Какви са опциите пред Кипър?

Недоволството срещу данъка върху депозитите дава резултат, поне засега
Обновена: 20 мар 2013 09:28 | 20 мар 2013 09:07, Елка Василева
60
Какви са опциите пред Кипър?
Снимка: Reuters

Кипър, един от най-малките членове на Европейския съюз, се превърна в поредната жертва на продължаващата вече няколко години криза в еврозоната. Подобно на Гърция, Ирландия и Португалия, страната се съгласи да получи спасителен пакет от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

За разлика от другите държави обаче в този случай спестителите ще трябва да участват в спасяването на държавата и да заплатят част от разходите.

Това предизвика гняв сред населението и правителството на Кипър бързо се насочи към предоговаряне на сделката. Вчера депутатите в националния парламент се обявиха против решението за налагане на еднократен данък върху вложителите в банките и това повдигна много въпроси

И така, какви са сценариите от тук нататък?

Сценарий 1 - Сделката минава, животът продължава

След няколко отлагания на гласуването в парламента в крайна сметка депутатите отхвърлиха настоящото предложение за облагане на вложителите. Решението обаче не е окончателно, тъй като вероятно на гласуване ще бъдат подложени различни варианти на споразумение.

Още по темата

Дори ако сделката бъде предоговорена с Европейския съюз, съвсем не е ясно дали кипърското общество ще приеме условията. В момента бъдещето на страната е поставено на карта, като президентът вече предупреди, че отхвърляне на предложенията заплашва Кипър с банкрут.

Но относително малкият размер на икономиката на Кипър и ограничените експозиции на други европейски банки към страната означават, че инвеститорите не са притеснени от зараза и разпростиране на кипърските проблеми към други страни от еврозоната.

В крайна сметка, ако сделката мине, всичко ще продължи по стария маниер след спасяването на другите закъсали държави – ще последва период на успокоение и увеличаване на доверието.

Сценарий 2 – сделката минава, но с цената на разклатено доверие

Дори и при постигането на някакъв компромис може да видим дългосрочни негативни ефекти върху Кипър и еврозоната. На вътрешната сцена решение за изземване на процент от депозитите ще предизвика масово недоволство срещу правителството. В такъв случай за него ще е много трудно да наложи мерки за съкращаване на разходите, които да получат подкрепа.

Примерите с Гърция и Испания ясно показват гражданското недоволство от подобни мерки.

На ниво еврозона спасяването на Кипър повдига много въпроси за начина, по който европейските власти се справят с кризата в еврозоната. Сделката със страната е безпрецедентна – това е първият случай, в който сметките на обикновените спестители не са защитени.

Това може да разклати доверието в начина, по който ЕС се справя с кризата и да предизвика опасения за евентуалните бъдещи мерки по спасяването на държави, които изпаднат в беда.

Някои анализатори предупредиха, че сделката създава опасен прецедент и може да доведе до банкова паника в други страни, където вложителите се притесняват, че банковите им сметки могат да бъдат ограбени, ако държавите им попаднат в неприятности.

Сценарий 3 – Парламентът казва не, Кипър банкрутира

Може би най-лошият сценарий е очертан от кипърския президент Никос Анастасиадис, който предупреди, че неуспехът на споразумение за спасителен план ще доведе до изпадане в несъстоятелност на правителството, срив в банковия сектор и страната излиза от еврозоната.

Президентът Анастасиадис каза, че по време на преговорите е станало ясно, че провал би довел до спиране на подкрепата на Европейската централна банка (ЕЦБ), която все още държи над водата двете най-големи банки в страната.

Няма официален механизъм за излизане от еврозоната, така че не е ясно как това ще се случи, но кипърските политици ясно разглеждат излизането от еврозоната като много сериозна заплаха.

Съставът на парламента дава на президента съвсем крехко мнозинство, което поставя всяко ключово гласуване под съмнение.

Сценарий 4 – Парламентът гласува не, но Кипър отново се обръща към ЕС

Алтернативен план за действие на кипърските политици за избягване на държавен банкрут е при евентуален отказ на парламента да одобри споразумението правителството да се обърне отново към ЕС и МВФ с надеждата за по-щедро предложение.

Такова би могло да включва увеличение на размера на спасителния план над 10 млрд. евро, което ще намали нуждата да се бръкне в джоба на спестителите. Това не е невероятно с оглед малкия размер на кипърската икономика, особено в сравнение с Гърция, която досега се е споразумяла да получи 240 млрд. евро.

Готовността за компромис обаче ще зависи от настроението на страни-кредитори като Германия, където общественото мнение вече е против спасяването на периферните държави.

Сценарий 5 – по-голяма роля за Русия

Русия вече отпусна на Кипър 2,5 млрд. евро, смята се че руски граждани държат в кипърски банки 20 млрд. евро. Официално лидерите на Русия изразиха недоволство, че не са въвлечени в разговорите за спасяване на Кипър.

Все още обаче е съмнително дали ЕС ще позволи да Русия да се включи в спасяването на островната държава.

 
Още световни икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: мвфРусияЕСКипър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Но Путин иска паричките да се върнат в Русия а не да да ги даде на Меркел. Така че Меркел сега ще си спомни момента когато в Москва се опитваше да бръщолеви някакви глупости за човешките права на Пуси Раиът и т.н. а също така подкукуросва продажните украинци да плюят срещу Русия за което Путин разбира се не е забравил. Така че деофшоризацията на руската икономика може и стане, но най-важното е че ЕС и конкретно Меркел са дискредитирани много яко. На всички им е ясно че за това има само една дума ГРАБЕЖ. След което Меркел може само да мечтае че ще я изберат пак, а ЕС като цяло още повече ще зат
25
3
 
7
 
! Отговори
Пичагата ;) преди 11 години
Е как така какви са "опциите" пред Кипър?!?! То е ясно,бе! ;) "Опцията" е само една... Да се приеме "Спасителният план",който със сигурност ще предложат...то е ясно... "великите Миротворци и господари" от САЩ плюс "приятелчетата" им от една дузина ЕВРЕЙСКИ БАНКИ :) ;) :) ! И ако Кипър се "дърпа"... най вероятно ще има скърцане със зъбки и дърпане на ушички от "Господарите"! В краен случай... както в бивша Югославия... "ПРИЯТЕЛСКИ БОМБИ" с обеднен уран!!!.....
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цялата работа е в това че има един много по-голям играч от Меркел и Обама, а именно Путин. Преди време той каза че е за деофшоризация на руската икономика, демек стига сте си държали парите в чужбина. И тъпата *** Меркел си е направила простите изводи че може с мълчаливото съгласие на Путин да ограби руснаците в Кипър или меко казано след като не искат руснаците да помагат доброволно, просто ще ги ограбим а Путин ще си мълчи щото това е изгодно и за икономиката на Русия. След което разбира се руснаците ще си помислят дали да си държат парите в Кипър или ще ги инвестират в Русия. Но Путин иск
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Денислав ВезенковНе мога са разбера как такава малка държава на пустинен остров е направила такива задължения, за какво са ги ползвали тия пари?? Za da pomognem na bratiata Gurci koito ne se obrushtat da ni poglednat sega...
22
1
 
5
 
! Отговори
topor преди 11 години
Въпреки острия тон, при руснаците има 2 противоположни линии на коментари. От една страна официалните власти са загрижени за проблеми при операционните сметки на руски фирм, не толкова за депозитите. От друга - смятат че това е начин част от парите да се върнат в Русия.По-важното в средносрочен аспект за тях е, че обмислят преструктурирането на резервите си. Считат, че делът на еврото в тях е прекалено висок, и нищо чудно в даден момент да го изсипят на пазара.Иначе - шоуто продължава.
21
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що никой не коментира колко фалшива е финасовата основа на световната икономика и как новата играчка - глобализмът работи в полза само на 100-200 фамилии дето управляват света.Истината е, че и след ерата на човека Слънцето ще продължи да грее както и преди нея, но няма да има кой да се тормози за валутния курс и пазарите.
20
1
 
11
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
МНОГО Е ВАЖНО НА КЪДЕ ЩЕ СИ ОБЪРНЕ....ДУПЕТО АФРОДИТА.....
19
5
 
9
 
! Отговори
Генерална схватка 2 преди 11 години
Който иска да разбере стратегията на завоюването, нека гледа "Великолепният век". Защо Османлиите завладяха Балканите, Унгария, Крим, Северна Африка?. Защото начело са заставали умни султани, които са поставяли най-умното за везири и паши. От един окръг държавица в рамките на Византия, те за два века стават световна сила. Дори предпочитат умните жени за най-близките си наложници. Всяка жена дава секс, но не всяка е умна. Който спечели Кипър, негов е Близкия изток. Русия или НАТО.
18
2
 
8
 
! Отговори
Денислав Везенков преди 11 години
Те руснаците естествено че ще помогнат на Кипър. Въпросът е дали това ще стане безвъзмездно с 2 млрд (щом има руски депозити за 20 млрд. евро) или ще стане със заем (естествено че със заем им е по-изгодно, той поне ще трябва да се върне).Не мога са разбера как такава малка държава на пустинен остров е направила такива задължения, за какво са ги ползвали тия пари??
17
3
 
10
 
! Отговори
Генерална схватка преди 11 години
Защо не погледнете от друг ъгъл. Защо Кипър трябва да фалира. За да изгонят Руснаците. Кипър да остане опорна точка за НАТО срещу съседната по море Сирия., да се пръвърне във военен плацдарм. Сирия се атакува по суша, само морето е отворено. Затваря се морето, задушава се Сирия. Стратегически план на НАТО. Гласуването против - проваля плановете на НАТО. Подготовката за тоталната война е към края си. Липсваше последното звено. Войната временно се отложи. Ако Русия купи Кипър - губи НАТО.
16
3
 
14
 
! Отговори
Преговарящ от ЕС преди 11 години
До Дворжак: Как не се сетихме да искаме при влизането ви в ЕС да затворите и 5 и 6 блок на АЕЦ не знам. Грешка, наша грешка. Нищо, сега ще ви цакаме с Шенген докато не затворите военнопромишления комплекс и икономиката като цяло. Нас ни трябват baby-sitters, помощници на възрастни (напикаващи се и болни от Алцхаймер), камериери, селскостопнаски работници, боклуджии и сервитьори.
15
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Посвещава се на руския народРуский цар е на земятанай-велик, над всички пръв,русците са наши братя,наша плът и наша кръв.Кат Русия няма вторатъй могъща на света;тя е нашата подпора,тя е нашта висота!Руска сила, руска воля,руска кръв и руский потще избавят от неволянаший падналий народ.Бог поддържа крепка мишцаи ръка спасителна;той е вложил ней в десницасабя отмъстителна.Нам Русия е надежда,руский цар е наший спас -никой друг не ни поглежда,не помисля зарад нас.Немци, френци, англичанинаши са враждебници,дружни с нашите тирани,с нашите изедници.
14
8
 
10
 
! Отговори
Alabala преди 11 години
Точно заради СССР и сега Русия че си умрете гладни, голи и боси!
13
7
 
15
 
! Отговори
БРАВО КИПЪР преди 11 години
Урок по национално достонство за всички наши жалки "политици"
12
12
 
12
 
! Отговори
bbb преди 11 години
Павилната посока е Русия.
11
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Все още обаче е съмнително дали ЕС ще позволи да Русия да се включи в спасяването на островната държава."Ей, ало, Русия сама решава къде, кога и как да се намеси.
10
9
 
19
 
! Отговори
До 10 преди 11 години
На теб руснаците отдавна са ти помогнали иначе сега щеше да пишеш на турски а не на български така че не бъркай топлото с мекото. А что се касае до продажните партийки в Бг за това не са виновни руснаците, а ние българите. Между другото след толкова протести в страната, кой е виновен че в момента ни управлява пионка от Вашингтон, протеже на ГЕРБ? Ами ние разбира се.. така че ние сме си овце и си заслужаваме съдбата. И стига с тая зависимост от Русия. Цяла Европа от тях купува енергоресурси.
9
3
 
7
 
! Отговори
Другомислещ преди 11 години
СоциализЪмът свърши 1989г. С това свърши и руската помощ за интернационалната "солидарност" към всякакви "патриотични", "революционни", "народноосвободителни" и всякакви други измислени движения, много от които после се обърнаха срещу Русия. Защо трябва Русия сега пък да помага на Кипър. Нека "помогнат" сега ЕС и Америка. Значи 10-15% върху депозитите, защото повечето били руски. Ами ако бяха американски щяха ли да ги обложат?
8
2
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 11 години
Те руснаците това отдавна го искат. Но по-скоро ще си отворят военна база там, срещу заплащане :)
7
2
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Проблема на кипърският народ е че скоро ще е един от най богатите ! Преди 2 години еврейски компании откриха огромено находище на газ в Кипърски териториални води .Находището има газ за над 100 милиарда долара - Еврейски бизнесмени и еврейски банки атакуваха Кипърската икономика с цел да плячкосат или казано приватизират находището - ако кипърци бяха взели сега този заем то залога е находището !! Това е проблема !! Население под 1 милион с находище на газ за 100 милиарда и готов клиент Турция