Напускане на еврозоната и ЕС няма да спаси Гърция

Тя трябва да се реформира със или без ЕС, заяви Ромпой
9 май 2012 16:45, Елка Василева
104
Напускане на еврозоната и ЕС няма да спаси Гърция
Гърция, няма да се спаси, ако напусне еврозоната и ЕС. Снимка: архив, Reuters

Напускане на еврозоната и Европейския съюз няма да спаси Гърция от належащата необходимост да се справи с проблемите на дефицита и дълга си, заяви днес председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, цитиран от ДПА.

"Реформите са необходими, било то със или без Европа. Дефицит от 15 процента и дълг от 160 процента от БВП са неприемливи със или без ЕС," каза Ван Ромпой на конференция, организирана от германската радиотелевизионна компания WDR.

Ван Ромпой, който говори днес, когато ЕС празнува Деня на Европа, не спомена конкретно Гърция. Тя обаче е единствената страна в ЕС, за която съвпадат споменатите данни.

Трябва да е ясно на всички, че няма "връщане назад от еврото", настоя Ромпой. "Трябва да спазим обещанието си за намаляване на дълга и дефицита - и сме способни да го направим," допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
6
 
10
 
! Отговори
обобщено преди 12 години
накратко: Гърция може да обяви фалит - няма да плаща никакъв дълг и започват от нула или остават в ЕС и с евро , но ще плащат по 60 000 евро на човек дългове при положение че няма да получават и 1/5 от досегашните си доходи .. това е , да избират и да се свършва;иначе ЕС не иска Гърция да излиза от еврозоната по 2 причини - все пак някой трябва да върне парите ( гърците ) и второ всички закъсали ще искат да ги последват - фалит и отначало;
45
0
 
16
 
! Отговори
AZ преди 12 години
Не веднъж, цели 5 пъти фалират гърците, считано от 1832 година насам!
44
1
 
25
 
! Отговори
Петрус преди 12 години
Ако четете историята ще знаете,че това вече се е случвало.През 19 век,няколко десетилетия след освобождението си Гърция е фалирала.С кой акъл Европа и САЩ им наливаха пари само и само да истъкнат предимствата на капитализма.Да ви е познато това само,че за социализма?Само,че нас Русия отдавна ни отби от вимето а Гърците успяха 20 години да лъготят запада.Сега какво искат?По-големи мързели и *** са и от нас-да ме прости господ.
43
10
 
18
 
! Отговори
do 41 преди 12 години
Европа не е критерий за добър и качествен живот. Съюз от алчни капиталисти способни да отнемат всичко на всички в името на тяхното благо. Капиталисти, банкери и изедници. Колкото по-бързо се отърват гърците от веригите им толкова по-бързо ще се оправят. Европа не е света, има стотици държави с които може да се прави търговия и икономиката да процъфтява, но ЕС казва - не, не може и те трябва да слушкат като нас, но те за сметка на нас не са мишки. Да се откъсват хората та да се оправят.
42
6
 
1
 
! Отговори
VDCH преди 12 години
Омръзна ми да чета обяснения за кризата с мързела на гърците. Това че затварят по около 1000 фирми на седмица се дължи на фискални проблеми, които много малко хора ги разбират.Преди 7-8 години пък моя шеф е бил в Германия и ми разправя, че тогава много инженери там са били без работа. Да не би да са станали изведнъж мързеливи, а после пак да им се е доработило.
41
1
 
11
 
! Отговори
Киров преди 12 години
Всеки работил в Гърция знае какво е , и какви са Гърците ! Хич не ми пука за Вас ... сами си го направихте ... Всичките сте много умни , по големи философи от Вас няма ! Не вярвахте че и до сегашната ситуация ще се стигне ... не вярвате и че по лошо ще стане ... Само се молете , да не трябва ПАК да търсите щастието си е емиграция ... че на днешно време ... мързеливия емигрант никъде не го обичат ! Жив и здрав да си ... и дано всичко се оправи - така както Ти искаш !
40
8
 
0
 
! Отговори
до Киров преди 12 години
А за хазната като се изпразни че всеки мисли за своя г*з, за гърците не важи така!В трудностите сме заедно и така винаги се оправяме....
39
9
 
2
 
! Отговори
до Киров преди 12 години
Ти не бери грижа за нас... Да си заврат митата там където искат..ние пак ще сме добре..нито е първата, нито ще е последната ни криза. Факта че сме тук повече от 5000 години значи едва ли ще ни изплашат хуните... но странно ми е ти защо не подкрепяш един народ, които се бори за правото да живее добре а плуеш против него?
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а кой ще спаци всички в ес ор ромпой и компания тлъсти бюрократя, а? вашта м... евро-дри-слива
37
4
 
21
 
! Отговори
Киров преди 12 години
Гърците се мислят за тарикати ... нямат си на идея какво ги чака . Те в Европа са прости да им плащат толкова години , и сега да ги оставят да излязат от Европа ! Такива яки мита ще им праснат , че ще се молят камъните да пуснат нещо за ядене ... Като им сложат и визи , ще се чудят от къде им е дошло ... Туристите ще секнат , икономика нямат ... и ... ще я карат само на сиртаки ! Не се заблуждавайте ... като се опразни хазната ... всеки мисли за своя г*з ...
36
7
 
4
 
! Отговори
до 38 от грък преди 12 години
Кажи ми ти кой нормален човек не иска същото? ти искаш да работиш много но за малко пари нали?
35
16
 
8
 
! Отговори
BBF преди 12 години
Гърция и България ги чака една и съща съдба.Фалит!
34
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърците искат да работят малко но да взимат немски заплати е НЕ МОЖЕ ядене, пиене ама с плащане
33
3
 
12
 
! Отговори
ля ля преди 12 години
няма връщане назад от еврото!!!! а вие това искате!!!!асз съм за ЛЕВА!!!!!!
32
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърците не са мързеливи така е но реално са много по бедни от българите и България те не могат да си позволят заплати от по 1000 1200 евро държавата няма от къде да ги даде! Ако на нас ни наливаха толкова милиарди от Европа ние щяхме да живнем страшно много! Те отдвна са в фалит
31
4
 
9
 
! Отговори
ЖАН ВИДЕНОВ преди 12 години
ЗА ГРЪЦКАТА ЛЕВИЦА ИМАМ ГОТОВА РЕЦЕПТА - ДА ГЛЕДА МОЯ ПРИМЕР
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България и Румъния са в ЕС тъпчо
29
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
28, гръцките банки реално вече нищо не притежават в България! Българските им поделения ще отидат като покрите на задълженията им към западните кредитори! Най-късно до 2 години всички поделения на гръцки банки в България вече няма да бъдат гръцки и на хартия!
28
10
 
11
 
! Отговори
men преди 12 години
ромпой неизбран нещастнико. скоро нормалните страни в европа ще напуснат ЕССР и ще си останете само ти, онази фльорца Ащън и баба меркел да си играете на падни стани с банкерите. европа е имало преди вас ще има и след вас. гърция ще напусне еврото, банките ще фалират и животът на всички ни ще продължи за по добро. българските скотове да гледат и да се учат как се става човек.
27
12
 
11
 
! Отговори
Специален преди 12 години
Като грък искам да благодаря на всички за загрижеността ви :) за пореден път цял свят се занимава с кризата, която лихварите от запад измислиха.. чувствам се горд че съм грък и гордо отказвам да платя, това, което не съм аз похарчил.. чувствам се специален от толкова много внимание :)