нека американосите да направят филм за Нелсън Мандела и главната роля да я дадат да кажем на Силвестър Сталоун и тогава всичко ще бъде наред,ще се уравновесят нещата