От Путин за Вучич: Русия прави предизборен подарък на Сърбия

Западната ни съседка ще получи 6 руски бойни самолета "МиГ-29"
25 мар 2017 19:23,
303
От Путин за Вучич: Русия прави предизборен подарък на Сърбия
Снимка: Reuters, архив

Шестте руски бойни самолета "МиГ-29", които Сърбия ще получи най-вероятно, са предизборния подарък от президента Владимир Путин за бъдещия му колега Александър Вучич, пише в коментар в днешния си брой загребският вестник "Jutarnji list".

В текста хърватското издание отбелязва, че до момента сръбските военновъздушни сили са имали на въоръжение само 4 подобни самолета, а след четвърт век безсилие, с руска помощ, Сърбия от края на миналата година иска да се превърне в регионална балканска военна сила.
 
"Jutarnji list" припомня, че през декември Сърбия подписа договор за доставка на шест леки хеликоптера H145M, а в споменатия руско-сръбски договор за военна доставка са включени допълнително още 60 единици бронетанкова техника.
 
Според вестника, половината от това количество представляват 30 танка Т-72 S, които са по-усъвършенствана модификация и имат по-добра броня, но по-слабо управление на огъня от американския М-84.
 
По този повод "Jutarnji list" пише, че към момента армията на Сърбия има на въоръжение около 250 танка, докато германския Бундесвер разполага с общо 306, а Хърватия има само 72 американски танка M-84A4.
 
Вестникът припомня, че летателния ресурс на сръбските "МиГ-21" вече е изтекъл и руският подарък е единствената възможност на Сърбия да защитава небето си, пише Фокус. 
 
Изданието съобщава, че Сърбия вече е обявила закупуването на ракети "въздух-земя", които могат да бъдат използвани от изтребителите "МиГ-29 SM".
 
Доставката на новите бойни самолети може да бъде извършена още до края на месеца, като военните експерти очакват единствено подписа на руския президент Владимир Путин. 
 
Според хърватския вестник, доставката на самолетите ще бъде направена преди президентските избори, насрочени за 2 април 2017 г.
 
"Jutarnji list" смята, че подобно военно споразумение Сърбия предстои да подпише и с Беларус, информира "Фокус". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
2
 
6
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
До CHERIТролчев, пишеш "въздушна война в Ирак'91" и четеш. Таблици, имена на пилоти,дата, час, вид на самолета и т.н. Останалото са тролски плямпаници като твоите.
199
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 255 Я си помисли пак ,дали няма свален ф-15,....,май има .а..не водя статистика но Йемен не свалили 2/два/ на Саудитска Арабия,педи 2години.
198
6
 
13
 
! Отговори
CHERI преди 7 години
До Bad CompanyМАШИНИТЕ СЕ УПРАВЛЯВАТ ОТ ХОРА ГЪЗОБЛИЗЕЦО.НЕЗНАМ КЪДЕ ГИ ПРОЧЕТЕ ТЕЗИ ПОБЕДИ, НО ЗНАМ ЧЕ ТАМ КЪДЕТО СЕ ПОЯВЯТ МИГ 29 АМЕРИКАНЦИТЕ ВЕДНАГА ИЗЧЕЗВАТ.СПРАВКА: ВТОРАТА ВОЙНА В ИРАК. ДОКАТО ИРАКЧАНИ НЕ СИ ИЗНЕСОХА ЦЯЛАТА АВИЯЦИЯ В СИРИЯ И ЮРДАНИЯ ЕДНА АМЕРИКАНСКА МАШИНА (ВИДИМА ИЛИ НЕВИДИМА) НЕ ПРИПАРИ . А 40% ОТ БОЙНИТЕ ИМ САМОЛЕТИ НА ИРАКЧАНИ ИМ БЯХА МИГ 29. ТА ТАКИВА МИ ТИ РАБОТИ СОРОСОИДЧЕ МИЛО.
197
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 254 Има различни модели МиГ-29 ,13 броя.Първите от 76г.са много различно от последният модел 29 ОВТ.При разпада на СССР,държави от Л.Америка и Африка се сдобиват с по остарялите варианти на самолета за втора употреба,дори Индия има лиценз за цялостен ремонт.Много е важно не само какъв е самолета ,но в какво състояние е ,и кой го използва,каква е натренираноста на пилотите.Точно в този аспект , пилотите на НАТО и Израел/използва територията наТурция за подготовка/са доста напред.
196
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Bad CompanyОбикновена БГ завист, нали???
195
15
 
3
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
И да ви напомня, уважаеми тролчета, че ветерана Ф-15 има 103 победи във въздушен бой/вкл. и наМиГ-29/ без нито една загуба:))
194
22
 
5
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
Колкото и минуси да шлякате тролчета фактите са си факти. МиГ-29 е абсолютно небоеспособен и прескъп таралясник. В цялата си история това подобие на изтребител има 3 /ТРИ!!/ "въздушни победи". Две над лекомоторни "Чесна" и едно еритрейско Су-24. Това е.За сметка на това има десетки свалени. И над 140 "самоубили се".Който не вярва да напише 'список аварии Миг-29" в нета Та така........Ай ся шлякайте минусите:))
193
3
 
19
 
! Отговори
САШО преди 7 години
За едни подаръци самолети, за други джипки от Англия воювали в първата световна война .Но бай *** се радва повече на джипката . Щото е от английско, друго си е .А като цяло, щом ти подаряват, значи те съжаляват .
192
21
 
4
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
Авторката "случайно" е забравила , че тези самолети са със 100% изтекъл ресурс. Все едно да ти "подарят" ръждясал Москвич с повреден двигател, счупена скоростна кутия , пробит радиатор и изтървали амортисьори:) А и не виждам какво самочувствие ще имат сръбските пилоти при спомена как НАТО им сваляше МиГ-овете като врабчета.
191
4
 
14
 
! Отговори
дедо Мано преди 7 години
До Поручика БалканецНима? Па я казувам че хамерикано-гейските *** сте доста по гнусни. Ем смърдите ем сте инфантилни ***!
190
17
 
5
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 7 години
Нема по-гнусно същество от българския копейkаджия.
189
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко ли ще им излезе на съседите тоя подарик , като дръпнат чертата?:)
188
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Майко мила от кол и въже ще вържат десет остарели базови модела на миг 29 и ще станат балканска сила...Че ние в момента имаме поне 10-12 същите кошници и отделно 15 су 25 и няколко в резерв миг 21 ... а ако обществената ни поръчка за 16 нови изтребителя мине скоро , не виждам каква балканска сила ще бъдат..
187
1
 
4
 
! Отговори
до 234 аз преди 7 години
Войната от 1885 е между капитани/имали сме един полковник/и генерали.
186
8
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Сега в Сърбия,скоро и у нас.Амин!
185
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очаква се от Беларус да получат 8 самолета МиГ-29,но от първите модели,тоест остаряли и ги вземат за втора употреба,ще е нужно да се изръсят за усъваршенстването им.Въпреки това заедно с другите оръжия които очакват да получат ,армията на Сърбия ,става заплаха за страните от бивша СФРЮ,Албания и България,единствено Румъния от нейните съседи я превъзхожда .
184
9
 
9
 
! Отговори
Stereo преди 7 години
Тези самолети са беля, по-добре без тях.
183
4
 
7
 
! Отговори
Сахаров преди 7 години
Бундесвера има на въоръжение над 2000 танка Леопард 2, откъде ги измисли журналята тези 300, не мога да разбера...
182
2
 
11
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Винаги съм се чудил, защо при толкова победи на бойното поле наща дипломация разваля всичко за което са се били и умирали наще войници ?
181
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашият русофил президен генерала на единствен самолет Миг29 също щял да получи нов самолет Миг29, но след като отмени санкциите срещу Русия, за да може по-бързо да се придвижва до Брюксел, защото сега с тоя Спартан все закъснява за заседанията в Брюксел и не може да включи в дневния ред точката за отмяната на санкциите. Миг-а ще бъде специална модификация за 3-*** пилоти за да може да кара с него Деси и Илиана.