Турция реши: Границите затворени с Гърция и България!

Нужни са и милиарди долари, за да се справи с бежанския поток
20 сеп 2015 09:26,
168
Турция реши: Границите затворени с Гърция и България!
Снимка: Reuters

Турция ще поиска от ООН да съдейства за разрешаване на проблема с мигрантите.

"Ще направим всичко възможно проблемът да бъде внесен в дневния ред на Общото събрание на ООН, където да се излезе със становище за неговото разрешаване", заяви турският премиер Ахмед Давутоглу, който разговаря с представители на сирийските бежанци.

Давутоглу трябваше да отиде в Одрин, за да се срещне на място с бежанците, които преди пет дни окупираха града и магистралата към Капъкуле в опит да преминат през западната граница в Гърция или България.

Още по темата

Вместо в Одрин обаче срещата се състоя в Анкара, в правителствената резиденция Чанкая.

Турският премиер заяви още, че ще изпрати на световните лидери писма, в които ще ги запознае с проблемите на бежанците и ще ги призове да ги приемат в своите страни.

В разговора с представителите на бежанците Давутоглу е подчертал, че до понеделник трябва да прекратят протестите си и да се завърнат обратно.

"Вие успяхте да накарате света да чуе вашия глас. Нашата молба е вече да се върнете към нормалния живот. По време на Курбан Байрам ще ви осигурим настаняване в града, който искате, в лагера, който пожелаете. Ние не искаме сирийските граждани да измират в Егейско море или по пътищата през заградените граници", заяви Давутоглу.

Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш пък обяви, че Европейският съюз ще отпусне до 1 милиард евро, за да се помогне на Турция, която оказва подкрепа на бежанците. Той посочи, че мигрантската криза струва на Турция 7,6 милиарда долара.

По думите му Турция няма да отвори границите си с Гърция и България за мигрантите, защото повечето от тях не разполагат с валидни паспорти и визи.

Ако обаче европейските държави се ангажират да приемат произволен брой бежанци, които в момента се опитват да отидат на запад от Турция, Анкара е готова да им предостави самолети за превозване.

Според статистиката на турската Служба за брегова охрана 53 228 бежанци са били спасени досега в териториалните води на Турция, а 247 души са загинали в опит стигнат до Гърция по море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 2030 официалният език в Република Турция ще е кюрдски, ще се говорят още български, гръцки и естествено руски. Арменски няма да се говори в Турция защото окупирана Западна Армения с планината Арарат ще се съедини с същинска Армения!
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А като е втората най мощна армия защо се наака след като при Ел Хамидия 2 (два) баталйона на Сирийската Арабска Армия обърнаха в бях 3000 души турска групировка?И какво стана с "буферната зона" в Сирия, защо я няма, нали вече щяхте да си пиете кафето в Дамаск?Мечти, мечти!
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименИ като е най голямата икономика защо почна да гони бежанците от своя територия?
35
6
 
9
 
! Отговори
история преди 8 години
Турция винаги е била заплаха за съседите си и Европа. Имало е един кратък период в който сме имали шанс да ги натирим ведъж завинаги отвъд Босфора но нашите европейски "приятели" не са ни позволили. Сега сме слаби и беззащитни, Бог да ни е на помощ
34
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция няма бъдеще! Присъединявайте се към Кюрдистан!
33
6
 
13
 
! Отговори
Навици преди 8 години
Знаете ли, че турците преди да си бръкнат в носа първо си бъркат в г..за ?!
32
3
 
15
 
! Отговори
Авторнафейлетон преди 8 години
Глобализацията е вредна за Европа. Турци,сирийци,афганистанци,иракчани и всякаква друга ислямска *** принадлежат към Азия и Африка и нямат място в Европа.
31
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"***" никога не е бил час от пикливата османака *** империя! Турският башибозук беше временно окупирал българската земя!Сега Анадолска Турция незаконно е окупирала българки територии!
30
3
 
14
 
! Отговори
Анадол преди 8 години
Турски сериал:- Фатма, плакала ли си?- Да, как разбра?- Мокри ти са мустаците!
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНе, ти беше докато мляскаш мазен дюнер!
28
2
 
12
 
! Отговори
стратег преди 8 години
Че Турция е основен спонсор и оказва логистична подкрепа на ислямистите спор няма. Тънката им сметка беше че след няколко години ще могат да нахлуят със сухопътни сили и да окупират Сирия, но ето че руснаците им блокираха плановете
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе благодарете се, че е затворила границите, че иначе ако иска може да ни натовари с 2 милиона маймуни
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция е терористична ислямска държава снабдяваща и подкрепяща другата терористична Ислямска Държава
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НеАнонименИД се финансира от САЩ
24
8
 
5
 
! Отговори
НеАнонимен преди 8 години
До Анонимен 25ИД се финансира от пробития ти рубладжийски мозък
23
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо точно сега се затварят границите, а не по-рано? Пусна се слух, че Русия влиза в Сирия и страшните терористи побегнаха с тн бежанци към ЕС и пиндосите се уплашиха, че в Сирия няма да останат хора, защитаващи техните интереси.
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИД се финансира от САЩ
21
10
 
9
 
! Отговори
Тео преди 8 години
До Атакист. Браво на Турция, като приюти толкова хора, всички държави да се събере в едно не могат да бъдат като съседа ни. Как няма да ги приютява като са в беда, вие сте си добре и дай сега да плюем по чуждото нещастие. Абе не сте хора, а ***. Моли се да не стане такова нещо при нас, че нас няма кой да ни отвори обятия. За мен Съседа ни се държа мъжки, а не като многото Европейски лидери да ревът постояно.
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ана-а-а-а--а-а-ати ли беше момчето?
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС се разпадна.