Турция прекрати преговорите с Русия за "Турски поток"

Липсвал напредък, затова Анкара ги замразява едностранно
30 юли 2015 19:23,
391
Турция прекрати преговорите с Русия за "Турски поток"
Снимка: Газпром

Турция реши да прекрати преговорите с Русия за реализиране на проекта "Турски поток" заради липсата на напредък в преговорния процес, съобщи ТАСС, като се позовава на турската телевизия Хабертюрк.

Една от причините за забуксуването на преговорите е липсата на съгласие за намаляване на цените на руския газ. Страните подготвяха споразумение за намаляване на цената за закупуване на газ от 1 януари 2016 г. с 10,25 на сто, но то не бе подписано.

Още по темата

Има и редица други въпроси, по които Турция и Русия не са съгласни. Според Хабертюрк преговорите за "Турски поток" са прекратени временно и не е известно кога ще бъдат възобновени.

От месеци Анкара и Кремъл преговорят за реализацията на газопровода - проектът, който наследи "Южен поток". Тръбите на новия газопровод трябва да минат по дъното на Черно море и да завият към турския бряг, а не да продължат към Варна, каквито бяха плановете за "Южен поток".

Така руският газ трябва да премине през територията на Турция до газов хъб на гръцко-турската граница. Оттам европейските клиенти на "Газпром" ще купуват договорените количества суровина.

Целта на тези планове е да бъде заобиколена Украйна. Досега ръководителят на "Газпром" Алексей Милер категорично заявява, че след 2019 година транзитът през страната ще бъде прекратен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


391
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цената на LNG e $200 за 1000 куб.м и продължава да пада
118
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 269леле УМНИКО толкова тъпо изказване не бях чувал.Китай, Индия и другите азиатски тигри прекарват газ и петрол на своя територия с цистерни?Русия строи за и до Китай тръбопроводи с дължина няколо хиляди километра? В застой?Някой спомена че се увеличава дебита на северен поток - КАК - с полагане на нови тръби.Нямам думи! Хора мислете преди да поствате.
117
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 264подводен тръбопровод само военен може да унищожи - тоест акт на война. Кораб за превоз на сгъстена газ е плаваща мини ядрена бомба. Няколко самоделни ракети и кораба заедно с половината пристанище или с целия терминал ще си идат. Да взривиш наземен тръбопровод е лесно но няма да има мини ядрена бомба само гооолям факел докато не спрат газта и не заварят дупката. Тръбопровода е опасен около населени места но там по принцип има охрана
116
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Факт е, че терминали за втечнен газ се строят навсякъде по света, а строежите на газопроводи са в застой.
115
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еееее, най-после копейкаджиите се съгласиха, че морския транспорт е най-евтин. Направо не мога да повярвам.
114
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Троловете на путин само злословят за изтрадалия украински народ. Как не ви е срам?
113
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 264Разбира се че си от софия. Ако морето беше проста работа нямаше да можем да се разминем от софиянци в морето. А относно Терминалите те са само алтернатива на тръбопроводите. Както вятърните централи са алтернатива на Аец примерно.
112
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 263Набуко - се набута. Откриха шелфов петрол и газ в цялото източно средиземноморие(турция, кипър, сирия, израел, гърция) Кюрдите ако турците ги притиснат още ще спрат всеки тръбопровод или чрез атаки ще го направят нерентабилен през източна Турция и Северен Ирак. ИДИЛ подбива цената на петрола за сега Турция е печеливша от това но САЩ ги натискат защото не могат собствения си Шистов да продават. За да печели Турция ще пусне руската ГАЗ. Даже и отстъпка ще си договори.
111
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиНе разбрахме, спирането на ТП лошо ли е за *** или поредният гениален Негов ход ?
110
1
 
2
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Абсолютно ясно е,че докато не свърши войната няма да се строи нищо!Нито Потока(в който и да е вариант),нито Набуко,нито ТАНАП.За по-екзотичните варианти да не говорим.А войната ще продължи поне още 2 години и най-вероятно няма да има победител.
109
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 254Да умнико корабите са най-евтин транспорт а комбиниран с ро-ро или контейнерна технология и още повече Обаче прехвърляне на сгъстен газ с кораби е необходимо само до острови защо:Трябват ти 2 терминала, 2 склада за газ, 2 помпени станции, поне 2 кораба и след това ти трябват ТРЪБИ до потребителите получаващи над определен обем до тогава на парче с цистерни сгъстен газСамите кораби са плаващи мини ядрени бомби. Примерно през каналите и част от проливите като Босфора не се движат
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Корабите който трябваше да положат тръбите в дълбочинната част на тръбопровода си тръгнаха началото на месеца. Всичко е блъф.
107
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най - важната причина е, че Турски паток поначало беше невъзможен, по причини политически, икономически и исторически, освен във въображението на някои хора.
106
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 252Никой не те кара да мразиш украинците а техни управляващи. Малко факти:1. за 25 години украйна продаде на САЩ всички видове въоръжение които са били в СССР ЛЕГАЛНО ДОКЛАДВАНО И НА ООН комисия по оръжейните сделки2. за 25 години освен 2 -3 оръжейни предприятия като Мотор Сьич работещи с Руссия други предприятия не са получавали или не са правили инвестиции. Не говоря за леката промишленост като шоколадовия крал Порошенко(но в леката промишленост инвестициите относително са малки
105
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мен какво ме грее, че някаква си държава била велика
104
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак ви казвам, морския транспорт е най-евтин. Но не ми пречите да си бърборите за хубавите газопроводи без никакви загуби, даващи работа на хиляди работници по подръжката, хиляди охранители с верижни машини и хеликоптери и още хиляди свързани с тях обслъжващ персонал или просто лапачи.
103
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Копейкаджиите се опитват да ни накарат да мразим украинския народ. Защо да мразя моите братя украинци с които се разбирам без преводач, хора от нашата черга?
102
1
 
5
 
! Отговори
не се притеснявайте преди 8 години
До 245Северен поток - това е реалността!
101
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Седим и спорим спорим и се усещаме че седим само...Рашките и Турция ще се споразумеят. Най-малкото Рашките ще кажат на Турция БГ Паток още не е закрит официално(реално компаниите седят и чакат) Как смятате колко лесно може да се бутне правителството на ББ? И Турция която поставя като приоритет ИКОНОМИКАТА от както Ердоган е на власт ще даде зелена светлина. Това са си съвсем нормални боричкания. А че ГАЗ през Украйна 2019 няма да се трансферира това е ясно още от първото спиране на ГАЗта от Укр
100
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 246и по какво щяха да работят 20000 да бутат газа ли?