Турски учебници си заграбиха части от България

Вицепремиерът на съседите Бюлент Арънч каза, че това е грешка
Обновена: 6 юни 2012 12:05 | 6 юни 2012 12:00, Елка Василева
375
Турски учебници си заграбиха части от България
Бюлент Арънч. Снимка: архив, Reuters

В турски учебници е открита карта, на която части от България и от други страни са включени в състава на Турция, пише "Кавказский узел".

В публикацията не се посочва за коя част от територията на България става дума.

Уточнено е, че територии от съвременна Грузия и по-специално Аджария, а също и цяла Армения, някои региони на Ирак, гръцката част на Кипър са отбелязани като част от турската държава.

Авторите на учебника по история на Турция пишат още, че Батуми е изконно турски град, който сега е в състава на Грузия.

По информация на вестник "Миллиет" компактдискът, на който е тази карта, е бил изготвен в рамките на национална образователна програма, инициирана от образователното министерство.

Съгласно програмата властите раздават безплатни учебни материали и организират за родителите на ученици специални мероприятия като например ги канят да присъстват в часове на техните деца.

В момента грузинското външно министерство проверява информацията. Представители на грузинската общественост поискаха обяснения от посланика на Турция, а председателят на парламентарната комисия по култура, наука и образование Георгий Габашвили заяви, че въпросът трябва да бъде изяснен.

Турската страна оправдава факта като грешка. Вицепремиерът на Турция Бюлент Арънч заяви миналата седмица в Тбилиси, че "печатането на подобни книги е недопустимо" и поиска повече информация по въпроса, отбелязва "Грузия сегодня".

Арънч каза, че за първи път чува за този случай и е убеден, че това е грешка, съобщи News.ge.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
305
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
vie kato ste po umni po dobri po veliki za6to nikoga ne ste imali ni6to za6t0 ot 681 nasam ste sy6tite a6laci ha
304
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
samo 6a vi kaja bylgarskiqt narod sikimi 6a stanenarod ni6to nema da stane
303
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ti tam li be6e kolko detsa bili izbili ne znam kolko sa izbili no zdravo sa va e.... zatova ivie ste nekadyrni i typi
302
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
неграмотни са още турците кво да направиш нямат много мозък вглавата си такъв им е гена *** и некадърен.обаче убици от тях стават колко деца избиха при османския им режим още бродят по земята тези млади невини души и чакат отплата за смърта си.ние сме им простили дано не им се налага да ги мразим някога отново и не искам временат са други .та турци молете се никога да не стигне до омраза и тази карта е грешка .
301
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Грешката" съвсем не е случайна!Не вярвайте никога на Турция!
300
1
 
4
 
! Отговори
до 343 преди 11 години
най-много да ядеш една голяма рязана бургия
299
2
 
2
 
! Отговори
до турчин преди 11 години
такива мазни *** бургии трябва да се формират ***
298
2
 
3
 
! Отговори
lpp преди 11 години
до Турчина; като си турчин защо искаш Азис за президент *** и брикета ***.Който не ще БЪЛГАРИЯ прав му път да ходи където иска и предимно на майка си около ГЪЗЪ.КАЗАХ.
297
3
 
9
 
! Отговори
Judge Dredd преди 11 години
Не съществуват такива "грешки"!
296
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще говориш от гледна точка на численоста на населението и силата парите си.Това е!
295
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И Грузия в кюпа. Всички американски *** начело с нас. Още през 1989г- САЩ ни обещаха на Турция, затова под техен натиск нашите безгръбначни мекотели направиха етническа партия.
294
0
 
0
 
! Отговори
марин преди 11 години
Във война цивилните са "colleteral damage" но в случай, че някой ги бомбардира, няма да има невинни жертви. Всички са виновни, не може да взимат 14-та и 15-та заплата, при това по-високи заплати от тези в Великобритания.
293
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ИМ ГЛЕДАТЕ МАЗНИТЕ ТУРСКИ, СЛЪЗЛИВО-МЪРСОЛИВИ СЕРИАЛИ, "ГНУСОПАД", ПЕРЛИ, РОЗИ И ДРУГИ БОЗИ, СЕГА И УЧЕБНИЦИТЕ ЩЕ ИМ СЕ ФИЛМИРАТ И МОЖЕ ДА СИ СМЕНИТЕ И ИМЕНАТА ОТ БЪЛГАРСКИ НА ТУРСКИ ЗА ДА СЕ ВЖИВЕЕТЕ В РОЛИТЕ НА ФИЛМИТЕ, БЕ НАЙ-ДОБРЕ СТАНЕТЕ ПОМАЦИ, ТАКА ЩЕ СИ ГЛЕДАТЕ ФИЛЧЕТАТА И ЧЕТЕТЕ ТУРСКИТЕ УЧЕБНИЦИ И СЛУШАТЕ МАЗНА ЧАЛГА НА ВОЛЯ
292
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДА БЕ ДА - ГРЕШКАТА Е ВЯРНА! МРЪСНОТО ИМ НАСАЖДАНЕ ПРОДЪЛЖАВА И В БЪЛГАРИЯ- ТУРСКИ СЕРИАЛИ, ГНУСНА ЧАЛГА И ОРИЕНТАЛСКИ МАНТАЛИТЕТ....ПОЛИТИКАТА НА АСИМИЛАЦИЯ СЕ ВИЖДА С ПРОСТО ОКО - А БЪЛГАРИНА ПАК ДРЕМЕ - КАТО ЧЕ ЛИ МАЗОХИЗМЪТ НИ ВЛЕЧЕ КЪМ ОТМИНАЛОТО ТУРСКО РОБСТВО.........
291
25
 
12
 
! Отговори
Турчин преди 11 години
И да рипате и да не рипате " Населението на България се топи с 6 души на час "до 10 години българите няма да са мнозинство на територията на собствената си държава. Вече пета година по брой новородени българите са малцинство...Останалото е Бош Лаф.Азис Президент , Да живее ***
290
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
da otpechatat drygite darjavi takiva ychebnici s evropeiskata chast na tyrcia i tolkova koiato da vliza v predelite na texnite darjavi.
289
2
 
8
 
! Отговори
до 330 преди 11 години
100% съгласен. Само като сравниш отношението към нас в Гърция и в Турция и става ясно къде те посрещат от сърце и къде гледат да те оберат и те мразят и в червата.
288
6
 
23
 
! Отговори
Мето Кмето преди 11 години
За 1000г?! Те са по тези земи от 600г. Нямам нищо против турците - народ като всеки друг. Относно отношението искам да кажа, че от всички заобикалящи ни страни в т.ч. и т.нар. Македония единствено турците се отнасят с нас като истински комшии. Бил съм в доста градове на Турция и смея да твардя, че навсякъде съм срещал само позитивно и добронамерено отношение. Да част от нещата там не ми харесват, но и в Тайланд има сума ти неща, които също не ми харесват. И какво от това? Етнически българин съм.
287
11
 
19
 
! Отговори
Робин Худ преди 11 години
Турците нямат място в ЕС. Агресори и потисници. Цялата им история е асимилация на чужди държави, които те превръщат от оазис в пустиня.
286
6
 
20
 
! Отговори
турски агресори преди 11 години
Турците да не влизат в ЕС. Нашите управници да не им подписват никакво съгласие за членство. ТИя турци са по-богати от нас и като влязат в ЕС ще ни погълнат. Още от сега пишат нови учебници, а като има еврокомисари ще започнат да убеждават западняците, че България е турска територия. Те тия западни евродепутати и без това са доста зле със съвременната география а пък история на Балканите не са учили въобще. Много рано влязохме в ЕС. Излишно бързахме, сега да внимаваме с Турция и Македония.