От Тирана към Скопие: Без албанците няма Македония!

Президентът Иванов отказа да връчи мандата на лидера на СДСМ Зоран Заев
Обновена: 2 мар 2017 10:26 | 2 мар 2017 10:23, Елка Василева
124
От Тирана към Скопие: Без албанците няма Македония!
Снимка: Reuters

"Господин Иванов, албанският език не е на вашите неприятели, а на държавотворен народ в страната, без албанците няма Македония" - това написа в профила си във Facebook премиерът на Албания Еди Рама, след като по-рано македонският президент Георге Иванов отказа да връчи на лидера на СДСМ Зоран Заев мандат за съставяне на правителство.

Иванов заяви, че няма да връчи мандата на човек, "който преговаря за чужди платформи", като с това имаше предвид платформата на албанските партии в Македония, приета след среща на лидерите им с Еди Рама и косовския президент Хашим Тачи.

Иванов заяви, че няма да даде мандат на нито една коалиция, докато има платформа, "наложена от чужда държава", която застрашава суверенитета на Македония.

Още по темата

В платформата е заложено албанският език да стане втори официален в Македония, а също така се настоява за промени на знамето, химна и държавния герб на страната, така че "държавните символи да отразяват обществената мултиетничност и етническото равноправие", припомня Макфакс.

След проведените на 11 декември 2016 г. парламентарни избори в страната първият мандат за съставяне на кабинет беше връчен на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, който обаче не успя да сформира правителство.

Така от президента Иванов се очакваше да връчи мандата на лидера на опозиционния Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев, който спечели подкрепата на три албански партии в парламента, след като се съгласи да подкрепи закон за по-широко използване на албанския език.

След решението на Георге Иванов Зоран Заев заяви, че президентът е извършил държавен преврат и е вкарал страната в дълбока политическа, но и конституционно-държавна криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
23
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
Албанюгите не си поплюват! Отхапаха от Сърбия, сега на ред е Македония. Да видим кога ще заръфат и нас. Така е щото НАТО беше и е зад гърба им.
12
2
 
16
 
! Отговори
ОнЧе преди 7 години
Пита се в задачата дали светът може без албанци, муджахидини и талибани?!
11
0
 
9
 
! Отговори
От Мдаа преди 7 години
До КомаровАко визираш мен, Гърция не се е отказала и от другите 50% ;)
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТи луд ли си бре.100% на България
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Етническото прочистване(както и оплевяването) е необходимост, а не своеволие или приумица на полудял човек!
8
3
 
19
 
! Отговори
Хахахах преди 7 години
До Един българинАма как да полагат изпит албанците по нещо което не съществува? Няма такова нещо като "македонски език". А естонския опит е толкова грешен, че вместо да се опитат да накарат рускоезичните да се влеят в обществото ги капсуловаха и тласнаха към Русия, за това сега се молят на НАТО за защита, че треперят от кримския сценарий!
7
5
 
38
 
! Отговори
Ханко преди 7 години
Не , не ни трябват , дядовците ни "напълниха дупките в Македония" , както пише Людмил Стоянов на времето и за какво ..сега да ни плюят , загубихме Тракия и Беломорието пак , заради тях , щото всеки втори офицер от Генщаба е бил родом оттам и е искал да се появи на бял кон в родния си град , като освободител ..и за какво - сега да ни плюят ...халал да им са на албанците и докато ги.... макетата да им разправят легенди за Александър и коня му...
6
3
 
40
 
! Отговори
Циник до 4 преди 7 години
Няма македонски език! Има български диалект!
5
2
 
9
 
! Отговори
Комаров преди 7 години
За каква Гърция говориш, още през 1912 г. Гърция получи 50% от Македония.
4
2
 
42
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Макетата - да питат по-добре къде продават фе*сове, и молитвени броеници!Иначе - ако ни се "падне" парче от тази измислена държава , барабар с котило албанци ...по добре ще е - да се откажем - имаме си вече достатъчно джамии, и дупещи се на аллаха!
3
2
 
26
 
! Отговори
Мдаа преди 7 години
Става доста интересно отново на блаканите, до 5-10 години македония ще изчезне като държава от картата на Европа, въпроса е как ще се дели. Исторически погледнато в момента там живеят албанци, сърби и българи и на този принцип е редно да се раздели, но едва ли гърция ще стои със скръстени ръце, а както знаем коалцията сърбия-гърция против България е ясна. От тук следва извода, че единственият евентуален съюзник ще бъде Албания и Косово. България спешно трябва да започне да купува оръжие!
2
1
 
36
 
! Отговори
factotum преди 7 години
То се очакваше да се стигне до там скоро да нямат държава, който си отрича съдбата и е погубил сума ти събратя в полза на една лъжа, рано или късно си получава заслуженото!
1
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хаха нека им е!докато са правеха на небългари, се оказа че са неалбанцисърбите ги подготвиха, скараха ги с българите, и накрая албанците ще ги приберат наготово. От тук натам разцепване и подялба между Албания, Гърция и България.