Турция вече не вярва в "Турски поток"

Москва ни иска само като транзитна страна, смятат в Анкара
20 юли 2015 12:40,
122
Турция вече не вярва в "Турски поток"
Снимка: "Газпром"

Турция все още не е убедена в нуждата от реализацията на „Турски поток“, става ясно от думите на министъра на енергетиката на страната Танер Йълдъз, цитирани от руското издание Newsru.

“Москва вижда в нас само транзитна страна. За нас това няма никакъв смисъл“, коментира той и допълва, че Анкара настоява да създаде заедно с „Газпром“ съвместна система за доставки.

Още по темата

„Такова нещо беше договорено веднъж, но Русия се отметна от думата си“, обясни Танер Йълдъз.

От месеци Турция и Русия преговорят за реализацията на „Турски поток“ - проектът, който наследи „Южен поток“. Тръбите на новия газопровод трябва да минат по дъното на Черно море и да завият към турския бряг, а не да продължат към Варна, каквито бяха плановете за „Южен поток“.

Така руският газ трябва да премине през територията на Турция до газов хъб на гръцко-турската граница. Оттам европейските клиенти на „Газпром“ ще купуват договорените количества суровина.

Целта на тези планове е да бъде заобиколена Украйна. Досега ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер категорично заявява, че след 2019 година транзитът през страната ще бъде прекратен.

След спънките, които поставя Анкара, сега обаче на Русия й остават още две възможности, за да реализира главната си цел – разширяване на „Северен поток“, което беше лансирано по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург, както и да продава газ за Европа на украинската граница.

Вторият вариант е по-евтин, защото няма да изисква допълнителна инфраструктура. Той ще даде смисъл и на Енергийния съюз, приоритет за Комисията Юнкер, защото идеите на Брюксел са при това положение преговорите с Русия по цената на газа вече да са двустранни във формат ЕС – Русия.

Целта е да бъде ограничено влиянието на Москва в бившите й сателитни републики.

Още икономически новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
виновен българин преди 8 години
Рашките не са стабилен бизнес партньор. С тях работа не става. Сега остава да обвинят Бойко че заради българите не могат да го направят. Нали все ние сме им виновни . . .
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Na turzite bG podaravadvhe toka y bG sedesche na tamno 1978 g naprimer Zelta na turzite da ni porobat ili da rasdelat bG kato kopar
43
0
 
7
 
! Отговори
Жокеро преди 8 години
Турския пАток беше *** блъф на още по-*** джудже...изобщо след агресията на роССия срещу Украйна патоците умреха.....тъпите руснаци загубиха хиляди милиарди от тез два спрени проекта50 години експлотация х 50 милиарда приход на година = 2500 милирда *** долара...ама с просто ченге начело -толкоьз
42
0
 
9
 
! Отговори
666 преди 8 години
С премахването на санкцийте срещу Иран,влиянието на Русия върху пазарите за нефт и газ ще намалее още повече.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
INFO TI NESI INFO. PROCHETI ZA OTKRITIYATA V NAUKATA ZA POSLEDNITE 5 GODINI. 70% SE PADAT NA AZIA 13% NA USA I OSTANALOTO NA EVROPA.
40
2
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
До ИнфоПрогресът се е развил благодарение на арабските учени от средните векове,запазили и доразвили достиженията на античния свят.Има документален сериал по този въпрос,заснет от европейци.Гледайте,попрочетете нещо преди да пишете.
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИнфоЗащо не попрочетеш,каква наука развива Китай(ядрена държава,космическа програма,произвежда всичко,което се сетиш),а говори- глупости за 200г съревнования?!
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Аман пишманТези въпроси ги задавай към избраните от "теб"политици,а иначе това е публична информация,която можеш да провериш(ако знаеш как)
37
3
 
16
 
! Отговори
Инфо преди 8 години
До всички които толкова хвалят Китай :Да Китай е голяма работа, но наистина ще стане голяма работа, когато китайските университети започнат да провят открития с принос в световният прогрес, а не само "копи-пейс".От двеста години университетите на Европа и САЩ се съревновават и така се е развил прогреса. И още китайският балон се спука. Само за миналият месец ЦБ на Китай е инвестирала 209 милиарда $ за поддържане акциите на китайските фирми. Колко още може така ?
36
0
 
2
 
! Отговори
Аман пишман преди 8 години
До гесПри положение, че имаме толкова много пари и получаваме толкова малка лихва, защо ни е да теглим кредите срещу голяма лихва ?Е аз знам, че нащи са голями "играчи", ама как не те избраха тебе, че да оправиш БГ ?
35
11
 
13
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Путин е НГзен отсекъде, само се моли да го не лашкат ного болезнено, но в политиката нема милост, батенка. Вече на пазара излиза иранския газ и Реджеп ага знае как да нагласи Вовата. За да каже един Премиер, че "Русия се отметна от думата си", значи резания вече е опрял.
34
10
 
16
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Още преди две седмици Милер поръча да се договаря транзит през Украйна след 2019 г., те никока не са имали опцията Турски поток, поради липса на пари. Всичко беше временен блъф.
33
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 91Абсолютни глупости пишеш, за да стане Китай номер едно икономика, ще им трябва поне още едно десетилетие да подържат икономически ръст от над 6-7 %, та какво е положението на ЕС, знаеш ли колко автомобила са произведени минаалата година в малка Чехия ?
32
5
 
13
 
! Отговори
гес преди 8 години
До Анонимен 91Валутния резерв на БНБ,е 26млрд евро,депозиран в германската национална банка срещу 0,05% лихви,на своя страна те ни отпускат кредити на 4,5% лихва.Германия дава стокови кредити на различни европейски държави,което ги заробва дългово(Гърция,скоро и България)в същото време германската икономика отчита ръст и "чичо Ханс"получава отлични доходи,а реално истинската работа я вършат емигранти.Дойчланд не се е разплатила с никоя държава за кредитите,които е вземала...и още мн.др
31
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 83Ох това за западащите САЩ и ЕС, го слушам още от времето на Брежнев :))) крайно време е да си набиете в ушанките простата истина, ЕС и САЩ са най-мощните икономики на тоя свет, които произвежда всичко, абсолютно всичко, от картофи до самолетоносачи
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Одисей 1 ,от 64Благодаря,че ми го обясни така простичко,ниските цени на петрола прецакаха мераците на САЩ,да станат световен износител на газ,като сега на пазара,ще се намеси и Иран(който има най-големите запаси от природен газ,а не кравестан),от друга страна Саудитска Арабия никога няма да допусне американците да се намесят в този бизнес,по начина,по който желаят,а лостовете за това на саудитците са много прости,могат да добиват на 10 пъти по ниски цени от ФАЩ и пак,ще печелят.
29
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция си има свои интереси в Кавказкия регион, които не съвпадат с тези на Русия, това което направи Ердоган е да хлъзнее Путин и да си затвори другите врати в Черно море
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Задача за първи клас:-кое е по-евтино,доставка по непрекъснат тръбопровод с дължина 2 000км,или доставка с танкери на разстояние 20 000км,на ограничени количества газ?
27
4
 
3
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Значи Германия ще купува газ от Русия и ще го продава на Украйна? Гениално, просто няма как да не е по-ефективно от това директно да се купува от Русия.---------Да си чувал простичките неща, че колкото по-голямо количество купуваш, толкова по-евтино ти го дават? Или в кръжоците по Путинистика такива неща не ви говорят :-)
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЧекистКакво значение има откъде го взима, важното е че през тяхната мрежа влиза по-евтин