Братски държави, църква майка... Ставаме ли пак братя с македонците?

Всеки трети читател на Dnes.bg смята: Съседите играят игрички
65
Братски държави, църква майка... Ставаме ли пак братя с македонците?
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Преди седмица Светият синод на Българската православна църква реши да отговори положително на искането на Македонската православна църква да стане нейна Църква-Майка. Заедно с това и БПЦ обяви, че започва преговори с другите православни църкви за признаването на Македонската.

Позицията идва в отговор на Светият синод на Македонската православна църква, който изпрати писмото си на 9 ноември. В него имаше призив Българската православна църква да възстанови евхаристийното единство и съобщение, че МПЦ признава БПЦ като майка-църква.

Още по темата

След заседание си нашият Синод обяви, че при положение, че МПЦ признава БПЦ – БП за своя Майка - Църква, Българската църква със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие. Това означава да "ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ".

Сближаването между двете църкви идва месеци след подписването на договор за добросъседство между България и Македония. С оглед последните събития, екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели с въпроса: Какво ще се случи, след като Българската православна църква стане майка на Македонската? В традиционната ни анкета участие взеха 1377 души.

Въпреки сближаването между двете страни през тази година, оказа се, всеки трети анкетиран не вярва на искреността на молбата на македонската църква.

Цели 36% от отговорилите смятат, че западните ни съседи имат скрити намерения с тази молба и грубо казано "играят игрички".

На фона на този песимизъм, 14% от читателите ни смятат, че случилото се е повод македонците да се завърнат лека-полека към българските си корени, а други 12% считат, че хората от двете страни на границата ще стават все по-близки.

Други 7% от анкетираните пък смятат, че сближаване ще има, но то ще е само на църковно ниво.

Почти всеки десети обаче (9%), изразява опасения, че Българската православна църква може да изпадне в изолация в източното православие заради евентуално недоволство на сръбската и руската православна църква.

Всеки пети пък признава, че не се вълнува особено от църковните въпроси. 18% отчитат, че въпросът с признаването на Македонската православна църква слабо ги вълнува, а 2% очакват къде на майтап, къде сериозно, македонците да започнат скоро да празнуват Коледа на 25 декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напълно разбираемо е, че Кремълските далекоизточни православни КГБ ченгета и Белградските им послушници ще се възпротивят на "евхаристийното единство" между БПЦ и МЛЦ, защото това ще е едно повторение на СЪЕДИНЕНИЕТО от преди повече от тринадесет десетилетия.
29
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 30Явно и ти си толкова образован като твоят идол Боко Пожарникаря. Успял е дрънки-казано на македонски. договора който подписа е на 90% същият който подписа и Костов. Сега това което става не е заслуга на Боко ,а е работа на американците. Те бързат да вкарат Македония в НАТО . Сигурно и за името ще има "разбирателство " с Гърция. Аман от г л у п ц и . Нито сте били в Македония нито разбирате какво става там.
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Излиза, че македонската Православна църква идва от българските земи, а писмеността на Кремъл дошла от "македонските земи" !
27
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, което "необразования", мразен от всички русофили Боко Пожарникаря успя да постигне в дипломацията и отношенията с Македония- не успяха за повече от 130 години да постигнат много други. Ами не стига това, а заради македонските ни земи стигнаха до 2 национални катастрофи....Браво Боко
26
0
 
19
 
! Отговори
Чичка преди 6 години
Имах неблагоразумието да работя за маке ( с Бг.паспорт) ,фирмата му регистрирана в Петрич. Е няма толкова неблагодарни, надменни, лъжливи хорица. Че и с пари ме завлече ( със здраве да ги харчи ). Та от макето знам,че гледат на Бг само за гражданство и лесно пътуване из Европа !
25
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросът вече за съжаление не е "За какво са ни?", а "За какво сме им?"
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А пък с моя не приказва приказвам с един от другия блок тои като види коншииката от моя блок се хили като селянин тони нали не мислиш че съм *** простия си ти по тоя повод е време да ти кажа бъди умен защото каквото повикало това се обадило
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комшията ми е чешит, мрънка, псува, чат пат се напие, но няма път в който да ме е видял и да не сме си разменили, я круша, я ябълка, я някоя блага дума, а когато има нужда от помощ, ще си помогнем
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЗапочва се с нахлуването на фанариотите из Балканите.Те измислят тази история с Александър Македонски,много българи се погърчват,но след това се усещат и им теглят една майна.Защото целта на фанариотите е била да налагат тежки данъци на християните,мамейки ги.
21
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАбе ти луд ли си?Какви претенции може да има Гърция,като гърците са бежанци от Азия след турско-гръцката война? Дори днешните имена на селища в Гърция са новоизмислени и са заменили по-старите български имена на селищата.Никоя балканска страна не може да има претенции към България,защото тези държави са изградени върху българска територия или територия с българско население.Гърците наричаха българите "славяногласни елини",докато ги асимилират.Подопечни БПЦ не означава присъединяване
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При вероятността скоро да се "сближат" с албанците, ясно е защо избират да го наяравят с нас.
19
1
 
14
 
! Отговори
Тото преди 6 години
Нямам нищо против макетата, познавам няколко от тях и са добри момчета. Лошото е че те вървят в пакет с албанците на тяхната територия които също са македонски граждани и няма как да ги отделиш (по закон). А всички знаят какво е албанец да ти стъпи в селото, множат се като котките и след 10 години в селото вече няма българи.
18
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На българския *** в устата му са все гърчолята, сърболята и русолята и какво щели да си мислят те за нас:). Разберето го - македонците не искат да имат нищо общо с българите. Така както използват , за да получават документи и да ходят в Европа и от тонва не епроизтекло никакво побългаряване, така по същия начин пробват с този църковен ход да получат признаниеи за църквата си и да продължат с панмакедонските си амбиции. БПЦ правилно ги хързулна по византийски.
17
7
 
16
 
! Отговори
М26 преди 6 години
Гърчолята и сърболята + русолята газ п,каят, ами така и трябва, по форумите ни обиждат, сега да видим как ще промиват мозъците на македонците, хората почнаха вече да се осъзнават кои са
16
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма как да ставаме братя, при положение, че ние СМЕ СИ братя с българите живеещи на територията наречена Македония. Няма какво повече да добавя. Колкото и да ги натискаха разни сърби, гърци, американци или европейци, кръвта вода не стана и македонското население полека лека ще се връща към българските си корени.
15
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите са бита карта - не са в НАТО и ЕС. В НАТО няма да влизат. Гърците ще създават проблеми на Македония. Остава България като единствен гарант и помощник на Македония.
14
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е държава, която е неспособна да се грижи сама за себе си. Вие искате да се грижи за македонците. Едно присъединяване на македонските чукари към България ще ни прати директно в небитието. Икономически. Да не говорим, че ние дето се оплаквамче от нашите няколкостотин хиляди ***, не знам какво ще правим с още няколкостотин хиляди албанци, които обаче за разлика от *** са с ясно определено национално съзнание.
13
2
 
7
 
! Отговори
Сен Тон преди 6 години
До агностикКато не те засяга не чети,не пиши и не се интересувай.Така като гледам май те интересува обаче.
12
12
 
4
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Изследването потвърждава предположението , че хората които имат мозък в главите си в България са около въпросните 9-10%...останалото е..."патриотизирано и лумпенизирано оле-мале" !
11
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едва ли ще стане, защото и Сърбия и Гърция с ЕС И НАТО армиите претендират за Македония още след 1879 г. Миналата седмица излезе интервю с вицето Тупурковски, който призна, че в 1999 г. гръцките служби 10 пъти са се срещали с Киро Глигоров и са предложили 3 милиарда дойче марки на Македония, ако се съгласи да стане конфедерация към Гърция с името Славомакедония. Гръцкият и сръбският план е да се пречи на обединение на голяма Албания или голяма България.