От Тирана към Скопие: Без албанците няма Македония!

Президентът Иванов отказа да връчи мандата на лидера на СДСМ Зоран Заев
Обновена: 2 мар 2017 10:26 | 2 мар 2017 10:23, Елка Василева
124
От Тирана към Скопие: Без албанците няма Македония!
Снимка: Reuters

"Господин Иванов, албанският език не е на вашите неприятели, а на държавотворен народ в страната, без албанците няма Македония" - това написа в профила си във Facebook премиерът на Албания Еди Рама, след като по-рано македонският президент Георге Иванов отказа да връчи на лидера на СДСМ Зоран Заев мандат за съставяне на правителство.

Иванов заяви, че няма да връчи мандата на човек, "който преговаря за чужди платформи", като с това имаше предвид платформата на албанските партии в Македония, приета след среща на лидерите им с Еди Рама и косовския президент Хашим Тачи.

Иванов заяви, че няма да даде мандат на нито една коалиция, докато има платформа, "наложена от чужда държава", която застрашава суверенитета на Македония.

Още по темата

В платформата е заложено албанският език да стане втори официален в Македония, а също така се настоява за промени на знамето, химна и държавния герб на страната, така че "държавните символи да отразяват обществената мултиетничност и етническото равноправие", припомня Макфакс.

След проведените на 11 декември 2016 г. парламентарни избори в страната първият мандат за съставяне на кабинет беше връчен на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, който обаче не успя да сформира правителство.

Така от президента Иванов се очакваше да връчи мандата на лидера на опозиционния Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев, който спечели подкрепата на три албански партии в парламента, след като се съгласи да подкрепи закон за по-широко използване на албанския език.

След решението на Георге Иванов Зоран Заев заяви, че президентът е извършил държавен преврат и е вкарал страната в дълбока политическа, но и конституционно-държавна криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
/продължение/ ние се дърляме за глупости - кое чавдарче било наплюло другото в първи клас. Направо е смешно. Но, няма политици,има мижитурки и назначени губернатори на Великите.
52
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Албанците си имат държава в Тирана и който иска да живее в Македония, трябва да учи български език. Който не иска, няма право да налага албанския език на останалите.
51
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отворко ...от милион българи...винаги ще се намерят чуруци, като теб - които да петнят собствения си народ. Хфърляй българския паспорт...и хващай горите македонски - да защитаваш онеправданите македонски мало*умници!За тарамбуките не бери грижа - гушкай се с албанските ангели - сигурен съм, че ще оценят по достоинство "седалищните ти мускули"!
50
2
 
16
 
! Отговори
До 17 преди 7 години
Вие си гледайте Кипър и егейските острови, че докато Ердоган само подмята за България, то относно Гърция си говори направо за война. А относно Македония, нация без история и идентичност е обречена, видяхме съдбата на Югославия, Чехословакия измислени държви, без история винаги се разпадат на съставящите ги народи.
49
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цялата работа е, че на Балканите сме адски тъ.пи парчета. Векове сме заложници на "веуиките" сили, които ни ползват за разменна монета в техните си партии шах. А каква е истината - имаме сходна култура, дори и гърците и албанците, които не са "славяни". Насъскват ни едни срещу други и ни гледат сеира. Със сърбин и хърватин се разбираш без проблем. С "македонец" - то е ясно. Особено последно време, когато нещата не се решават с оръжие /за сега/ вместо да гледаме в една посока и да не даваме/прод
48
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зоран Заев е предател, дано президентът Георги Иванов да отстои заедно със голямото мнозинство зад него .
47
13
 
3
 
! Отговори
Николай преди 7 години
Най-честно ще е да върнем окупираните македонски земи в Югозапада на истинските им собственици. Много кръв на македонското малцинство проляхме, нека да им се отплатим.
46
2
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 7 години
Да очакваме ли реакцията на Путин и Лавров :)))))))))))))))))
45
2
 
15
 
! Отговори
Петърчо преди 7 години
До Ivan Албанците в Македония са под 20%. Бяха 25% но понеже все повече заминават по западна Европа и за това не искат да има преброяване на населението което трябваше по план да е още през 2011. Лошото е че наследника на югославските комунисти и отявлен сърбоман Заев им обеща официален език да е албанския да се наказва всеки който не знае албански от чиновниците банкноти и монети и на албански + министър в МВР и кой знае още какво. От такова надупване ще го изгонят от страната с ритници.
44
7
 
9
 
! Отговори
БГ патриоть преди 7 години
Да живее Българо - Албанската граница. Сръбе на върбе, по пет на жож!!!
43
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отворко ти глупав ли си , или да . Не ти се отдава четене с разбиране . Не, не те обичат и трябва да се замислиш защо . Ама откъде толкова акъл . За тях няма разлика между шиптър и злобен българин който посяга към страната им . Сега разбра ли . Ти по добре си гледай тарамбуките при теб , че албанците ще ти се видят англели в сравнение с тях злобар
42
2
 
20
 
! Отговори
Ivan преди 7 години
Това е мини вариант на Европа в недалечно бъдеще. Албанците са вече половината население на Македония и по малко я завладяват, докато накрая няма да остане нищо то тая "велика нация". Това ще се получи и в Европа, ако сега не се спрат нашествениците и не се затворят устите на платените от Щатите хелзински комитети и други подобни продажни организации.
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kato ne iskat da celuvat ruka, shte celuvat g^z,pri tova albanski! Hich ne mi dreme za tqh, nito za makedonskite chukari.Albancite sa tqhnoto nakazanie zadeto se otrodiha
40
1
 
17
 
! Отговори
Циник до 47 преди 7 години
Хм...отворко - ти май живееш в твой измислен свят...някъде около Одринското езеро!Я отвори някой македонски форум...и виж колко ни обичат "македонските македонци"!Каквото се повикало - това се обадило!И да...! Обама и той...е чист македонец!
39
8
 
4
 
! Отговори
славянин преди 7 години
Докато албанците ги превземат от запад,турците и арабите от югоизток, а * отвътре, простите българи продължават да са карат кой е по-пръв (по-***) от другия!
38
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"македонците са различни от българите"Естествено. Колкото шопите са различни от мизийците, и граовците от тракийците. Страшна разлика, ША ЗНАЙШ.
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И с албанците няма Македония
36
3
 
13
 
! Отговори
Циник до Иво Инджев преди 7 години
Колега....ти ако си славянин..повечето сме българи...Дали усещаш разликата?
35
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Злобеете ли, злобеете ли българи ? Ето за това македонците не искат да имат общо със вас .Дали албанците или българите искат да ги разпарчетосат все е едно и също . Но там в Македония има една шепа хора които са всеки ден на площада и си искат и ще се борят до сетния си дъх Македония да е на македонците както още преди век им пожела великия хуманист и борец за човешки права Уилям Гладстоу . Той още тогава е видял, че македонците са различни от българите
34
3
 
9
 
! Отговори
Фен преди 7 години
То останаха ли македонци ? По университетите съм виждал преди време но говореха албански. Добри хора Макетата, ама им ... майката Сърби, Гърци и Албанци.