Турция прекрати преговорите с Русия за "Турски поток"

Липсвал напредък, затова Анкара ги замразява едностранно
30 юли 2015 19:23,
391
Турция прекрати преговорите с Русия за "Турски поток"
Снимка: Газпром

Турция реши да прекрати преговорите с Русия за реализиране на проекта "Турски поток" заради липсата на напредък в преговорния процес, съобщи ТАСС, като се позовава на турската телевизия Хабертюрк.

Една от причините за забуксуването на преговорите е липсата на съгласие за намаляване на цените на руския газ. Страните подготвяха споразумение за намаляване на цената за закупуване на газ от 1 януари 2016 г. с 10,25 на сто, но то не бе подписано.

Още по темата

Има и редица други въпроси, по които Турция и Русия не са съгласни. Според Хабертюрк преговорите за "Турски поток" са прекратени временно и не е известно кога ще бъдат възобновени.

От месеци Анкара и Кремъл преговорят за реализацията на газопровода - проектът, който наследи "Южен поток". Тръбите на новия газопровод трябва да минат по дъното на Черно море и да завият към турския бряг, а не да продължат към Варна, каквито бяха плановете за "Южен поток".

Така руският газ трябва да премине през територията на Турция до газов хъб на гръцко-турската граница. Оттам европейските клиенти на "Газпром" ще купуват договорените количества суровина.

Целта на тези планове е да бъде заобиколена Украйна. Досега ръководителят на "Газпром" Алексей Милер категорично заявява, че след 2019 година транзитът през страната ще бъде прекратен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


391
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Златните резерви на РФ са се увеличили, но цената на златото падна. В крайна сметка загубата е 17 000 000 000 евра, които руския народ трябва да плати
138
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не Турция ,а САЩ ги решава тия работи. Иначе-пак някое атентатче...масови безредици..стрелби из тълпите..и изобщо-Майдан
137
3
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 2823400 тона злато ВСВ заминаха за САЩ и СССР получи необходимите и неща(Това извън Ленд Лиз) който има "КЕШ" под Юргана има бели пари за черни дниЗаради санкциите и то персоналните санкции на САЩ срещу бизнесмени вече никой не инвестира в САЩ банки и ценни книжа. Не купуват и недвижими имоти в САЩ като дългосрочни инвестиции. Защото САЩ по еди кой си АКТ може да "АКТУВА" и да ти вземе всичко което имаш на запад ако не си му угоденПарите на Мафията се върнаха в Русия и заработиха
136
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В края на краищата газопровод ще има, но без пазарлък няма да се мине. В Ориента това е задължително. А спирането и започването отново са просто техники на преговорния процес - кой ще се спазари по-добре.
135
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиЖалко ще трябва да ядат злато скоро.
134
4
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 27811% от БВП на РФ е външния дълг и намалява защото рашките се отървават от всички доларови запаси. 108% е външния дълг на САЩ и се покачва. Независимо от печатницата на зелени хартийки - тоест долариРусия е на 7 място по запаси от злато и се покачва като има 1/8 от БВП на САЩ който има само два пъти повече(ако го има а не е смесено с други метали злато)Самата Руссия е един от най-големите производители на злато и други подобни инвестициони разменни метали и ценни камъни
133
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
60 новонапечатани рубли за един смачкан долар - това е жестоката истина за великата и необятна страна
132
1
 
6
 
! Отговори
... преди 8 години
"Като дойде зимата - ще се убедите че проблем ще имат други хора."---------------------------------------------------------------------------------------Така говорехте и за отминалата зима
131
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Григорий Распутин 270РасПутин сигурен ли си че ще има такова нещо като Украйна в този и вид 2019г? Аз не съм сигурен. Украйна де-Факто е ФАЛИРАЛА. Не знам как ще изкарат зимата. Според мен въпросът е на колко части ще се разпадне Украйна и кога. И колко части ще прибере Москва в последствие. А Десен сектор вече си заплю обастите дето минават тръбите. Нали за това бяха зулумите преди няколко седмици.
130
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Набуко. Южен Поток, Разширението на Северен Поток, Силата на Сибир, Турски Поток - все мегапроекти дето никога няма да бъдат реализирани, както не беше организиран воден транспорт от панчарево до драгалевци - великата идея на гениалните ни ръководители
129
5
 
8
 
! Отговори
U2 преди 8 години
Страхотна новина! Поредния грандиозен провал на Путин. Одобрявам.
128
5
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Турците ще трябва поне да почерпят с шербет и рахат-локум нашите политици за това, че провалиха строителството на Южен поток. Сега те нямат конкурент и могат да се пазарят здраво за евтин газ с Русия. Това, че за тях ще е евтин, разбира се , не значи, че и на нас ще го продават евтино.
127
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Газопровода е скъпо удоволствие особенно за купувачите. За справка се обърнете към Р.Овч.
126
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 268Между Плевен и Пловдив са големи плитчини и не става. Там най добре с каруца.
125
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 272Китай и другите азиатски тигри изпитват ОГРОМЕН ама наистина ОГРОМЕН неедостиг на енергия (от всеки род и вид). Китай за твое сведение е вече номер 1 във ВЕИ производството. Не защото им пука за екологията а защото правят всичко да задоволят потребностите си за това на много квадратни километри от как се казваше тяхната пустиня са монтирани фотоволтици. И сателитни снимки показаха за 3 години само едната площадка се е увеличила 5 пъти и още продължават да добавят.
124
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В света се строят повече от 20 LNG терминала, включително в Германия, Русия, Полша и Гърция въпреки кризата. Повече от 100 LNG терминала са на проекти етапи. Само в Австралия има 6 терминала в процес на изграждане и 5 действащи. Цената на един терминал надминава $1 млрд. така че всеки може да пресметне за какви инвестиции става дума.
123
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 268Морския транспорт е най-евтин но с уточнение по обем, тип и вид на пренасяните стоки.Представи си че Германия произвежда ГАЗ Х. Китай иска да го купи. Кое е по-евтино тръбопровод 10000км или кораби. Ако ГАЗ Х е токсичен - Кораби иначе не. Ако Газ Х е взривопасен - тръбопровод определено по-малко щети от мини ядрена бомба танкер за ГАЗ. Ако Газ Х е корозивен и ти трябват няколко вида покрития - Определено тръбопровод. Пробие ли танкера - БУУУУМ!Сори още Рим има тръби не каци за
122
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой те е излъгал че газопровода между Русия и Китай - силата на сибир се строи?
121
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво се палите толкова, да не би аз да съм виновен, че морския транспорт е най-евтиния. Това са икономическите реалности и които не се съобразява с тях търпи загуби. Ето прехваления северен поток работи на загуба и вече най-големите оптимисти не вярват че някога ще се изплати. Русия нападна Украйна за да пренасочи количества на природен газ към северен поток и да намали загубите, но уви цялата кървава война беше безмислена.
120
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 274Цената на газта булгаргаз за крайни потребители в момента е 250лв с ДДС за 1000кубика