Турция прекрати преговорите с Русия за "Турски поток"

Липсвал напредък, затова Анкара ги замразява едностранно
30 юли 2015 19:23,
391
Турция прекрати преговорите с Русия за "Турски поток"
Снимка: Газпром

Турция реши да прекрати преговорите с Русия за реализиране на проекта "Турски поток" заради липсата на напредък в преговорния процес, съобщи ТАСС, като се позовава на турската телевизия Хабертюрк.

Една от причините за забуксуването на преговорите е липсата на съгласие за намаляване на цените на руския газ. Страните подготвяха споразумение за намаляване на цената за закупуване на газ от 1 януари 2016 г. с 10,25 на сто, но то не бе подписано.

Още по темата

Има и редица други въпроси, по които Турция и Русия не са съгласни. Според Хабертюрк преговорите за "Турски поток" са прекратени временно и не е известно кога ще бъдат възобновени.

От месеци Анкара и Кремъл преговорят за реализацията на газопровода - проектът, който наследи "Южен поток". Тръбите на новия газопровод трябва да минат по дъното на Черно море и да завият към турския бряг, а не да продължат към Варна, каквито бяха плановете за "Южен поток".

Така руският газ трябва да премине през територията на Турция до газов хъб на гръцко-турската граница. Оттам европейските клиенти на "Газпром" ще купуват договорените количества суровина.

Целта на тези планове е да бъде заобиколена Украйна. Досега ръководителят на "Газпром" Алексей Милер категорично заявява, че след 2019 година транзитът през страната ще бъде прекратен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


391
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
4
 
6
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Григорий Распутин 310РасПутин ако не си наясно има над 19 тер батальона (това не са Десен Сектор). Те са иззели функциите на Милицията/Полицията(каквото и да е сега в Украйна) и се спонсорират от местни велможи. Десрен сектор има към 10 батальона които я воюват я седят в тила и правят зулуми.Освен товяа има ВСУ които не могат да си направят мобилизацията защото към 5 милиона мъже са забегнали кой накъде види вкл и в РФ. Събери всичко това с фактически фалит на правителството = разпадане
158
1
 
6
 
! Отговори
работещ преди 8 години
До Боби 313:Неспасяем си! Отказвам се! В същност, просто си потвърждение на правилото, че с комунист НЕ СЕ СПОРИ. Безсмислено е. Апропо, неграмотнико, пише се "милиарда", а НЕ "милярда" като тебе. Идва от "мили" - хиляда. Няма ли кой да го прибере в лудницата този неграмотен комунист бе?
157
4
 
13
 
! Отговори
ukrainec преди 8 години
Истината е че Русия е изритана в сибирския *** от целия цивилизован свят.
156
5
 
4
 
! Отговори
me преди 8 години
Хм, хм, тази новина все пак има и други страни. Предположението е, че Русия губи като не строи през Турция. Само че в случая, насилвайки Турция да е само транзитна страна, Русия защитава европ. интереси (и свои). Защото Турция е демонстрирала вече изнудване към Европа точно на такова основание. Освен това, ако няма газопровод, се пита в задачата от къде Европа ще си набави газта? Русия, ще спести едни 20-30 милиарда, и вероятно ще ги насочи към Китай. Южна Европа обаче остава без газопровод...
155
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До работещ 331В банката на БРИКС беше приет долара защото Външния или Конвертируем Юан не е готов. Освен това Банката на Брикс за сега ще се ползва за буфер при краткосрочни плащания от няколко седмици. 100 милярда са нищо само бвп на РФ 2000 милярда за миналата година да не говорим за гиганта Китай. Следващата цел ще бъде Банката да спонсорира закъсали страни за да се махнат от МВФ като се спонсорират само конкретни "физически" проекти а не както МВФ налей едни милярди пък колко ще откраднат..
154
3
 
7
 
! Отговори
българин преди 8 години
Боже, Боже Всемогъщи, ела Боже и си прибери вересиите. Може да започнеш от Анонимния по-долу и Боби. В тиквите им витаят международни заговори и конспирации против любимата им Русия. Те НЕ са българи, а СЪВЕТСКИ ХОРА - изкуствено създаден вид, който, освен да славослови съветската държава (преди - СССР, сега - путлерова Русия) и да плюе САЩ, за нищо друго не е кадърен. Кадърен е обаче, да замърси и овони всеки форум с фантастичните си простотии.А нещата са толкова ясни - "Турски поток" НЯМА.
153
0
 
7
 
! Отговори
работещ преди 8 години
До Боби: Ниската ти интелигентност ме кара да пиша неща, които "***" трият. Сега пак сънуващ комунистически цветни сънища - продажбите на щатски ценни книжа били намалели. Ами защо тогава, делът на долара в резервите на същите тия основни купувачи - Китай, Япония, Южна Корея, Русия и пр. се е УВЕЛИЧИЛ? Комунистическата ти мечта за бягство от долара просто НЕ СЕ СБЪДВА, даже в банката на БРИКС за основна валута БЕШЕ ПРИЕТ ДОЛАРЪТ.Просто се откажи да мислиш, защото ИЗОБЩО не ти се отдава
152
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Азиатците сега се кефят - за тях ще има повече. Насила тикат Русия в ръцете на Китай и това ще изяде главата на западняците. За суровини пазар винаги ще има. Технологии без суровини какво са?
151
7
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 306Да прав си но защо тогава всички от БРИКС, а и разни други като Турция която иска да се присъедини започнаха да се отървават от САЩ ценни книжа само Япония остана на ги купува в големи количества? Дойде ли падежа прибират доларите, купуват нещо или правят инвестиция и след това я в натура я в Юани я в Евро или друга валута смо не в Долари?
150
1
 
6
 
! Отговори
българин преди 8 години
Dnes.bg, пак сте преписвали от ТАСС, съответно материалът ви е слаб. Турският министър, отговорен за преговорите, преди седмици каза, че Русия предлага на Турция да бъде транзитна страна, а за Турция това е безсмислено, тя иска да е партньор - да участва в разпределението (съответно - в решенията на кого колко и в печалбата). Отделно, че изобщо не могат да се споразумеят за цената. С две думи, "Турски поток" днес съществува само в мераците на Москва, отделно - Евразийски съюз практически няма.
149
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 299 от 1.6.2015гЦена на природния газ при продажба от Обществения доставчик на крайните снабдители и на клиентите, присъединени към газопреносната мрежа 484,26 лв./1000 м3 (52,05 лв./MWh) без акциз и ДДС;(580лв с ДДС)Сайта на Булгаргаз
148
5
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 294Колега това с Фалита на САЩ е просто БАКАЛСКА сметка а те са най-точниФЕД РЕЗ дава 100$ на Правителството на САЩ за Х години като трябва да се върнат 110$(примерно)как мислиш от къде САЩ ще вземе тези 10$ - Като вземе нови долари - Като вземе реално нов заем под формата на хартийки.Споменахме че ВЪНШНИЯ дълг е 108% от БВП но никой не е споменавал колко е ВЪТРЕШНИЯ дълг на САЩВъншен дълг $18 329 000000000Общ дълг на гражданите $16 908 000000000дефицит на бюдж 5 480 000000000
147
4
 
8
 
! Отговори
at преди 8 години
Става както предполагах. Отново икономически провал за Путин.
146
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 298: Много си се загрижил за това, какво ще харчи Путин, т.е. Русия. Не е ли по-добре да помислим за собствените си сметки? Няма проект с Русия, който нашите политици да не са провалили. И какво спечели България от това? Нищо, нищичко. Е, може офшорните сметки на някои пишман-демократи да са набъбнали. Ако Турция се откаже от Турски поток, то ще бъде само защото САЩ ще платят повече за това. Те поне си знаят сметката.
145
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Копейкаджиите много го закъсаха
144
0
 
6
 
! Отговори
7 преди 8 години
Колкото и да се плюнчи рубладжията, не може да тушира лошата новина. За нас е супер добра. Яко!
143
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цената на златото пада, а на путин му трябват долари за да плаща на наемните убийци в Украйна. Сега ако тръгне да продава огромни количества златото ще падне още повече и загубите за Русия могат да стигнат катастрофически размери.И цялата тази глупост я направиша шепа московски управляващи, които решиха да не държат държавните авоари в долари.
142
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 286Те САЩ опитаха да направят Майдан в Турция за едни дървета ако си спомнятеКакво стана тогава?Турция скъса отношенията си с Израел. Хисбула и сие веднага натиснаха на Израел, който трябваше да вложи няколко милярда в поредната военна операция и то без формалната подкрепа на Турция.След това САЩ за пореден път заиграха картата КюрдистанА след това ИДИЛСега цялата източна и Южна граница на Турция гориТурция все по сериозно е срещу САЩ действия в районаА Инджирлик е по договор
141
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рубладжиите пак захваната любимата си тема за фалита на САЩ. Деца, какво да ги правиш. На мен още в детската градина ми разправяха как западняците са обречени и всеки момент ще се сгромолясат.
140
2
 
3
 
! Отговори
5 преди 8 години
Русия никога не е изглеждала по-жалка. Изкефих се! Довечера ще почерпя за хубавата новина.