След бомбите на НАТО: Рак във всяка къща в селата край Буяновац и Прешево

Болестта покосява главно по-младите хора в района
6 ное 2017 19:45, Елка Василева
549
След бомбите на НАТО: Рак във всяка къща в селата край Буяновац и Прешево
Борко Алексич. Снимка: Вечерне новости

В селата около Прешево и Буяновац в Южна Сърбия, където НАТО хвърли най-много бомби с обеднен уран /през 1999 г./, по-късно са починали 822 души, главно от рак и то предимно млади хора.

„На 73 години съм. Помня какво ли не. Но не си спомням в мирно време в нашите села толкова много млади хора да са умирали. Няма къща, от която през последните петнадесетина години тежката болест да не е отнела някого... Не подбира сърби, албанци, роми, македонци. Покосява наред... Казват, че всичко това е заради бомбите на НАТО и тоя някакъв уран!“

Това разказва Борко Алексич от село Бущране край Прешево, цитиран от „Вечерне новости“. Неговото и съседните села Релян, Братоселце и Букуревац, Боровац край Буяновац и Плячковица край Враня са в безславния списък на местата, където по време на бомбардировките на НАТО са хвърлени най-много бомби с обеднен уран.

„Удряха, без да спират, най-много през последните две-три седмици“, продължава разказа си Борко Алексич.

От витрината той изважда некролог на съпругата си Алтана Анка Алексич.

„Почина през 2015 г., в страшни мъки – казва мъжът. - Беше като желязо. В дните на войната, докато работехме на полето, а бомбите падаха, аз се криех. Тя винаги оставаше на полето. Много близо до целите, които душманите целеха. Скоро се поболя. Когато лекарите й казаха, нямаше и 50 години“.

Мъжът показва червените петна по лицето си. Казва, че за първи път се появили по тялото му веднага след експлозията на един снаряд, в началото на юни 1999 г. Оттогава се мъчи с тях. Не може да ги излекува.

„Следя всичко, което се пише и говори за тези бомби с обеднен уран – казва Борко. - Специалистите говорят различни неща. Но едно нещо знам: моята Анка беше и стара в сравнение с младите хора, чийто живот след това ракът отнесе. Основно на четиридесет и няколко години, а тук хората живееха дълго – по 80-90 години. В нашата махала Топоянци има трийсетина къщи, а от войната от всяка една от тях беше погребан по един млад човек. В Релян е още по-зле. Всички изпоумряха. Призракът на рака витае над нас. Влезе във всяка къща. Не е възможно това да няма връзка с тези бомби“.

И Братислав Трайкович, длъжностно лице по гражданското състояние в село Релян, потвърждава думите на Борко Алексич. Данните за смъртността са тревожни.

„След края на войната починаха 822 души, над 80% от тях от рак на белите дробове, на щитовидната жлеза, мозъчен тумор, левкемия – твърди Трайкович. - Повечето на възраст от 42 до 55 години. Всички са от прешевските села Бущране, Релян, Алиджерце, Жунице, Стрезовце, Големи дол, Чукарка, Славуевац, Свинище и Ляник. Ракът напада младите. Изчезваме“.

Масово хората започнали да се разболяват три-четири години след войната, казва Трайкович. И още продължава.

„Най-лошото е, че нито един специалист никога не е дошъл да ни посъветва какво да правим, как да се защитим, да пием ли водата, кои ниви да избягваме, където можем да пасем животните – казва още Трайкович. - Дали, колко и кои от земите са замърсени – не знаем. А къде да ходим? Тук сме си. Само нека някой да ни каже истината“.

НАТО е хвърлил бомби с обеднен уран и по телевизионния предавател на Плячковица над Враня. От седмината работници, които веднага след войната работили там по почистването, шестима са починали от рак - най-младият на 46 години, най-старият на 52. Жив е още само Стоядин Стошич /53 г./, но и неговото здраве е разрушено.

„Работихме горе 25 дни – разказва Стошич. - Два-три месеца след това получих алергия по тялото с някакви червени, сини и жълти мехури. Прехвърлиха ме в Клиничния център в Белград. Правиха ми изследвания 55 дни, но не ми казаха какво ми има. Сега ме болят белите дробове, кашлям, трябва да отида на лекар. Но ме е страх какво ще ми каже...“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


549
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
431
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обеднения уран не е радиоактивен. Той е клетъчна отрова. Който не вярва, да ходи да глътне малко прах от останките на някой сръбски бункер, ударен с американски снаряд. И да чака резуктати в близко бъдеще. Проблема на употребата му в Югославия е, че праха от снарядите е разнасяна от вятъра из целия район, а дори 1 молекула може да предизвика онкологични проблеми. Особено ако е попаднала в организма на място, от където няма изхвърляне.
430
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
юбералес, неизстреляния снаряд от обеднен уран не е толкова опасен, защото не е в прахообразна форма и е покрит с различни покрития, които пречат на директния ми контакт с кожата. След изстрелването му, обаче, голяма част от него се разпрашава. Поради високата енергия на сблъсъка върха на снаряда се разпрашава буквално на молекули. А 1 единствена молекула, попаднала в организма е достатъчна за да започнат околните тъкани да се израждат в злокачествено образувание. Обеднения уран е силно токсичен
429
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отново крият факти. Дават интервюта с няколко човека, а има статистика колко десетки пъти се е увеличила заболеваемоста от рак в бивша Югославия, особено там, където са падали най - много бомби. В Косово левкемията е скочила 15 пъти и нямат какво да ядат, ама си имат американска база. САЩ са фашисти!
428
50
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руска, пропагандна, хибридна, фалшива новина. Ако е толкова опасно в тези села, защо сръбското правителство не изсели тези хора от там?
427
30
 
6
 
! Отговори
Бранко преди 6 години
Да. Лоша работа, но Милошевич е виновен.
426
16
 
9
 
! Отговори
Божил преди 6 години
Това е много неприятно за онези Български земи и за тяхното население,което и без това е подложено на ужасяващ геноцид от сърбокомунисти и руснаци,но за съжаление няма как да им помогнем,поне на този етап...
425
35
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Досегът на американските войници до снарядите с обеднен уран е много по-голям и постоянен, отколкото с местното население. Един снаряд забил се в земята на Косово няма как да облъчва населението на района. Радиацията на снаряд с обеднен уран е около 2 промила или 3 пъти по-малко от лъчевата терапия. Затова пренасянето на снарядите от войниците не е опасно. Такива снаряди има във всяка армия.
424
37
 
12
 
! Отговори
да,бе да преди 6 години
Ако извадете статистика за болни от рак в БГ, особено- Русе, Бургас,София---дали няма да се окаже че сме по - зле и от бомбардираните....За мен това е активизирани на руската пропаганда, защото видяха че и Сърия ще им забие ножът. Само БГ остана лоялен към Русия...в замяна на това---азбуката ни е от Македония, спасените евреи са от Червената армия, а Жириновски иска да им целуваме краката...между другото и до днес няма извинение за това гнусно изявление ....
423
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХОРА УМИРАТ ОТ РАК НЕПРЕСТАННО И БЕЗ УРАН ПЛУТОН И НЕПТУН ВЪВ ВОДАТА!!!СНИМКАТА Е ИСТИНСКА НО УМРЕЛАТА НА НЕЯ НАДАЛИ Е ОТ БОМБИТЕ НА НАТО!НАТОВЦИТЕ, ЧЕ СА НЕКАДЪРНИ НЕКАДЪРНИ СА ЩОМ И ПРИ НАС ПРАТИХА РАКЕТА!!!НО И КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ СА СЪЩИТЕ НЕКАДЪРНИЦИ КОГАТО ТРЪГНАТ ДА ВОЮВАТ ПО ВЪЗДУХА!!!
422
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 445Не те са лошите, а ние сме тъпите. Това решение на коминтерна, незабравяй, че се прокара с активното участие на българските комунисти. И никой в нашата родина не се възпротиви на това. Апропо днес е същото, *** се дупи на всеки силен на деня и се съгласява безропотно, а после пак ни виновни Руснаци, Сърби , американци... Е, да ама не драги, за всичко сие виновен ***, щото по преклонена глава цабя не сече. Така ще е докато сме страхливи предатели и приемаме чужда воля без съпр
421
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РАЗПАДА НА КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ Е САМО ВЪПРОС НА ВРЕМЕ!!! ТАКА КАКТО СЕ РАЗПАДНА СЪРБИЯ!!!
420
4
 
41
 
! Отговори
Българин от Германия преди 6 години
Тук някои като че ли се радват, че сърбите ги е сполетяла беда. Не само сърби, в Радомирско и Трънско имаше паднали отклонили се снаряди със съдържание на уран. Вуйчо ми тогава каза, че доматите му почернели, а и през следващите години имаше лоша реколта. ТРЯБВА ДА СЕ ТЪРСИ НАКАЗАНИЕ НА ВИНОВНИТЕ ОТ НАТО, най-вече САЩ. Това е ТЕРОРИЗЪМ !!! Сърбите да започнат съдебни дела в Международния Съд, а не само последния да съди Милошевич и Караджич. Но нямат ЛОБИ и ПАРИ за такъв съдебен процес, жалко.
419
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЕдинствените които съжаляват за бивша Югославия са сърбите. Даже родните им братя черногорците които по кръв са си сърби ги наритаха и се отделиха. Имаше референдум и около 70% от черногорците казаха "да" на отделянето през 2006 г. Много съжаляват няма що. Даже Унгарците от Войводина не искат да живеят с тях и те искат да се отделят.
418
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВрабчеТози добър народ, завзе от българското землище Поморавието, Западните покрайнини, Питот, Враня и Ниш. За около 100 г. посръбчи насила тамошното българско население. А като видяха, че в македония номера не минава прокараха коминтерновската идея за македонската нация. Благодарение на това България загуби досег с българите в днешна Албания които бяха обърнати в исляма от Албанците до почти пълното им изчезване от Корча (Конча), Берат (Белиград) та чак до Саранда (Щит). Е толкова са добри.
417
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 443изчадие ЮгославияЗа първи път чувам че Югославия е била изчадие. Живееха в пъти по добре от нас и всеки който съм срещнал от там с тъга говори за добрите времена. Тук обаче статията е за използване на оръжия които не само убиват а ще убиват с поколения напред и това най вероятно ще се крие в зависимост от тоя който е на власт.
416
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До (-_-)Югославия беше изкуствено създадена държава под управлението на сръбския шовинизъм. Никой не е питал народите на Хърватия и Словения дали искат да живеят в Югославия. А Босна и Херцеговина е населена със сърби и хървати. Мюсюлманите са помохамеданчени сърби и хървати. И когато умря СССР, силата която пазеше това изчадие Югославия и народите веднага поискаха независимост. Но сръбския шовинизъм няма мярка, не се спряха да грабят от съседите си. Получиха си го и още ще има да връщат.
415
1
 
20
 
! Отговори
До 432 преди 6 години
Ти си Проста пръчка!Има бомби и снаряди с обеднен уран!!!! Ама според *** като теб, щото са американски - няма. Ама това, че и ние вече плащаме сметката от използването им, както, че плащаме и Чернобилската сметка - не те интересува, така ли? Ти да би да живееш на 2-3000 км от тези места и не те интересува какво ще довее вятъра? ***!!!
414
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГражданинИ руската и американската империя са еднакво зло, за тях са важни властта и парите, хората са нищо........Разликата обаче е че Америка систематически от ВСВ до сега бомбардира народи с ядрено оръжие. Русия не.
413
1
 
17
 
! Отговори
Защо преди 6 години
Ами колко други народи бомбардира НАТО, та само Сърбия ли? Някой за това мисли ли? Друг е и въпросът че и ние сме член на тази криминална организация.
412
7
 
3
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
Аз имам увреждане от времето на Чернобилската авария и радиацията тогава. Сега други имат увреждане от бомбите с уран. И руската и американската империя са еднакво зло, за тях са важни властта и парите, хората са нищо.