Сърбия скочи заради "Турция е Косово и Косово е Турция"

Дачич: Не може така в модерна Европа
Обновена: 25 окт 2013 17:37 | 25 окт 2013 17:30, Елка Василева
143
Сърбия скочи заради "Турция е Косово и Косово е Турция"
Ивица Дачич. Снимка: Reuters

Заявеното от турския премиер Реджеп Ердоган, че Турция е Косово и Косово е Турция, предизвика острата реакция на Белград. Сръбският премиер Ивица Дачич каза, че изявлението на Ердоган е директна провокация срещу Сърбия, предаде РТС.

„Турция е Косово и Косово е Турция“, заяви в сряда турският премиер Ердоган при посещението си в косовския град Призрен. Косово е моята втора страна, каза Ердоган пред няколко десетки хиляди души.

В реч на митинг, в който участва заедно с премиера на Албания Еди Рама и премиера на Косово Хашим Тачи, турският премиер заяви: „Скъпи братя и сестри, имаме обща история на културата и цивилизацията. Не забравяйте, че Турция е Косово и Косово е Турция. Ние сме толкова близки, че дори авторът на турския химн Мехмет Акиф Ерсой е от Косово, от Печ“.

Сръбският премиер Дачич съобщи, че външното министерство в Белград ще предприеме съответните стъпки.

„Не за първи път има подобни изявления и подобно нещо не бива да се случва. Очевидно е, че има изказвания, които не съответстват на изразеното желание от страна на Турция да развива добри отношения със Сърбия“, каза Дачич.

Той посочи, че с такива изявления не може да се изгражда нормализация на отношенията между Белград и Прищина.

Дачич каза, че се оказва, че е нормално и възможно в рамките на предизборната кампания за местните избори в Косово /3 ноември/ турският премиер Ердоган да каже, че Косово е Турция, а не е нормално и допустимо „ние да кажем, че Косово е Сърбия“.

„Не може така в една модерна Европа. Може би може в някои други системи, но що се отнася до нас, това не е възможно“, каза Дачич.

Първият вицепремиер на Сърбия Александър Вучич пък поиска незабавно извинение от турския премиер Ердоган, пише на сайта си „Вечерне новости“.

„Смятам, че това изявление е голям скандал и искам незабавно извинение от Турция и нейния премиер Ердоган“, каза Вучич.

По думите му Ердоган много добре знае, че „Косово не е турско още от балканските войни“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До МАШАЛЛАХ !Da ga du ....aaa avstrieca
127
7
 
1
 
! Отговори
.I. преди 10 години
До da ve ... u tapacite:Ти първо се научи да пишеш, пък после коментирай бе червей дебилен.
126
7
 
7
 
! Отговори
МАШАЛЛАХ ! преди 10 години
Австрийски депутат се обръща към турския посланик ..."Г-н посланик качвайте се на Orient Express и обратно в Истанбул,във вашия мечтан рай"....vbox7/play:7d7072b5==============================================================Браво! Много яко. Жалко че нямаме такива политици с топки между краката.
125
8
 
7
 
! Отговори
Юсуф преди 10 години
Всички сме хора на този свят и носим чувства святи и всички имаме сърце -и бедни и богати.Ердоган се е самообявил за баща и закрилник на всички народи от бившата османска империя. Чуди се как да ги ласкае и привлича-но времената вече са други.Империите вече не са на мода. Така ,че да си гледа само Турция която може и да се разпадне ако не се разбере с кюрдите.
124
9
 
6
 
! Отговори
da ve ... u tapacite преди 10 години
Ot balgarite po prosti nema v cql svqt. Ama 6to ne se zemete na seriozno i da ripnete na Turcia a
123
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До KitodarАко говориш за сирийците - малко е трудно сириец да се припознае за турчин.Доста си имат самосъзнание на сирийци, че даже през годините и желание за лидерство в региона около Сирия.
122
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те турците ако бяха истински турци, пак добре. Ама то сега в Турция има почти само кюрди и *** и разни *** с тях и разни арабески. А тези последните (кюрди и т.н.) представляват и управляват страната, защото една страна - това е нейното население. И тези тука българските турци които пишат в нашите форуми са някви ***, дето родителите им не са ги строявали да учат. Умните турци (познавам такива) са на различно мнение от тяхното и не идват да се излагат и да излагат "турчина" с тъпотии.
121
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До анTi puk za 4ovek li se vzimash ve,nedey obijda dqdo si
120
12
 
9
 
! Отговори
ан преди 10 години
до 107За какви Балкани говориш бе мислюмче. Вие сте си анадолци.Не в Европа ами на пьпа на Европа да живеете все сте си сьщите мюслета.Сьщо като нашите роми сте. От далеч си личите ,та ако ще и чували с пари да имате.
119
7
 
4
 
! Отговори
Kitodar преди 10 години
След някоя и друга година ще скочи и за България , нали сега ни пълни с техни граждани , които ще се припознаят като турци и хоп , те ти ново Косово.
118
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Shtom kosovarite sa saglasni s dumite na Erdogan i rakoplqskat ne razbiram vas kvo vi zasqga ili interesuva,nie da gledame nashite sanarodnici v zapadnite pokraynini no yavno te za vas sa nikoy i ne vi interesuvat balgarska rabota
117
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ядрената тояга.
116
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До националистстрахотен филм препоръчвам го на всички които иската все повече да осъзнават истината
115
4
 
19
 
! Отговори
Made in Varna преди 10 години
Тая кума лиса ердоган много подценява интелекта на косоварите. Те самите турци не щат турция, той тръгнал европейци да прикотква! Да си гледа пършивия мустак и забулената женичка и да не си вре кривото лице дето требе и не требе! Наглостта му е толкова голяма, че и пред Меркел се правеше на велик, и на Израел размахваше пръст. *** ***!
114
5
 
3
 
! Отговори
Subudi se! преди 10 години
Tova otdvana se znae! Ako niama skoro takova hristiansko obedinenie ni chaka gibel, te veche sa se vnedrili v vlasta i mediite...
113
37
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да живее велика ТУРЦИЯ
112
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
(Много моля администратора на сайта да не изтрива коментара - показаното на снимката е достатъчно красноречиво!)my.telegraph.co.uk/metinyilmaz/files/2012/02/01ataturk.jpgПоддръжниците на Ердоган, нещо да имате да кажете?
111
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-малоумното същество на света е турчина.
110
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Nay zlobnoto sashtestvo v sveta e balgarina
109
8
 
20
 
! Отговори
До баш Гювенди Хасан преди 10 години
До HASAN GUVENГювендийо, не дразни нормалните хора! *** сте и никога, ама никога няма да ви пуснем в Европа! Гледайте какво ще стане с великата ви държава, когато Кюрдистан стане свободен и независим! Ще подтичвоте покрай масите с туристи, ще предлагате всичко - от йени ракъ до пъпчетата (и това под тях!) за консумация! Имаше надежда, че нещата ще тръгнат към оправяне. Ердоан, Аллах да го поживи, та да съсипе държавата ви, показа как се мачка демокрацията. Чака го съдбата на Мендерес!