Проектобюджетът на Гърция за 2012 г. влиза в парламента

Опозицията го определя като провал за политиката на кабинета
Обновена: 3 окт 2011 14:45 | 3 окт 2011 08:52, Елка Василева
2
Проектобюджетът на Гърция за 2012 г. влиза в парламента
Снимка: Reuters

В гръцкия парламент днес влиза за одобрение приетият от правителството проектобюджет за 2012 г., съобщи радио Атина.

Проектът, който бе представен от финансовия министър, предвижда бюджетният дефицит на Гърция тази година да възлезе на 8,5 на сто, а догодина да спадне до 6,8 на сто. За 2012 г. е заложен също и първичен излишък в бюджета от 1,5 на сто от БВП.

Главната опозиционна партия Нова демокрация заявява в свое съобщение, че проектобюджетът е доказателство за провала на правителството на социалистите както по отношение на сключения от него меморандум с международните кредитори, по силата на който страната получава заеми, така и по отношение на средносрочната правителствена програма за оздравяване на икономиката.

Още по темата

Пред в. "Вима" лидерът на консерваторите Андонис Самарас обвинява правителството, че с предложените от него мерки за икономии унищожава средната класа в страната.

Комунистическата партия смята, че предвидените от правителството уволнения в държавния сектор ще доведат до влошаване на държавните финанси и ще задушат частния сектор.

Лидерът на Лявата коалиция Алексис Ципрас предлага правителството незабавно да се освободи от меморандума, да предоговори условията по дълга и да направи банковия сектор по-достъпен за обществото.

В гръцкия парламент днес влиза за гласуване и изготвеният от правителството законопроект за въвеждане на единна таблица за заплатите в държавния сектор, който предвижда орязване на заплатите от 20 до 40 на сто и таван на доходите от 2200 евро. Законът за орязване на заплатите на държавните служители трябва да влезе в сила от 1 ноември, посочва БТА.

От днес пък банките в Гърция безплатно ще раздават кредитни карти за специални преференциални заеми, за да могат гражданите да плащат наложените им нови данъци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Гърцияпроектобюджет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърците са безотговорни
1
1
 
5
 
! Отговори
нев преди 12 години
НЯМАМ ДУМИ! Безплатни карти за преференциални заеми! Същите банки дето тука ни дерат кожите, с нашите пари си хранят мързеливите гърци!Как ще ме убедят че в БГ рискът е бил по голям и затова и лихвите били високи!Ако имаше български банки да свалят лихвите и да дават такива заеми икономиката отдавна да е започнала да работи! За съжаление и нашите са продажници и гледат да се налапат в тези времена в които няма правителство което да ги стресне!