Пред фалит ли е Сърбия?

Сръбската икономика е в критично състояние
Обновена: 2 авг 2012 15:16 | 2 авг 2012 13:30, Елка Василева
195
Пред фалит ли е Сърбия?
Сградата на Скупщината в Белград. Снимка: архив, Reuters

В края на август сръбският държавен бюджет няма да има пари за заплати и пенсии. Икономиката, заварена от новото сръбско правителство, е съсипана, пише Дойче веле. Изправена ли е Сърбия пред банкрут?

Новото сръбско правителство спешно се нуждае от пари, за да може и през август да плати заплатите на служителите и пенсиите. Министърът на икономиката и финансите Младжан Динкич заяви, че евентуално ще бъде принуден да използва за тази цел пари от инвестиционните кредити. Динкич планира да прехвърли в държавния бюджет част от руския заем за сръбските железници на стойност от 800 милиона долара. В бюджета трябвало да бъде прехвърлен и част от заема от МВФ.

Всички трябва да пестят

"Старото правителство остави в наследство критична финансова ситуация и безброй ненужни институции", казва икономистът Александър Стефанович. Това, че от август нататък липсват пари за заплати и пенсии, показва, че през първите шест месеца на годината са направени неразумно големи разходи. "Ако новото правителство е благоразумно, трябва да признае, че Сърбия се намира на ръба на банкрута, че сме изразходвали много повече от това, което можем да си позволим и че ситуацията ще стане още по-лоша, ако продължаваме по същия начин", казва Стефанович. При тези обстоятелства единствената опция за Сърбия е всички да пестят.

Хората, работещи в частния сектор, отдавна пестят с оглед на тежката икономическа ситуация, твърди експертът. "Сега и държавните служители трябва да споделят тази съдба с останалата част от обществото", настоява Стефанович. Той не смята, че идеята на финансовия министър е добро решение на проблема. "В дългосрочна перспектива не можем да се спасим така, защото през следващата година ситуацията няма да се подобри". Само икономии и сериозни реформи могат да изправят Сърбия на крака в близките три до четири години, казва Стефанович.

"Ако правителството продължи да заблуждава обществеността за истинското състояние на нещата, Сърбия ще се отправи с пълна газ по пътя на гръцката трагедия", предупреждава икономистът Саша Джогович. Според него Сърбия няма да може да предотврати държавния фалит без подкрепата на МВФ. Тази подкрепа и свързаните с нея условия ще доведат до нова икономическа политика в страната, смята Джогович.

Нова икономическа политика?

Към тази нова икономическа политика спадат както замразяването на заплатите и пенсиите за определено време, така и реформата в държавната администрация, намаляването на субсидиите и неизбежното увеличаване на ДДС. Тъй като ситуацията в Сърбия е изключително тежка - всеки четвърти сръбски гражданин е безработен, средната работна заплата е по-малка от 400 евро на месец.


И Джогович не одобрява идеята за прехвърляне на пари от инвестиционните кредити в държавния бюджет. Но в случай на нужда това е по-доброто решение, отколкото да се правят нови дългове на висока цена на финансовите пазари, смята той. А дали сръбското правителство е в състояние да се справи с наследените проблеми? Компететност не липсва, казва Александър Стефанович, който препоръчва на управляващите да потърсят услугите на независими експерти. Най-важното условие е наличието на политическа воля за реформи. Остава да се види дали правителството ще я прояви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
4
 
21
 
! Отговори
Някой си преди 11 години
За пореден път се убеждавам, че 99 % от пишещите тук са колосални ***!!!
88
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те поне си признават.
87
1
 
5
 
! Отговори
optimist преди 11 години
до 93 - ДПС освен намеса във вътрешните ни работи, прокарване на турско влияние и турцизация друго не могат да обещаят. Иначе тези три неща, ако искаме да, към ДПС трябва да се обърнем.
86
1
 
14
 
! Отговори
до 83 преди 11 години
циркаджия ...1000 години сте били роби на римляните....къде се буташ,бе *** гръцко-----Дунав ви е било граница.имали сте з града някога и сега се дуете като жабешки бузи-я се вижте къде сте-на командно дишане сте----ако ви врътнат кранчето,българите ще стигнем до морето....че ни ядете дедовия..хахаха!!!
85
1
 
4
 
! Отговори
optimist преди 11 години
до 90 - 149 евро е, сега проверих. Явно в другия сайт информацията е била стара. Но 149 пак е доста под 400 :)
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
83
1
 
5
 
! Отговори
do optimista преди 11 години
ЗАЩО ИЗЛЪГА ЗА МРЗ В СЪРБИЯ?елементарна справка показва колко е!
82
17
 
7
 
! Отговори
редови преди 11 години
За сведение на гербаджиите, не всички са надарени с умения и предприемчивост, такива като мен разчитат изцяло на държавата да им осигури някаква работа. И след като герп ми казват че не могат да ми осигурят работа, аз се насочвам пак към БСП. Не ме интересува корумпирани ли са били или не, имат глас ми. Ако искате го разглеждайте като война между кадърни и некадърни , все ми е тая. Накрая ще видим кой ще победи.
81
2
 
33
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
Я да си гледаме нашата паничка и да не ги мислим сърбите и гърците.Трябва да се работи, да се работи много, да привлечем инвестиции в производства и да инвестираме приходите в образование и инфраструктура. Само така няма да мизеруваме.
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не не са.
79
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нашите *** никога не се уморяват да лъжат,и то на едро.Едно тука във форума говори за 310 лв. средна заплата у нас.Че това е почти минималната,бе ***.Но какво значение има това за теб,ти и толкова не заслужаваш.
78
6
 
9
 
! Отговори
до 84 преди 11 години
трябва да си МЕГА глупав, за да напишеш подобно нещо!Гарантирано от герп!
77
20
 
10
 
! Отговори
optimist преди 11 години
До няколко години България става Швейцария на Балканите. Гарантирано от ГЕРБ!
76
40
 
2
 
! Отговори
КИМОН ТОДОРАКИС преди 11 години
еи вулгароси....СЕРБИА И ХЕЛЛАС СА ЕДНО...ФИРОМ Е ЕЛЛИНСКИ...СКОРО ПИРИН СТЕ Е ГРЕЧЕСКА ЗЕМИА....БРАТЯ СЕРБИ...ГРЕКИА Е ВИНАГИ СОС ВАС СРЕСТУ ТУРКО-ВУЛГАРИТЕ..РЕКА ДУНАВ Е ГРЕЦКА ГРАНИЦА.
75
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко си идва на мястото. Сърбия трябва да си плати за имперските си амбиции в миналото. Сърбия са една аграрна страна и нищо повече ! Нито енергетика, нито туризъм, нито нищо ! Само един транспорт им остана, ама и него ще им го вземем със магистрала Струма и моста при Видин !
74
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво? Средната заплата -800 лева - хе хе тук е с зор 310 тоест сърбите са 2,58 пъти по-добре от нас
73
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Закривай!!!!!!!!!!! :)))))))
72
5
 
16
 
! Отговори
... преди 11 години
момент да си поискаме западните покрайнини. може и малко кинти да им дадем, но да си вземем своето. и естествено като условие за влизането им в ЕС. западните покраини обратно в БГ
71
6
 
41
 
! Отговори
българин преди 11 години
52 : Не зная по каква причина но с българите винаги са се отнасяли враждебно и когато сме били на колене винаги са проявявали към нас изключителна жестокост. Огледай съседите на България и си спомни как са постъпвали с нас /при това всички до един/. Дори нещастниците македонци не спряха да ни заливат с помия и сега когато *** бургии ще им вземат държавата! Още от 1878 г. жидската Англия и гнусния *** Дизраели започнаха долната си политика срещу страната. Спомни си за планът Ран-Ът, отново *ка конспирация! Единствените ни приятели са германците !!! А от руснаците хубавото което сме видели е много повече от лошото ! ЗАТОВА: ВИНАГИ С ГЕРМАНИЯ, НИКОГА ПРОТИВ РУСИЯ !
70
7
 
46
 
! Отговори
Аз преди 11 години
При гърците положението е трагедия, сърбите са зле, румънците не могат да си разделят политическата баница, македонците строят паметници, вместо да си стабилизират икономиката - сега ни е шанса да издърпаме западните инвестиции към нас, но за целта трябва яко бачкане, а не мрънкане и тюхкане!