Варуфакис "бомба": Готвихме план за GRExit!

Бившият финансов министър твърди, че споразумението е катастрофа
Обновена: 14 юли 2015 12:14 | 14 юли 2015 10:40, Елка Василева
58
Варуфакис "бомба": Готвихме план за GRExit!
Янис Варуфакис. Снимка: Reuters

Бившият гръцки финансов министър Янтис Варуфакис хвърли поредна бомба, като разкри, че е имало план за излизане на Гърция от еврозоната и за въвеждане на паралелна валута в страната, съобщават гръцките медии.

Разкритията на Варуфакис предизвикаха остри реакции.

Бившият финансов министър каза, че е имало група в неговото министерство, която е подготвяла излизането на Гърция от еврозоната.

Още по темата

Пред австралийски телевизионен канал Варуфакис окачествил споразумението, постигнато в Брюксел вчера, като "катастрофално" за Гърция и го сравнил с Версайския договор.

Депутатката от партията Нова демокрация Дора Бакояни обави пред телевизия Мега, че Варуфакис е бил фаталният човек през цялото време на преговори с кредиторите. Мнението на повечето депутати в 300-местния парламент е, че Варуфакис е човек, чиято роля е изключително съмнителна, каза Бакояни.

От своя страна депутатът от ПАСОК Андреос Ловердос смята, че е абсолютно необходимо Варуфакис да бъде призован в съда за изявленията си и за това, че след резултата от референдума той бил предложил на премиера Алекис Ципрас излизане на страната от еврозоната.

Малко преди това пред местното радио Риъл ФМ Варуфакис казал точно обратното, а именно, че правителството е имало планове за избягване на GRExit-а.

"Никога не сме говорили за наша валута, правихме това, което сме били длъжни да направим, тоест да избегнем GRExit-а", казал бившият финансов министър.

В интервю за сп. "Нюзстейтстмън" бившият финансов министър разкрил, че сериозно обмислял вероятността за GRExit и че бил предложил издаването на паралелна валута по калифорнийски модел, както и "подстрижка" на заемите от Европейската централна банка в случай, че Франкфурт затвори гръцките банки.

Той добавил, че неговото предложение не е минало, и добавил, че е имал план Б за излизане на Гърция от еврозоната.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 52ха ха и след като се ,,сгромоляса,,вашата противна единна валута,Вие господине се сабуждате милионер нали.или ще получите душевен оргазъм че не сте само Вие непрокопсник.Не е важно на мен да е добре ,а важно на вуте да е зле,,,Чест и почитания господине,,
31
1
 
18
 
! Отговори
ВЪРЛ ПРОТИВНИК преди 8 години
До Анонимен 41ОТЛИЧНО!!!!!!!!МОЯТА СЪКРОВЕНА МЕЧТА Е *** СЪЮЗ И МАСОНСКА ВАЛУТА ДА СГРОМОЛЯСВА С МОЩЕН ГРЪМ И ТРЯСЪК!АМАН ОТ МАСОНСКА МАФИЯ!!!!!
30
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До "отличниците"-редактори, завършили с 6 по всичко, благодарение на тоталното преписване:Оправете си заглавието и после си избършете г.за с купените дипломи: ГотвЕхме, а не готвИхме, еди кво си, нъл тъй!
29
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Варуфакис е ФИНАНСИСТ----АЗ СЪМ ГЕНИЙ!Съумявам да работя ,да си плащам кредитите , да помагам на дечора и да си храня жената.Пазаря се за всяка стотинка и внимавам да не се увличам по простотий.Това е живота---ДА УМЕЕШ ДА ВИДИШ НЕПРЕКЪСНАТА БОРБА.Предадеш ли се --УМИРАШ!
28
4
 
17
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Този тарикат със сигурност се опитва да докара Гърция до хипер инфлация, за да "опрости" дълговете на баща си и приятелчетата му.
27
4
 
16
 
! Отговори
Педераст преди 8 години
Ооо много секси тоя Варуфакис
26
1
 
20
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Ми, още не е късно. Парите не са дадени. :)))
25
0
 
16
 
! Отговори
Steve Keen преди 8 години
Не си разбрал какво говори. Говори за частен дълг в началото (това включва бизнес дълговете) и обяснява как той трябва да се балансира с увеличаващ се държавен, за да не затъне икономиката. После и раздуването на държавния не помага и трябва или да се опростят дълговете или да се налеят пари в населението. Това банкерите го знаят но не го искат, защото ще е за тяхна сметка. При т.н."количествено смегчаване" в САЩ се опитаха да налеят пари в населението ЧРЕЗ банките, но не стана, нищо не стигна до хората въпреки напечатаните трилиони - мижав резултат, понеже така не става...
24
2
 
18
 
! Отговори
до Steve Keen преди 8 години
Steeve Keen в интервюто си говори за намаляване на частния дълг чрез увеличаване на заплатите. В случая с Гръцката икономика говорим за неуправляем държавен дълг, в следствие на: а) раздут, неефективен и скъпоструващ държавен апарат (тук включвам и държавните предприятия и техните служители) б) неплащане на данъци от страна както на гражданите, така и предприемачите в Гърция.Проблема няма как да се реши с увеличаване на заплатите на държавните служители.
23
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Казват,че банките са необходимо зло.Но злото оставено на спокойствие има ужасяващия навик да нараства лавинообразно.Днес Гърция,утре и в други страни.Щеше ли да има в България строителен балон,ако не бяха банките.Щяха ли толкова невинни хора да изгорят жестоко.И толкова ли е добра банковата ни система.Какво ли би се случило ,ако трябва да актуализират ипотечните кредити както в Испания.Така,че преди да ругаем една талантлива личност със своеобразен и своенравен характер,да видим себе си.
22
15
 
27
 
! Отговори
Само едно преди 8 години
Само едно не мога да разбера - този след като се изниза като П.Р.Ъ...Н.Я защо продължават да го питат за мението му - дори е станал колумист в Гардиън? Явно се търси жълтото и евтината сензация! Жал ми е за гърците - този им го навря много лошо. Той винаги може да отиде в чужбина - гладен няма да остане, но тези които си го избраха ще му сърбат попарата години наред! Но както се казва - каквото сам си направиш и Господ не може да ти направи!
21
15
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КВА БЕШЕ КВА СТАНА !!! АМИ ТО БЕ ЯСНО ОТ САМОТО НАЧАЛО ЧЕ ТИЯ ЗАЕМИ СА ИЗМАМА АБЕ ВЪОБЩЕ ВСИЧКО В ЕС И ЕВРОЗОНАТА Е 1 МАФИОТСКА СХЕМА ЗА ОГРАБВАНЕ НА ТАЛМУДИСКО-МАСОНСКИТЕ *** И ТЕХНИТЕ ИНСТРУМЕНТИ ЗА ОГРАБВАНЕ СА МВФ, СБ, ЕЦБ И ФЕД. КОГАТО СЕ УНИЩОЖАТ ТИЯ ПИПАЛА ОКТОПОДА САМ ЩЕ УМРЕ ОТ РАНИТЕ СИ И ВСИЧКИ ЩЕ ЖИВЕЯТ С ВИСОКИ ДОХОДИ И СТАНДАРТ КОЙТО СЕГА ИМ СЕ ОТНЕМА ЗА ДА НАПРАВЯТ ИЗВРАТЕНИЯТ НОВ СВ. РЕД. КОЙТО Е ПРОТИВОВЕС НА БОГА И БОЖИЕТО ИЗНАЧАЛИЕ, ЗАЩОТО ТЕ СА ПОКЛОНИЦИТЕ НА АНИХРИСТА
20
1
 
28
 
! Отговори
Факис преди 8 години
Гръцкият Закон на Паркинсон: "Двама гърци правят за два часа - поради разногласия - това, което един грък прави за един час
19
22
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А Путин защо свали боинга, а? Айде сега на трибунал!
18
1
 
19
 
! Отговори
Steve Keen преди 8 години
До УудРазбирам, но под "намаляване на заплати" се разбира целия спектър от мерки по "затягане на колани" заплати, пенсии, субсидии, въобще наливане на пари в икономиката. А върху частниците може да се влияе чрез минималната заплата.В едно друго интервю той обяснява как се дават заеми - не се взима от "немски работници", ами се създава позитивен баланс от едната страна asset (това е банката) и негативен от другата (клиентът). Когато се изплати дългът, двата баланса се ликвидират и банката остава обогатена с лихвите. Ликвидирането на заеми не ощетява никого, понеже парите ги е нямало по пр
17
12
 
23
 
! Отговори
Анти преди 8 години
пишман преподавател и управник
16
13
 
25
 
! Отговори
Стефан преди 8 години
Този Факис е клоун в европа го приемат за подигравка:https://youtube/watch?v=Afl9WFGJE0M
15
2
 
34
 
! Отговори
Steve Keen преди 8 години
Разбиращите английски, чуйте това Keiser Report: Guest Steve Keen on ponzi economics на youtube. Steve Keen, добър приятел и колега на Варуфакис (и двамата са австралийци) дава брилянтно обяснение на това как работи системата. Защо икономиката е различна от домашните финансии:УВЕЛИЧАВАНЕТО на заплатите (не намаляването им) ликвидира дефлационния натиск като вади страната от депресия, хората И държавата стават платежоспособни за сметка на богатството на банките. Затова банкерите искат намаляване на заплатите!
14
7
 
21
 
! Отговори
До >>> преди 8 години
Къде намеси сега и Бпойко тука? Това троловете сте голяма работа, за 2 копейки повече ще пишете под статии коментари, които нямат нищо общо. Пиши под статиите за банкянската тиква, какво пишеш тука вече станахте смешни и се получава ефекта на бумеранга.
13
5
 
22
 
! Отговори
.......... преди 8 години
До Одисей 121......Лъжеш--Русия каза ще не вижда смисъл от това да има трибунал--като намекна че разследването специално се протака--за да може да се заличат факти и свидетели.С това също намекна за изчезналият пилот на Украинските ВВС-който е свалил Боинга......Същият пилот веднага след свалянето на Боинга,е пуснат в отпуска а след това изчезва от дома си заедно със съпругата си...Роднините вече година не знаят нищо за него....