Пред фалит ли е Сърбия?

Сръбската икономика е в критично състояние
Обновена: 2 авг 2012 15:16 | 2 авг 2012 13:30, Елка Василева
195
Пред фалит ли е Сърбия?
Сградата на Скупщината в Белград. Снимка: архив, Reuters

В края на август сръбският държавен бюджет няма да има пари за заплати и пенсии. Икономиката, заварена от новото сръбско правителство, е съсипана, пише Дойче веле. Изправена ли е Сърбия пред банкрут?

Новото сръбско правителство спешно се нуждае от пари, за да може и през август да плати заплатите на служителите и пенсиите. Министърът на икономиката и финансите Младжан Динкич заяви, че евентуално ще бъде принуден да използва за тази цел пари от инвестиционните кредити. Динкич планира да прехвърли в държавния бюджет част от руския заем за сръбските железници на стойност от 800 милиона долара. В бюджета трябвало да бъде прехвърлен и част от заема от МВФ.

Всички трябва да пестят

"Старото правителство остави в наследство критична финансова ситуация и безброй ненужни институции", казва икономистът Александър Стефанович. Това, че от август нататък липсват пари за заплати и пенсии, показва, че през първите шест месеца на годината са направени неразумно големи разходи. "Ако новото правителство е благоразумно, трябва да признае, че Сърбия се намира на ръба на банкрута, че сме изразходвали много повече от това, което можем да си позволим и че ситуацията ще стане още по-лоша, ако продължаваме по същия начин", казва Стефанович. При тези обстоятелства единствената опция за Сърбия е всички да пестят.

Хората, работещи в частния сектор, отдавна пестят с оглед на тежката икономическа ситуация, твърди експертът. "Сега и държавните служители трябва да споделят тази съдба с останалата част от обществото", настоява Стефанович. Той не смята, че идеята на финансовия министър е добро решение на проблема. "В дългосрочна перспектива не можем да се спасим така, защото през следващата година ситуацията няма да се подобри". Само икономии и сериозни реформи могат да изправят Сърбия на крака в близките три до четири години, казва Стефанович.

"Ако правителството продължи да заблуждава обществеността за истинското състояние на нещата, Сърбия ще се отправи с пълна газ по пътя на гръцката трагедия", предупреждава икономистът Саша Джогович. Според него Сърбия няма да може да предотврати държавния фалит без подкрепата на МВФ. Тази подкрепа и свързаните с нея условия ще доведат до нова икономическа политика в страната, смята Джогович.

Нова икономическа политика?

Към тази нова икономическа политика спадат както замразяването на заплатите и пенсиите за определено време, така и реформата в държавната администрация, намаляването на субсидиите и неизбежното увеличаване на ДДС. Тъй като ситуацията в Сърбия е изключително тежка - всеки четвърти сръбски гражданин е безработен, средната работна заплата е по-малка от 400 евро на месец.


И Джогович не одобрява идеята за прехвърляне на пари от инвестиционните кредити в държавния бюджет. Но в случай на нужда това е по-доброто решение, отколкото да се правят нови дългове на висока цена на финансовите пазари, смята той. А дали сръбското правителство е в състояние да се справи с наследените проблеми? Компететност не липсва, казва Александър Стефанович, който препоръчва на управляващите да потърсят услугите на независими експерти. Най-важното условие е наличието на политическа воля за реформи. Остава да се види дали правителството ще я прояви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
7
 
6
 
! Отговори
до 116 от славянин преди 11 години
Питай тези с фирмите в България колко прокопсват и тогава ми давай ''мъдри съвети'', ти явно не знаеш на кой свят се намираш - в България само фирмите на мафиотите прокопсват, ти да не си от тях!?
108
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само ние сме отличници!!!!!Гордейте се българи!!!С нашите стабилни доходи от 150 евро се надсмиваме над банкрутиралите гърци с 1200 евро мин. заплата
107
0
 
0
 
! Отговори
56 преди 11 години
И като се събудиш пръстите в контакта.Стига лая,хайде на полето че бостана узря.
106
0
 
12
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
До 114 Ами работи за себе си! Правиш си фирма работиш, печелиш. Сам ще си си шеф, никой няма да те експлоатира.Работа има всякаква, някой изкарват с ум, други с ръце, ама да си го местиш от единия крачол в другия и да се жалваш, че не работиш, за да не те експлоатират, нагличко е.Върви си под палмата и чакай банана да падне!Трябва да се бачка, ако си кадърен ще си намериш по-добър работодател или ще започнеш собствен бизнес! Ако ли не, стой си *** и не плачи за социални !
105
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
българия е пред фалит !!!
104
5
 
14
 
! Отговори
до 108 от славянин преди 11 години
Щом смяташ, че за да живееш добре трябва да работиш 10!? пъти повече от сега, значи световните робовладелци са си свършили отлично работата - превърнали са те в машинизирано-роботизирано зомби! Щом те устройва да си това - бъди си това! Колкото повече работи човек толкова по-малко мисли, а колкото по-малко мисли, толкова по-обичан е от световните робовладелци - нали по тази причина не може да търси и намери истината за положението в света!
103
7
 
21
 
! Отговори
unreal преди 11 години
Фалит? 400 EUR средна заплата, цени по-ниски от нашите, пенсия 250 EUR?... И къде сме тръгнали да се мерим с тях...
102
0
 
19
 
! Отговори
Робин преди 11 години
Че то жив съсед не ни остана вече...
101
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Направо скачам,но не от радост а от това че съм бил прав .Казвах аз не може Гърция,после Румъния и сега Сърбия да взимат толкова *** а да работят не повече от на с и ето.Е без последните,те са калкото ние.
100
0
 
0
 
! Отговори
94 optimist преди 11 години
Пъпво *** и си оправи зъбите ..и после дпс това дпс онова,не си виждате хала все с някой искате да се оправдаете.
99
0
 
2
 
! Отговори
do boro 102 преди 11 години
От тук на сетне само бира ще пиеш за да не се осъзнаеш какво става около вас.
98
10
 
1
 
! Отговори
бивш българин преди 11 години
На българина като му се каже да работи той не може да го абсорбира,защото си мисли че да сееш картофи е много тежка и сложна работа.Играта свърши,за да живееш добре трябва да работиш 10 пъти повече от сега.
97
8
 
17
 
! Отговори
до 101 от славянин преди 11 години
И Гърция е пред фалит ама там взимат поне пет пъти по-високи заплати и пенсии от нашите - да им завидиш на фалита!
96
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички балкански държави пред фалит!С този манталитетвсички сте шут.
95
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кои са тез србия ? Ония дето останаха един хвърлей територия ли ?
94
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сръбска плескавица на скара
93
11
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Дянков лауреат за Нобелова награда по икономика и орден "Стара планина" първа степен с мечове...
92
14
 
28
 
! Отговори
999 преди 11 години
Уж всички във фалит, ама живеят много по-добре от нас.
91
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гърция повлече Кипър, сега Сърбия, после Румъния, след 1-2 години и България.
90
7
 
7
 
! Отговори
Евро нещастник преди 11 години
Същите бедняци като нас,но те си признават,и как иначе като европейският съюз дарява милярди Евра...само ние ,по-точно Герб ни прави на бедняци-милионери...