Какви са опциите пред Кипър?

Недоволството срещу данъка върху депозитите дава резултат, поне засега
Обновена: 20 мар 2013 09:28 | 20 мар 2013 09:07, Елка Василева
60
Какви са опциите пред Кипър?
Снимка: Reuters

Кипър, един от най-малките членове на Европейския съюз, се превърна в поредната жертва на продължаващата вече няколко години криза в еврозоната. Подобно на Гърция, Ирландия и Португалия, страната се съгласи да получи спасителен пакет от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

За разлика от другите държави обаче в този случай спестителите ще трябва да участват в спасяването на държавата и да заплатят част от разходите.

Това предизвика гняв сред населението и правителството на Кипър бързо се насочи към предоговаряне на сделката. Вчера депутатите в националния парламент се обявиха против решението за налагане на еднократен данък върху вложителите в банките и това повдигна много въпроси

И така, какви са сценариите от тук нататък?

Сценарий 1 - Сделката минава, животът продължава

След няколко отлагания на гласуването в парламента в крайна сметка депутатите отхвърлиха настоящото предложение за облагане на вложителите. Решението обаче не е окончателно, тъй като вероятно на гласуване ще бъдат подложени различни варианти на споразумение.

Още по темата

Дори ако сделката бъде предоговорена с Европейския съюз, съвсем не е ясно дали кипърското общество ще приеме условията. В момента бъдещето на страната е поставено на карта, като президентът вече предупреди, че отхвърляне на предложенията заплашва Кипър с банкрут.

Но относително малкият размер на икономиката на Кипър и ограничените експозиции на други европейски банки към страната означават, че инвеститорите не са притеснени от зараза и разпростиране на кипърските проблеми към други страни от еврозоната.

В крайна сметка, ако сделката мине, всичко ще продължи по стария маниер след спасяването на другите закъсали държави – ще последва период на успокоение и увеличаване на доверието.

Сценарий 2 – сделката минава, но с цената на разклатено доверие

Дори и при постигането на някакъв компромис може да видим дългосрочни негативни ефекти върху Кипър и еврозоната. На вътрешната сцена решение за изземване на процент от депозитите ще предизвика масово недоволство срещу правителството. В такъв случай за него ще е много трудно да наложи мерки за съкращаване на разходите, които да получат подкрепа.

Примерите с Гърция и Испания ясно показват гражданското недоволство от подобни мерки.

На ниво еврозона спасяването на Кипър повдига много въпроси за начина, по който европейските власти се справят с кризата в еврозоната. Сделката със страната е безпрецедентна – това е първият случай, в който сметките на обикновените спестители не са защитени.

Това може да разклати доверието в начина, по който ЕС се справя с кризата и да предизвика опасения за евентуалните бъдещи мерки по спасяването на държави, които изпаднат в беда.

Някои анализатори предупредиха, че сделката създава опасен прецедент и може да доведе до банкова паника в други страни, където вложителите се притесняват, че банковите им сметки могат да бъдат ограбени, ако държавите им попаднат в неприятности.

Сценарий 3 – Парламентът казва не, Кипър банкрутира

Може би най-лошият сценарий е очертан от кипърския президент Никос Анастасиадис, който предупреди, че неуспехът на споразумение за спасителен план ще доведе до изпадане в несъстоятелност на правителството, срив в банковия сектор и страната излиза от еврозоната.

Президентът Анастасиадис каза, че по време на преговорите е станало ясно, че провал би довел до спиране на подкрепата на Европейската централна банка (ЕЦБ), която все още държи над водата двете най-големи банки в страната.

Няма официален механизъм за излизане от еврозоната, така че не е ясно как това ще се случи, но кипърските политици ясно разглеждат излизането от еврозоната като много сериозна заплаха.

Съставът на парламента дава на президента съвсем крехко мнозинство, което поставя всяко ключово гласуване под съмнение.

Сценарий 4 – Парламентът гласува не, но Кипър отново се обръща към ЕС

Алтернативен план за действие на кипърските политици за избягване на държавен банкрут е при евентуален отказ на парламента да одобри споразумението правителството да се обърне отново към ЕС и МВФ с надеждата за по-щедро предложение.

Такова би могло да включва увеличение на размера на спасителния план над 10 млрд. евро, което ще намали нуждата да се бръкне в джоба на спестителите. Това не е невероятно с оглед малкия размер на кипърската икономика, особено в сравнение с Гърция, която досега се е споразумяла да получи 240 млрд. евро.

Готовността за компромис обаче ще зависи от настроението на страни-кредитори като Германия, където общественото мнение вече е против спасяването на периферните държави.

Сценарий 5 – по-голяма роля за Русия

Русия вече отпусна на Кипър 2,5 млрд. евро, смята се че руски граждани държат в кипърски банки 20 млрд. евро. Официално лидерите на Русия изразиха недоволство, че не са въвлечени в разговорите за спасяване на Кипър.

Все още обаче е съмнително дали ЕС ще позволи да Русия да се включи в спасяването на островната държава.

 
Още световни икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: мвфРусияЕСКипър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
минувач преди 11 години
итане до ЛукойлТъй като част от сделките (вероятно не малка) за доставка на петрол и др. горива и продукти за България, а така също голяма част от свързаните с Вас фирми и афилирани лица (ако е необходимо могат да бъдат детайлно оповестени) са с кипърска регистрация, имате ли проблеми с плащанията и доставките до Вашите, компании! Моля да "осветите" обстойно този въпрос, тъй като указаните стоки са от стратегическо значение и всяко затруднение в тази посока е негативно за икономиката ни!
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Опциите пред Кипър са "ЕС да го духа"
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Почивката свърши! Опции няма! Хайде, вземайте лопатите и на работа!
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВРЕМЕ Е ГЪРЧОЛЯТА ДА СИ ХОДЯТ В РОДНАТА ЕТИОПИЯ........ ВИДНО Е ЗА ВСИЧКО ЧЕ ТЕ ЩЕ СИ ОСТАНАТ ДИВАЦИ ГЪРЧОЛЯТА СА ЧЕРНИ ГУРЛИВИ И МРЪСНИ *** КОИТО НЯМАТ МЯСТО НА БАЛКАНИТЕ!!!!
42
1
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 11 години
Русия държи 1/7 от света с 1/50 от населението. Според вас това е правилно, така ли? После защо имало гладуващи...
41
5
 
2
 
! Отговори
Претория - ЮАР преди 11 години
До Анонимен Кипър е европейска територия и е съвсем нормално, че намеса на Русия в Кипър може да има само със съгласието на Европа. И е време да се разбере, че Русия, чиято икономика е колкото две Холандии не е и никога няма да бъде световен фактор. Думата на Путин въобще не може да се равнява на кака ти Меркел, просто защото германската икономика и значение за света са в много пъти по-големи от руските такива. Русия може да стъпи в Кипър само с разрешение от Берлин.
40
3
 
2
 
! Отговори
Претория - ЮАР преди 11 години
До bbbКато правилната посока ти е Русия, взимай си галошите - и заминавай при колхозниците. За честните и почтените хора, мястото на руските ***, агенти и интереси е в руската им родина. В моята родина няма място за средновековни сатрапи и алкохолици.
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Seli da falirat nekolko banki v Кипър, e i kakvo?te i bez tova ne sa tehni.
38
1
 
1
 
! Отговори
Никой Никога преди 11 години
До Генерална схватка 2 - 26 - Явно гледате твърде много сапунени Турски сериали и малко четете философия и история. Всичко това води до геостратегически заключения от времето на харема на въпросния султан.
37
0
 
2
 
! Отговори
topor преди 11 години
Така.Ако все още Ви е интересно - преговорите в Москва между 2та фин. министри завършиха без резултат.Кипър предлага : Разсрочване на дълга от 2011г до 2021; Дялове от кипърски банки; Национални енергийни ресурси.Преговорите ще продължат с руски вицепремиер.
36
0
 
6
 
! Отговори
Никой Никога преди 11 години
До диди - Немога да разбера, защо все очаквате някой нещо да Ви даде? Никой на никого нищо не дава безплатно. Може би само сиренцето в капана за мишки е безплатно за мишките. Крайно време е всеки да се захваща здраво за това, което може да прави. Нито Русия, нито САЩ, НАТО и т.н.т. има намерение да ни дава нещо, или някога ни е давал нещо. Всичко е платено скъпо и прескъпо с труда и кръвта на нашите предци.
35
1
 
1
 
! Отговори
topor преди 11 години
Факти, само факти. Всяка оценка е строго лична.Но за да съм "фоб" или "фил" на некои, гледам какво става при него.Иначе - предпочитам кафявия цвят и онези древни индийски (шумерски) символи на щастието!Късмет!
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До toporНе можах да схвана идеята, хвалиш ли ги или критикуваш. Щото ако това последното е вярно направо да се изселвам на там. Писна ми всеки чиновник да ми иска разни бележки до кръщелно, а компщтъра му само за пасианси да стои. Знаеш ли примерно, че за приемане на дете в ясли искат бележка за платени данъци, която кметството услужливо издава срещу 17 кинта!
33
0
 
3
 
! Отговори
Момент преди 11 години
Защо да вземат заем?Облагат с предвидените лихви и вързват гащите за определен период.Има нещо много сбъркано в цялата работа.Кипър влезе в Европейския съюз и изгоря,ако си спомнихте бяха "Поканени" заедно с Гибралтар.Гибралтар отказа чрез референдум.сега Кипър е с четала на врата.411
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някъде прочетох: Германия превръща Европа в икономически концлагер.
31
1
 
0
 
! Отговори
topor преди 11 години
Диди, не си прав(a).От следващата година руснаците започват поетапно да въвеждат 4Данък сгради". Първо в големите градове. Също така правят лимити за колите, над които стават луксозна вещ и с по-голям данък.От тази година въведоха наказание 6000усд за държавен служител, който иска на граждани иформация, която я има в други служби. И разни др. дивотии.
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Пичагата ;)Крайно време е хората да се събудят и тази ционистка банкерска олигархия да спре да се гаври със съдбите на милиарди човешки същества по света!
29
9
 
17
 
! Отговори
диди преди 11 години
Аман от тези доморасли русофоби.Как не разбрахме, че пътят ни е с Русия. Тя ни е дала много. А какво ни даде САЩ и НАТО. Те дори не си плащат за базите Тук. И умишлино разбиха цялата ни икономика. А имахме такива пазари в бившия СССР.
28
5
 
14
 
! Отговори
морски преди 11 години
Основната функция на ЕС е да граби,всичко друго са празни приказки.
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а ЕС като цяло още повече ще затъне в л...на щото изведнъж ще се окаже че притока на капитали в ЕС е спрял и това на фона на падащия експорт от ЕС, поскъпването на енергоресурсите, бягството на производителите в Китай, огромните разходи към НАТО, разходи на войни и т.н. Така че вече има прецедент и капитала ще си търси нови тихи места извън ЕС. И еврейчетата от Вашингтон много се надяват че тези капитали ще потекът към тях. Едно не мога да разбера, ние кво правим в един умиращ ЕС и в една престъпна организазия като НАТО, които само ни смучат, изнудват, унищожават и т.н.?