Сблъсъци кюрдски бойци-армия в Югоизточна Турция

Анкара се притеснява от исканията за независимост
Обновена: 23 юли 2013 12:03 | 20 юли 2013 11:12,
12
Сблъсъци кюрдски бойци-армия в Югоизточна Турция

Отново сблъсъци в югоизточна Турция. Те обаче не са продължение на серията демонстрации срещу правителството, а акция на кюрдската общност.

Стотици кюрди излязоха на улиците, за да отпразнуват завземането на сирийския граничен град Рас ал Айн. То беше постигнато от партията „Демократичен съюз“ след сблъсък с ислямистки бойци. Тези събития дават повод на Анкара за притеснения от засилване на борбата за кюрдска независимост и на турска територия.

Протестите се състояха в град Чъзре, където демонстрантите хвърляха бомби и факли към бронираните автомобили на полицията. Отговорът беше водни оръдия и дим. Сблъсъците станаха факт само няколко часа след като кюрдски бойци заплашиха Анкара, че ако не ускори плановете си за помирение с реални стъпки и ходове, ще бъде отговорна за последиците.

Въпреки, че през октомври миналата година Анкара и лидерът на Кюрдската народна партия Абдула Йоджалан, който е в затвора, започнаха мирни преговори, няма реален напредък.

Кюрдите искат реформи, които включват увеличаване на правата на кюрдите и промяна на закона за антитеророзъм, заради който много представители на това малцинство са в затвора.

Сред другите искания са създаване на възможност за обучение на кюрдски език и понижаване на бариерата, която политическите партии трябва да преминат, за да влязат в парламента.

Премиерът Реджеп Ердоган пък настоява преди всичко те да изтеглят бойците си в северен Ирак.Дългогодишният конфликт с кюрдската общност до момента е отнел живота на 40 хил. души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
8
 
! Отговори
АРКАН преди 10 години
Без ФЕС в ЕС!
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Турция се разпада
9
5
 
5
 
! Отговори
dady преди 10 години
kiv vi e problema s turciq?da go duhat vsi4ki turciq moje da se opravi s vseki,no neznam dali bilgariya moje ako ima vitresen konflikt:)
8
3
 
12
 
! Отговори
tihomir.borisov3 преди 10 години
Да на кюрдският език в Турция.
7
11
 
19
 
! Отговори
Боби преди 10 години
Да се говори, че Турция е силно развита страна е смешно. Сравняванета на 100 милионна Турция с 7 милионна България по икономики е неравнопоставено. Обаче средностатистическия турчин живее много по зле от средностатистическия българин. Изобщо турция си е арабски свят - един мъжки свят без особенни права. Изобщо са много далеч от цивилизация, въпреки, че на места я има.
6
1
 
12
 
! Отговори
До 5 преди 10 години
Ще поживеем ще видим. Турците в Бг са едни кюрдите в Турция друго. И тяхното робство ще свърши.
5
6
 
8
 
! Отговори
До 4 преди 10 години
Небих казака че са толкова развити. Те са комбинация от модерно и забатачено което няма да ги доведе до никъде. Турчина си е турчин като ***, много деца мисли се за голямата работа и как да се изнася на запад про *** щото по развити.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЛалаKolkoto v B1lgariq 6tese u4i Turski ezik,tolkova i v Turciq 6tese u4i Kurtski ezik ili Kurdite 6te imat prava ili svoboda v Turciq ( tova nikoga nqma da stane )
3
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименmoje dasa gnusni,ama kakvoto i da pravqt sa po-dobre razviti ot B1lgarite v vsqkak1v plan,parvo im stignete Armiqta,Ikonomikata,Texnologiite i mn.dr. togava govorete,vie ste mnogo po-zabata4ili ot tqx ama ste tragnali tqx dagi gledate.......
2
5
 
26
 
! Отговори
Лала преди 10 години
Пожелавам на кюрдите свободата за която се борят и независимост. Имат право на това. Турското робство е писнало на всички!!!!
1
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
гнусни бай ***