US конгресмен: Македония да се подели между България и Косово

Проектът за създаване на македонска държава се провали, заяви Рорабакър
Обновена: 7 фев 2017 14:49 | 7 фев 2017 11:50, Елка Василева
397
US конгресмен: Македония да се подели между България и Косово
Дейна Рорабахер. Снимка: архив, Reuters

Американският конгресмен Дейна Рорабакър заяви, че Македония не е държава и тя трябва да се подели. В интервю за тиранската телевизия Визион Плус Рорабакър заяви, че създаването на македонска държава е провалил се проект и сега са създадени всички условия нейните съставни части да се дадат на съседните държави, включително Косово и България.

"Моята позиция е, че Македония не е държава. Съжалявам, но не е държава. Те са толкова разделени, че никога няма да могат да вървят добре заедно. Затова косовците и албанците в Македония трябва да са част от Косово, а другата част на Македония трябва да стане част от България или която и да е друга страна, с която те твърдят, че са свързани", каза Рорабакър.

Още по темата

"Идеята е, че ние искаме да поддържаме Македония жива, тъй като някой преди 30 години е решил, че това е конфигурация, която трябва да произтече от разпадането на Югославия. Това обаче няма да доведе до обосноваване, че тази идея все още се крепи", цитира Алсат-М думите на конгресмена Рорабакър.

На въпрос дали администрацията на новия президент на САЩ Доналд Тръмп подкрепя идеята на Рорабакър, той каза, че има влияние върху американската външна политика и в бъдеще на заседания на Комисията по външни работи ще се обсъжда и въпросът за промяна на границите на Балканите.

"Аз имам влияние върху американските политици. Аз съм председател на Комисията по външни работи в Камарата на представителите, която се занимава с тази част на света. Ще имаме заседания идните месеци. Един от въпросите, по които ще разговаряме, е промяна на границите с цел те да имат смисъл и да донесат мир на Балканите", каза Рорабакър.

В интервюто конгресменът каза също така, че САЩ не се страхуват от руското влияние на Балканите въпреки индикациите, че то съществува.

Междувременно Министерството на външните работи на Македония съобщи, че чрез посолството на страната във Вашингтон по дипломатически път ще поиска позицията на Държавния департамент за изявлението на Рорабакър в интервюто му.

"Конгресменът е член на Комисията по външни работи и председател на подкомисията по европейските въпроси. Изразените от него позиции предизвикват силна тревога около Македония и в региона. Те разпалват националистическа реторика в съседните страни, с което ни връщат в миналото. Вярваме, че Държавният департамент ще премахне всякакви дилеми около изразените позиции, както и че ще потвърди своята политика към Македония и Балканите", заяви македонското външно министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
2
 
45
 
! Отговори
Добруджанец преди 7 години
Нека да си постоят там ,да им се загладят квадратните чутури на сърбеещите се и гърчеещите се макета,та после ке видим.Ако искат да стават ибрици ,а не българи каквито са,тяхна им работа.Всеки се самоопределя.
260
0
 
39
 
! Отговори
до 312 преди 7 години
Съжалям, но лучената супа е френска. Те и това си нямат.
259
32
 
45
 
! Отговори
Крият истината! преди 7 години
Всъщност България е измислена държава построена върху старата Македонска територия. Целия балкански полуостров, Гърция, Сърбия, България, част от южна Румъния, всичко това са старите македонски територии. Ако се върнем още по назад преди 1500г. Македония се е простирала от днешна Италия, до днешна Украйна. Даже е имало задгранични територии от другата срана на Черно море (днешна Грузия).Виликите сили крият истината! На балканите всички са един народ, разделен изкуствено от Римската империя.
258
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бедни си сте, макета? Браво. Сами си го направихте. Яйде, сърбайте там лучена чорба - македонско национално ястие.
257
0
 
38
 
! Отговори
www преди 7 години
Ако някой е посещавал скоро Скопие и се е разхождал от двете страни на реката, ще има едно на ум при оценката си на такива политически изявления.Само припомням, че България първа призна самостоятелността на Република Македония. Наш е и първият чуждестранен посланик там.
256
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки разумен на Македонците съсед би казал: "Вземете я вие, ние не я щем". Още повече предвид насоящата политика на Сашт
255
2
 
44
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Първо да раздели северните и южните щати,че подялбата първо там ще е май!Като му се пролива кръв,да заминава за Украйна при Потрошенко,или за Сирия при демократичните терористи-нали са дупе и ***.
254
1
 
39
 
! Отговори
р преди 7 години
Чудя се колко ли години ще изминат преди същото да се каже и за Бг.
253
1
 
35
 
! Отговори
ф преди 7 години
И да се дели България няма вземе нищо ....
252
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Македонците решиха отдавна, че нямат нищо общо с нас, тяхна воля, аз кръв за проливане за чужди хора нямам !
251
5
 
59
 
! Отговори
ЕХО ОТ МИНАЛОТО преди 7 години
Я ПО-ДОБРЕ КРАВАРИТЕ ДА ВЪРНАТ ЗЕМИТЕ НА ИНДИАНЦИТЕ
250
1
 
47
 
! Отговори
Балканджи Йово преди 7 години
Македония щяля да се дели между България и Косово. За това ли преди два-три дена Гърците и Сърбите подписаха взаимно споразумение за взаимо помощ.Че то вече има два определени враждуващи лагера бе.Че тя бойната вече е опекана.Само трябва *** първата пушка и гледай какво же стане.
249
1
 
55
 
! Отговори
??? преди 7 години
Американците ли ше решават границите на Балканите?
248
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази пък голяма бяла птица кой я пита?!?!?
247
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми че то и проектът Съединени Американски Щати се провали мен ако питате! За мен това не е държава!
246
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие нормални ли сте???????за какво ни е територия населена с хора от 3 свят,манталитет като на индийците и мафия от албанци????НИКОЙ НЕ НИ ТРЯБВА,ИМАМЕ СИ ТАКИВА ДОСТАТЪЧНО!
245
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оф, аман от отекли, неизтрезняли старчета, миришещи на почва, които са решили да се бъркат в чужди работи на другия край на света!!!
244
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе ние себе си не можем да оправим, сега и със,,село"Македония да се дертим !
243
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е Мексико да си вземе щата Мексико и Тексас, аман от господарите на света !
242
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как ще го вземеш бе ?Как ще го вземеш главо шопска глупава ?Ще си намериш гробо там