Кипър е в шок след споразумението с ЕС

Десетки започнаха да теглят парите си от банкомати
Обновена: 16 мар 2013 16:23 | 16 мар 2013 16:22, Петя Славова
164
Кипър е в шок след споразумението с ЕС
Кипър е в шок след приетото споразумение за спасителен план. Снимка: БТА

Кипърските граждани и чужденците, живевещи на острова, бяха днес в шок след обявеното в Брюксел споразумение за спасителен план за Кипър в размер на около 10 милиарда евро, което включва извънреден данък върху банковите депозити, предаде АФП.

Парламентът се очаква да гласува утре принципно за този безпрецедентен данък преди банките да отворят отново врати във вторник, тъй като понеделник е почивен ден, пише БТА. Кипърският президент Никос Анастасиадис се очаква да се завърне от Брюксел около 14.30 часа и да участва в извънредно заседание на правителството. Този данък, който би трябвало да донесе приходи от 5,8 милиарда евро, ще се прилага за всички лица, живеещи на острова - от кипърските служители до руски олигарси.

След оповестяването на новината за споразумението, постигнато късно снощи в Брюксел, десетки кипърци и чужденци, живеещи на острова, можеха да се видят пред банките, за да теглят пари от банкомати.

Заместник-председателят на Института по публично счетоводство Мариос Скандалис обяснява обаче, че сумите, равняващи се на данъка, са вече блокирани.

Международните кретидори поискаха от Никозия да въведе извънреден данък от 6,75 процента върху всички банкови депозити под 100 000 евро и данък от 9,9 процента върху депозити над този праг, както и данък върху лихвите по депозитите.

Още по темата

След около десет часа преговори с ЕС, кипърското правителство, накрая отстъпи по въпроса за данъка върху депозитите - въпрос, който дотогава разглеждаше като "червена линия", отбелязва АФП.

Кипърският министър на финансите Михалис Сарис бе заявил в началото на март, че подобна мярка ще бъде "катастрофална" за Кипър.

Споразумението включва също увеличение на корпоративния данък от 10 на 12,5 процента - още една "червена линия", която кипърското правителство премина, посочва АФП.

Същевременно стана ясно, че решението на Еврогрупата по спасителния пакет за Кипър в размер на около 10 млрд. евро изключва филиалите на кипърските банки в Гърция. Категоричното уверение даде гръцкият финансов министър Янис Стурнарас, цитиран от агенция АНА-МПА. Стурнарас уточни, че решението на Еврогрупата изключва депозитите във филиалите на кипърските банки в Гърция и че стабилността на гръцката банкова система е гарантирана.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 11 години
до 145 Руснаците и Америка играят заедно според мен -долърът се вдигна еврото падна !!!
143
0
 
1
 
! Отговори
Представете си преди 11 години
Бачкате десет години и пестите, правите планове....отделяте всичко възможно на страна. Изведнъж ви казват, че 1 година от живота ви работейки е било напразно.
142
0
 
3
 
! Отговори
Orda преди 11 години
Въобще не се заблуждавайте, сега в Кипър после и в другите стани от т.н. ЕС4.
141
0
 
1
 
! Отговори
Analiz преди 11 години
Rusnazite gubqt 3,5 miliarda v Kipar.Otsega natatuk rusnak nqma da stupi v Kipar. I ste stava samo zle i po zle v Kipar.Rechenieto na Ewrokomisiata da kradne ruski pari e sablaznqwasto.
140
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе всички плюете по банките,ама сте ги задръстили с пари.....Тук по стар български се конфискува всичко,а не %....Опичайте си акъла,защото тук е в пъти по-зле от Кипър !!!
139
0
 
2
 
! Отговори
НСР преди 11 години
Евреите почнаха да спасяват пак.
138
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ne mi pyka sa vas .
137
0
 
5
 
! Отговори
Христина преди 11 години
Историята с Римската империя се повтаря. Колониэиране на цялата Южна Европа...!!!
136
0
 
3
 
! Отговори
Вуте до 132,141 преди 11 години
Като няма прокопсия, Плюл съм в тази орисия!
135
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До sopol плюеш си в хляба бе коментаторчето. щом в интернет има цензура не ми се мисли кво е работническо дело...kato kaza cenzura-niakoi gleda li v petuk v sutresnia blok na kanal 7 kak oriazaha prof.Vuckov po sredata na izrecenieto-pusnaha reklami i posle-DIREKTNO sledvastoto predavana/trugna po-rano ot grafika/.I tova samo zastoto pocna da opredelia sluzebnia kabinet kato zastitavast interesite na cuzdi durzavi... Ba_i parodiata na durzava...,b_si kavalskata televizia...:))
134
4
 
2
 
! Отговори
slav преди 11 години
До Анонимен Никога няма да се случи във Германия Франция скандинавските страни само във Южна Европа там се краде и оперира финансовата престъпност.
133
5
 
3
 
! Отговори
slav преди 11 години
Когато членуваш във една организация и тя вече не е за теб и твойте възможности разплащаш се със съответната и напускаш съвет към Гърците и техните островчета играещи ги офшорки никой не ви е длъжен да ви издържа деситилетия.
132
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С право негодуват и протестират хората в Гърция,Кипър,Италия,Испания и Португалия. С тези мерки за икономии не могат да си изплатят заплатите на *** ратаи от Балканите.
131
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 130- българите когато и да ги унищожат все са закъснели,българите винаги са носители на злото.
130
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
гърция и кипър са осиновени от ЕС ,сега да си ги хранят,даже и БГ трябва и ние да си търсим наследството.
129
3
 
4
 
! Отговори
do Вуте преди 11 години
Къде си видял българка да си продава децата бе *** мръсен?
128
1
 
2
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 11 години
ШУЛЦ от Брюксел е съобщил, че спестявания до 40 хил. евро няма да бъдат облагани с данък. Това означава, че бедните не с ударени здраво. Парите на руските олигарси са откраднати от народа на Русия. За богатите хич не ми пука, да им приберат 50 процента от откраднатото, им пожелавам! А на доста хора в сайта пожелавам многода не се вълнуват - вредно е за сърцето.
127
1
 
8
 
! Отговори
Вуте до 132: преди 11 години
Само когато гъркините започнат да проституират и да си продават децата в България и гърците да плячкосват банкоматите у нас, ще повярвам че сме по добре от тях!
126
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голямата грешка на ЕС бе, че прие *** като кипърците, гърците, испанците и нас. Да си бяха седяли нормалните държави, да си бяха излезли и от кризи и от мризи, а не гражданите им да бачкат, за да хрантутят негодници като нас.
125
5
 
5
 
! Отговори
До 16 Bob: преди 11 години
До Bob:Всички тракийски ***, вън от Кипър!