Арестуван е последният голям сръбски военнопрестъпник

Заловен е военният лидер на сърбите в Хърватия Горан Хаджич
Обновена: 20 юли 2011 15:26 | 20 юли 2011 15:26,
44
Арестуван е последният голям сръбски военнопрестъпник
Горан Хаджич през април 1993 г. Снимка: Reuters

Заловен е последният ключов сръбски военнопрестъпник. Военният лидер на сърбите в Хърватия Горан Хаджич е обвинен в престъпления срещу човечеството по време на войната 1991–1995 г. За ареста му съобщи сръбският президент Борис Тадич.

Горан Хаджич, на 52 години, беше ключова фигура в отцепването на Република Сръбска Крайна от Хърватия и след залавянето на Ратко Младич през май беше последният издирван от трибунала за военни престъпления на ООН.

„Тази сутрин Горан Хаджич беше арестуван в района Фруска Гора“, обяви президентът Борис Тадич на специална пресконференция, съобщава Reuters.

Районът е известен с големия брой православни сръбски манастири, въпреки че по думите на президента, Хаджич не е бил заловен в манастир.

Арестът му, както и този на Младич, идва след години издирване от сръбските власти, каза Тадич и направи паралел с ликвидирането на Осама бен Ладен след десетгодишно преследване от американските служби. „Ние бяхме в същата ситуация“, заяви Тадич.

Още по темата

Хаджич е обвинен, че е наредил избиването на стотици и депортирането на хиляди хървати и хора от други етноси от региона, завзет от сърбите.

През годините обаче беше засенчван от други фигури от войните в Югославия – босненския сръбски лидер Радован Караджич и военния командир на босненските сърби Ратко Младич. Хаджич обаче ще остане като най-дълго укривалия се.

Европейският съюз приветства залавянето на Хаджич. „Това е нова важна стъпка за Сърбия в реализирането на европейските й перспективи и също толкова съществено за международното правосъдие“, се казва в изявление на лидерите на съюза.

Карл Билд – бивш пратеник на ЕС и ООН за региона, коментира, че с този арест е затворена важна глава в съвременната европейска история.

Хаджич живееше свободно и без да се крие в сръбския град Нови Сад до юли 2004 г., когато съдът в Хага изпрати обвинителен акт и заповед за ареста му в Белград. Той изчезна веднага, предупреден от националистически настроените хардлайнери в сръбските тайни служби.

Бягството му беше крито в продължение на дни, докато близките му твърдяха, че той е вкъщи, а полицията отричаше, че е наредено арестуването му. По-късно Хага показа снимки от охранителни камери, на които се вижда как на 13 юни той напуска къщата си с чанта в ръка.

Хаджич беше популярен и с ролята си в тъмни сделки – нелегален износ на дървесина и вино, и незаконна търговия с петрол. Често е виждан с покойния Желко Ражнатович – Аркан – паравоенен лидер и бос на белградския ъндърграунд по това време.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
0
 
! Отговори
АРКАН до 40 преди 12 години
Ти си ***!Имали сме конфликт със Сърбия преди 100 години,но не сме били под сръбско робство 500 г.,не сме били бомбардирани от сърби през втората св.война,Доган не е сърбин,няма сърбизация у нас,Тиквата не е сърбин,ГЕРБ не е сръбска партия! Изобщо трябва да знаеш че сме два славянски народа които теглят по-равно от глупостите и геноцида на САЩ над балканите!Те са в основата на конфликта в Босна.Те създадоха измислената страна Косово!Те(посланика Гей Уорлик) толерират *** в БГ!
40
4
 
11
 
! Отговори
До 20 преди 12 години
Ти май не си чел историята. Сърбите и Българите никога не са били обединени. В балканската война, България сама бие основните турски сили докато сърбите, както винаги, ни забиват нож в гърба. Сърбите винаги са били най-голенмите врагове на България и сърбоманчетата писали в този форум са национални предатели.
39
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След някоя друга година ще ревем за такива хора...Pevaj Srbijo, zemljo junaka!
38
5
 
7
 
! Отговори
*** преди 12 години
србе на върбе!!!
37
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
надробиш СЪРБаш! и нас биха ни надробили, добре, че нямат възможност тези касапи!
36
6
 
9
 
! Отговори
един преди 12 години
.кво ги защитавате долу...тия винаги са срещу нас...тия са трепали хървати щот не са им се били подчинявали...!!!....србе на върбе!!!
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако знаете сърбите как псуват Тадич по интернет, преди това и Зоран Джинджич започна да ги предава ама те го очистиха
34
4
 
4
 
! Отговори
krasi преди 12 години
Едва ли сърбите така се натискат да влязат в европ. съюз, защото тяхната Югославия предствляваше по своята същност един умален вид на същия. Видяхме как се разпадна всичко. Сигурното е, че НАТО не ги интересува по понятни причини. Защо тогава ручаме жабета и се мъчим да правим новини от тези изкупителни жертви. Едва ли и тези от Хага си вярват вече, но нали трябва да се замитат следите на "жандармеристите" от войната.
33
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А най-големите военнопрестъпници - Обама (нобелов лауреат на наградата за мир), Буш и всичките им предшественици, предизвикали 52 грабителски войни след втората световна война, смърт и страдания на милиони хора по света, не само че не са арестувани, ами имат наглостта да ни учат на морал и съвест, де къде сварят.
32
12
 
23
 
! Отговори
gtf преди 12 години
герой е той - не престъпник. Чл. 59. (1) Защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона.
31
2
 
8
 
! Отговори
.. преди 12 години
Най точно- последния мохикан.
30
0
 
1
 
! Отговори
до 28 преди 12 години
Кой български герой имаш предвид, че сме предали на външни сили?
29
2
 
4
 
! Отговори
Гагарин до 12345 преди 12 години
26Е Югославия се разкапа!Сърбия също се разкапва, но от това май не заживяват подобре!както и да е , не ми отговаряй, само за да напишеш нещо....
28
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За съжаление и ние българите винаги сме предавали героите си, защото сме п.тки и такива ще си останем.
27
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дреме ми за Сърбите, ще си го прехвърля от единия крачол в другия.... както те правеха преди 89 год.
26
7
 
0
 
! Отговори
12345 преди 12 години
Ако заживеем по-добре,защо не.
25
0
 
1
 
! Отговори
Гащгарин до 18 преди 12 години
Е по твоята логика да си раздадем страната тогава!?!?
24
2
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 12 години
Брей, този Горан какъв типичен славяни е, па и другарите му около него...
23
0
 
1
 
! Отговори
питам преди 12 години
Хаджич и отец БРАНКО едно и също лице ли са?
22
9
 
16
 
! Отговори
Ядец преди 12 години
20, все западняците виновни бре. Личи си колко си чел по история, умний. Или умишлено не споменаваш Русия и действията й по време и след Балканските войни?