Заев: Предадох изолираната в името на европейската Македония!

"Страната беше скарана и с петте си съседки, сега е приятел на всички"
Обновена: 17 ное 2017 10:22 | 17 ное 2017 10:07, Елка Василева
43
Заев: Предадох изолираната в името на европейската Македония!
Снимка: архив, Олег Попов / Dnes.bg

От държава, скарана и с петте си съседки, Македония вече се е превърнала в приятел на всички в региона. Това заяви македонският премиер Зоран Заев пред bTV. Той подчерта, че "ние сме част от Европа, а не от Африка" и вече се зачитат демократичните принципи и човешките права. Сред тях е и правото на самоопределение, в това число и за тези, които се чувстват българи.

На какъв език обаче си говориха Зоран Заев и водещият Антон Хекимян? "На български, на македонски, на струмишки диалект. Струмишкият е близък до българския, защото сме на българската граница. Говорим на език, на който се разбираме. В двете страни има два различни народа с два различни езика", отговори Зоран Заев, според когото нямаме нужда от преводачи.

Той подчерта, че Македония има столетна собствена история, но правото на самоопределение е демократично и универсално за всеки един гражданин.

Още по темата

Затова и няма опасност човек да остане без работа или да отиде в затвора, ако се обяви за българин, категоричен беше Заев.

"Буквално в периода 7-8 години назад имаше големи кавги с всичките ни 5 съседи. С Албания и Косово днес работим отлично. Със Сърбия напредваме всеки ден все повече и повече. С България станахме не само приятели, но и съюзници. С Гърция градим огромно приятелство. Останал е един политически проблем, който ще решим", каза Заев.

Той визира спора с Атина за името на страната. "Вярвам, че гърците омекнаха в позициите си. Доказахме с Бойко Борисов, че не ни трябва трета страна, която да ни притиска. Лидерите могат да стигнат до решение, което да е добро за гражданите. Няма договор, в който само едната страна да отстъпи", коментира македонският премиер.

Заев отговори и на твърденията, че е предал родината си с подписването на Договора за добросъседство: "Предадох изолираната Македония в името на европейска Македония. Това е един договор, какъвто всички модерни държави сключват".

По думите му падналата от власт ВМРО-ДПМНЕ иска референдум преди ратификацията на договора и го критикува, макар именно по нейно време той да е бил подготвен: "Аз работих по него месец".

Македонският премиер подчерта, че всеки историк има правото да тълкува минали събития, но "когато питали Самуил какъв е, не е казал "българин" или "македонец", казал, че е син на Господ".

Според Заев обаче „фашизмът е свързан с хора, а не с народи” и затова формулировката „български фашистки окупатор” е изчезнала първо от паметна плоча в Струмица още по времето, когато й е бил кмет, а вече ще напусне и музеите и учебниците.

Заев призна, че не харесва центъра на Скопие: „Самият проект е символ на корупцията. Във време на голяма криза в Европа и Македония там са потрошени около 700 млн. евро. Сега приемаме бюджета за 2018 г., в който още имаме да плащаме. Всички модерни държави градят хубави модерни обекти, а в Македония повторно се строеше барок – това беше символ на един период на изостаналост”, каза Заев.

По повод кървавите сблъсъци в парламента в Скопие през април и скандалите от времето на предишната власт Заев беше категоричен, че вече в съда не само влизат обвинителни актове, но и се издават присъди. „Народът ни е малко нетърпелив, но Зоран Заев няма да е като Никола Груевски (лидер на ВМРО-ДПМНЕ и дългогодишен премиер – б.р.) да звъни на съдията”, подчерта министър-председателят.

Според него предшественикът му трябва да се изправи пред Темида, ако бъдат открити достатъчно доказателства за закононарушения: „Премиерът трябва да работи с опозицията, с гражданските организации, но най-важна е правдата. Ако не се осъдят тези, които са грешили преди, без значение от коя партия са, сегашната генерация ще повтори действията им”, каза Заев.

По думите му законовите промени за двуезичността ще дадат възможност за по-широка употреба на майчиния език, но македонският ще остане основен. Целта – икономическото развитие на страната да върви напред. През 2020 г. или 2021 г. в западната ни съседка ще има преброяване, като българите ще могат да се посочат като такива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
1
 
! Отговори
От Вардара преди 6 години
ОХридска МАКЕДОНИЯ Е ВАЖЕН център за охрана на огромни региони..СЛед Юстиниановата Bleck dead 532- се налага развъждане на важни много трудолюбиви племенни групи най цената от тях е групата на тн БЪлгари съградена от славянски българо говорящи племена и Куберовите пра Български войни..Те се присъединяват към Дунавска BUlgaria /част от Великото Ханство БЪлгария / заради нагло престъпни данъци събирани от терористи на властв ЦАриград/Константинопол..ТАМ ХАн БАрс/МИхаил създава ОХридска школа
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пирин, напиши в Гугъл Македонизация на Пиринска Македония и чети за фалшивите преброявания на населението
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пирин, виж филма Македония последния проект на Коминтерна. Димитър Талев е бил в Белене, защото не се е съгласил да бъде македонец, вместо българин.
17
2
 
6
 
! Отговори
Гоце преди 6 години
До Пирин.....Пич ли си или пич.а, не знам...НО, явно си много млад/а/ и не помниш старите паспорти. Бабите и дядовците ми бяха записани македонци и това е било умишлено направено по заръка на Коминтерна. Единият ми дядо бе комунист и лично признаваше за тази "грешка".... И друга една "грешка" обясняваше дядо ми..за това как хората с различно самосъзнание са заселвани умишлено в близост до държавата на която симпатизират, с цел по-лесно отделяне на части от страната ни....Стига съм писал..
16
19
 
3
 
! Отговори
Пирин преди 6 години
До Анонимен 14В Пиринска Македония няма НИТО един човек, кой насила да е писан македонец. НИТО ЕДИН. Всички, които са се писали македонци, са го направили доброволно, самосъзнателно и с гордост ! Насилствена неше единствено последвалата българизация. Нищо не знаете, главите са ви пълни с лъжи.
15
1
 
9
 
! Отговори
u4en преди 6 години
Влиза Македония в ЕС - значи сме си върнали Македония....Влиза Сърбия в ЕС - значи сме си върнали Западните Покрайнини .....Влязохме в ЕС при Гърция - Беломорска Тракия е българска през лятото...по кръчмите говорят бг...ескат ни и левовите .....Който разбрал - разбрал !
14
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПиринНаясно ли си, че 90% от българите в Пиринска Македония насилствено са принудени да се пишат македонци, от най-големият предател в новата ни история- Георги Димитров?
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"когато питали Самуил какъв е, не е казал "българин" или "македонец", казал, че е син на Господ".----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Лъжите продължават!
12
7
 
3
 
! Отговори
Пирин преди 6 години
До АнонименНа преброявнето през 1946 Ванга се е писала македонка :)Иначе е трогателно да се гледа *** Балкански, как иска да се докара като някой друг, но не може - и макетата са различни и не го щат. Сам си е в простотията. Карма ХАХАХА
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заев от от Струмица, родното място на Ванга и територия, която винаги е била българска - част от Западните покрайнини, отнети от Ньойския договор. Никой никога не е спорил за тези земи. Щом той мисли, че има 2 народа с 2 истории, сещайте се на какво за подложени българите в Пиротско, Цариброд и Босилеград, в Сърбия. Никакъв шанс да се оправят нещата, ама никакъв.
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
гледах интервюто и разбрах следното: 1. маха се български фашист, остава фашист от България; 2. Самуил ще стане Македонец, цар на българите. 3. Албанския е вече официален език в Македония. 4. Ще си сменят името, както поиска Гърция. 5. Заев наистина вярва, че има два отделни народа с 2 отделни езика, като техният имал столетия история. ------Дотук с добросъседството и разбирателството,следващият договор с БЮРМ очевидно ще е на албабнски, ще подписваме същите глупости с гръцкото име на страната
9
0
 
10
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
Нито дума за общата история, нито дума за прекратяване на фалшификациите, нито дума за това което обеща при подписване на меморандума. Само нови обещания, че вече няма да ни псуват като каруцари а ще е по интелигентно та да не се дразним толкова. Щял да прави преброяване. Мислители, че хората ще посмеят да се обявят за българи, нали тоя утре може да падне от власт и тези дето дойдат да ги подпукат по списък. Там това вече е правено. Да не говорим колко мозъци са изпържени през последните 70 г.
8
1
 
4
 
! Отговори
mIRO преди 6 години
Koga puk sa pitali car Samuil dali e bulgarin ili makedonec>??? Toi si napisal choveka na Bitolskata plocha Car na Bylgaria!
7
2
 
12
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Читав човек, дано не го ликвидират.
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гн. Заев, доста време ще мине преди да повярваме на приказките за добронамереност и приятелство, след като вашата държава фалшифицира и манипулира българската история и личности от 70 години. Според мен 3х70 години ще ни трябва да ви повярваме, че сте искрени, както и на всеки нормален човек ще му трябват след като е бил излъган веднъж ... П.С. Без реални действия за отстраняване на фалшификациите и наказване на лешоядите, хранещи се от тези действия, подобряването на отношенията е мираж ..
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако направят преброяване ще се види колко хора се смятат за българи, колко реално са албанците. Заев не може да каже че сме един народ, моментът не е подходящ.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що е маке, все е ....
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РЕШИХА ЛИ ВЕЧЕ КАК ЩЕ Е НОВОТО ИМЕ?РЕПУБЛИКА СКОПИЕ ИЛИ РЕПУБЛИКА ВАРДАР?ИЛИ ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ.
2
0
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Абе...нещо ви куца в заглавието на статията. някаква нечленоразделна реч има.
1
0
 
6
 
! Отговори
Мке преди 6 години
Аз се самоопределям като швейцарац искам швейцарско гражданство и паспорт дрогарю Заев моля посететe Швейцария.